ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βρετανία: Η Google κερδίζει απόφαση που μπλοκάρει ρωσικά πρόστιμα αξίας μεγαλύτερης από το παγκόσμιο ΑΕΠ
Ένα ρωσικό μαχητικό εκτόξευσε στις 29 Σεπτεμβρίου έναν πύραυλο κοντά σε ένα βρετανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο που περιπολούσε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, γνωστοποίησε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.
Ο Ουάλας δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι η Ρωσία τόνισε πως το συμβάν οφείλεται σε μια τεχνική δυσλειτουργία, με τον Βρετανό υπουργό να υπογραμμίζει ότι τα βρετανικά αεροσκάφη συνοδεύονται πλέον από μαχητικά.
Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία ανέστειλε τις περιπολίες μετά το περιστατικό και πως εξέφρασε τις ανησυχίες της κυβέρνησης στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
«Η απάντηση του Ρώσου υπουργού Άμυνας στις 10 Οκτωβρίου ανέφερε ότι διεξήγαγαν έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος και ανέφεραν ότι επρόκειτο για μια τεχνική δυσλειτουργία του μαχητικού SU-27», είπε ο Ουάλας.
«Αναγνώρισαν επίσης ότι το περιστατικό έλαβε χώρα σε διεθνή εναέριο χώρο», πρόσθεσε.
Οι περιπολίες γίνονται πλέον με συνοδεία μαχητικών, τόνισε ο Βρετανός υπουργός, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ενημερωθεί.
Σύμφωνα με την εκτίμησή του δεν θεωρεί μια σκόπιμη κλιμάκωση το συμβάν.
«Δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για μια σκόπιμη κλιμάκωση από τους Ρώσους, η ανάλυσή μας θα συμφωνούσε ότι επρόκειτο για μια δυσλειτουργία», τόνισε ο Ουάλας.
«Ωστόσο, αυτό αποτελεί μια υπενθύμιση του πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν τα πράγματα όταν επιλέγει κάποιος να χρησιμοποιεί τα μαχητικά με τον τρόπο που έχουν κάνει οι Ρώσοι σε πολλές χρονικές περιόδους».
Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το επείγον ταξίδι του για να συναντήσει συμμάχους στις ΗΠΑ.
Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, ο Ουάλας είπε: «Πήγα στο Πεντάγωνο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και σε άλλες συναντήσεις και βεβαιώθηκα ότι όλοι κατανοούμε τις διαδικασίες σχεδιασμού μας σχετικά με το τι θα κάναμε μπροστά σε μια ολόκληρη σειρά πραγμάτων».
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Μάριο Ντράγκι: Ακρογωνιαίοι λίθοι της εξωτερικής πολιτικής της Ιταλίας η ΕΕ και το ΝΑΤΟ
Capital Economics: H Ελλάδα είναι σχετικά ανθεκτική στην ύφεση της Ευρώπης