• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία-Τουρκία: Σε εξέλιξη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στην Αστάνα

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση.

    Η φετινή διήμερη Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών 16 Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που ξεκινά σήμερα στην Αστάνα του Καζακστάν συμβαίνει σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διεθνείς ισορροπίες με δύο πολέμους εν εξελίξει στην Ουκρανία και τη Γάζα, με την Ευρώπη να αναζητά νέες ισορροπίες μετά τις ευρωεκλογές και με τις αμερικανικές εκλογές να αυξάνουν την ανασφάλεια των ψηφοφόρων.

    Όμως στο Καζακστάν η σημερινή Σύνοδος έφερε στο ίδιο τραπέζι ηγέτες όπως ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ, που θα συζήτησαν θέματα ευρασιατικής ασφάλειας και άμυνας και τρόπους για την αντιμετώπιση της επιρροής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Για την Τουρκία, η Σύνοδος έχει μεγάλη σημασία, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν έχει την ευκαιρία να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ρώσο πρόεδρο ύστερα από μεγάλο διάστημα. Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει θέματα ενέργειας, εμπορίου και τουρισμού. Θα υπάρξουν πολλά διμερή, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Ο πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να τονίσει για άλλη μια φορά τη σημασία του αγώνα κατά της τρομοκρατίας στη Συρία και να θίξει την κατάσταση στη Γάζα όχι μόνο στις διμερείς συνομιλίες αλλά και στη Σύνοδο.

    Ανάλογη σημασία στην συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν απέδωσε και ο Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, που δήλωσε ότι Πούτιν και Ερντογάν θα συζητήσουν όλα τα σημαντικά και ευαίσθητα θέματα, προσθέτοντας δε ότι εδώ και πολύ καιρό έχει προγραμματιστεί μια επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Πούτιν στην Τουρκία και ότι το θέμα της επίσκεψης μπορεί να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση: “Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Τουρκίας, νομίζω ότι υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία θα ανταλλάξουν απόψεις οι ηγέτες των χωρών αυτών, οι οποίες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Είμαστε σε συνεχή διάλογο με την τουρκική πλευρά, υπάρχουν συνεχείς τηλεφωνικές επαφές, επίσης ο πρόεδρος Πούτιν δέχθηκε πρόσφατα τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν”, είπε ο Ουσάκοφ.

    Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το κύριο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν αναμένεται να είναι η Συρία, αλλά θα συζητηθεί και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, οι οικονομικές σχέσεις, οι κυρώσεις και ενεργειακά θέματα.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα Αρτάκη: Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση

    Κορωπί: Φωτιά σε έκταση με ξερά χόρτα

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λετονίας



    ΣΧΟΛΙΑ