Η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε αδιέξοδο, με τον λόγο να μην είναι άλλος από τον καύσωνα. Η Κίνα περνά δύσκολα αυτόν τον καιρό, καθώς ήδη ένα μεγάλο κύμα του καύσωνα έχει επηρεάσει την οικονομία της.

«Ο καύσωνας αποτελεί τραγική κατάσταση και ενδέχεται να διαρκέσει για δύο με τρεις μήνες», τόνισε η αναλυτής Dan Wang σε πρόσφατη συνέντευξή της στο CNBC. Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλές θερμοκρασίες και μπλακ άουτ στον ποταμό Yangtze. Ο καύσωνας και η ξηρασία απειλούν άμεσα τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

“Επηρεάζονται άμεσα οι βιομηχανίες με υψηλές ενεργειακές δαπάνες”

Η Dan Wang υπογράμμισε πως «θα επηρεαστούν άμεσα οι βιομηχανίες με υψηλές ενεργειακές δαπάνες, κάτι που θα προκαλέσει ντόμινο προβλημάτων τόσο στην εγχώρια οικονομία όσο και στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Παρατηρούμε ήδη επιβράδυνση στους τομείς παραγωγής ατσαλιού, χημικών και λιπασμάτων, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της ευρύτερης οικονομίας».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υδάτινων Πόρων της χώρας, οι περισσότερες περιοχές στις ακτές του ποταμού Yangtze υποφέρουν από υψηλές θερμοκρασίες και μείωση των βροχοπτώσεων κατά 45% από τον Ιούλιο.

“Τα περσινά μπλακ άουτ προκάλεσαν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6%”

Ο πρόσφατος καύσωνας και τα μπλακ άουτ θύμισαν σε πολλούς την περσινή παρόμοια κατάσταση που έλαβε χώρα το 2021 στις καίριες βιομηχανικές περιοχές των Guangdong, Zhejiang και Jiangsu.

Η Wang ανέφερε πως «σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, τα περσινά μπλακ άουτ προκάλεσαν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Φέτος, πιστεύουμε πως το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1,5%. Εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, υπολογίζουμε πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί υπό του 3% από το αρχικά εκτιμώμενο 4%».

 

 

Διαβάστε επίσης

“Καμπανάκι” ΗΠΑ: “Η Ρωσία προσπαθεί να ξεπεράσει τις κυρώσεις μέσω της Τουρκίας”

DW: Στην κυπριακή προεκλογική ατζέντα οι παρακολουθήσεις

Ζαπορίζια: Η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο ότι δηλητηρίασε στρατιώτες της