• Διεθνής πολιτική

    Σεργκέι Λαβρόφ: Απειλεί τις ΗΠΑ με «επικίνδυνες επιπτώσεις» – Οι όροι της Ρωσίας για ειρήνευση στην Ουκρανία

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ


    Οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με «επικίνδυνες επιπτώσεις» αν συνεχίσουν να ενισχύουν στρατιωτικά την Ουκρανία, δήλωσε απειλητικά ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Αντ΄αυτού συνεχίζει ο υπουργός, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στηρίξουν το ρωσικό σχέδιο τερματισμού πολέμου που παραχωρεί στη Μόσχα ουκρανικά εδάφη.

    Ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας στο Newsweek τόνισε ότι η χώρα του καταθέτει ένα «βιώσιμο σχέδιο» για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Ουκρανία, αλλά και για την ανανέωση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης.

    Ο Λαβρόφ κατηγόρησε ακόμη το ΝΑΤΟ, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ότι έσπειρε για πρώτη φορά τους σπόρους του πολέμου πριν από μια δεκαετία και συνεχίζει, παρασκηνιακά, να βάζει φωτιά.

    Η Ρωσία, είπε στη συνέντευξη, «είναι ανοιχτή σε μια πολιτικοδιπλωματική διευθέτηση που θα πρέπει να εξαλείψει τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης. Θα πρέπει να στοχεύει στον τερματισμό της σύγκρουσης παρά στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός».

    Τι περιλαμβάνει όμως η ρωσική πρόταση; Στην πράξη τίποτα που δεν έχει ακουστεί ως τώρα από τη ρωσική πλευρά.

    Η Ουκρανία θα παραχωρούσε τις κατεχόμενες επαρχίες του Ντονέτσκ, της Χερσώνας, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια (όλες τμήματα της επικράτειας της Ουκρανίας), οι οποίες προσαρτήθηκαν επισήμως από τη Μόσχα μετά από ένα διεθνώς αμφισβητούμενο δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο του 2022. Η Ρωσία ζητά ακόμη την παραχώρηση της Κριμαίας, η οποία καταλήφθηκε από τη Ρωσία και προσαρτήθηκε με παρόμοια ψηφοφορία το 2014.

    Από την άλλη πλευρά, το Κίεβο πρέπει να συμφωνήσει να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να λάβει μέτρα που (σήμερα) απορρίπτονται από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους διεθνείς υποστηρικτές του, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ.

    «Προς το παρόν, απ’ όσο μπορούμε να δούμε, η αποκατάσταση της ειρήνης δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου του αντιπάλου μας. Ο Ζελένσκι δεν έχει ανακαλέσει το διάταγμά του που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα», σχολίασε στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης ο Λαβρόφ.

    Ο Λαβρόφ τονίζει ακόμη ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας συζητούν να δώσουν την άδεια να χτυπήσει με δυτικά όπλα βαθιά μέσα σε Ρώσικο έδαφος. «Το ‘παιχνίδι με τη φωτιά’ με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες», λέει.

    Εκ των πραγμάτων τα αιτήματα της Ρωσίας είναι στο άλλο άκρο από αυτά που ζητά το Κίεβο και οι δυτικές χώρες που συντάσσονται μαζί του: Η Ουκρανία απαιτεί άνευ όρων αποχώρηση της Ρωσίας από τα ουκρανικά εδάφη.

    Ο Λαβρόφ βλέπει μια ευρύτερη διάσταση στις ρωσικές προτάσεις για τερματισμό του πολέμου.

    «Αυτό που έχουμε κατά νου είναι ότι η παγκόσμια τάξη πρέπει να προσαρμοστεί στις σημερινές πραγματικότητες», είπε εξηγώντας πως «η μετατόπιση προς την πολυπολική παγκόσμια τάξη αποτελεί φυσικό μέρος της επανεξισορρόπησης της ισχύος, η οποία αντανακλά αντικειμενικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, τα χρηματοοικονομικά και τη γεωπολιτική. Η Δύση περίμενε περισσότερο από τους άλλους, ωστόσο έχει επίσης αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι αυτή η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη».

    Όσο για τις αμερικανικές εκλογές και τις επιλογές του νέου προέδρου των ΗΠΑ από τις αρχές του 2025, ο Λαβρόφ λέει ότι η Μόσχα δεν υπολογίζει αυτή την παράμετρο. «Σε γενικές γραμμές, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν έχει καμία διαφορά για εμάς, καθώς τα δύο κόμματα [ενν. στις ΗΠΑ] έχουν καταλήξει σε συναίνεση ως προς την αντιμετώπιση της χώρας μας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

    Ο Λαβρόφ καταλήγει με κάτι που μοιάζει με συμβουλή προς τους Αμερικανούς ψηφοφόρους: «Σε γενικές γραμμές, θα ήταν φυσικό για τους κατοίκους του Λευκού Οίκου, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, να ασχολούνται με τις εγχώριες υποθέσεις τους, αντί να αναζητούν περιπέτειες δεκάδες χιλιάδες μίλια μακριά από τις αμερικανικές ακτές. Είμαι βέβαιος ότι οι εκλογείς των ΗΠΑ σκέφτονται το ίδιο».

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΕ: 17 κράτη-μέλη του χώρου Σένγκεν ζητούν νέα νομοθεσία για πιο αποτελεσματικές «επιστροφές» παράτυπων μεταναστών

    Σίλβιο Μπερλουσκόνι: «Δαμόκλειος σπάθη» για την Μελόνι το φιλόδοξο σχέδιο των κληρονόμων του «Καβαλιέρε»

    Τ. Θεοδωρικάκος: Παγκόσμια πρόκληση η προστασία των καταναλωτών στις ψηφιακές υπηρεσίες



    ΣΧΟΛΙΑ