ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με επίκεντρο τον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, όπου τελέστηκε η αναστάσιμη ακολουθία χοροστατούντος του Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου και παρουσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, οι Ρώσοι ορθόδοξοι γιόρτασαν την Ανάσταση και σήμερα το Πάσχα με τις συνήθεις πανηγυρικές τελετές και με σαφώς μειωμένα έως υποτυπώδη υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας.
Ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος είχε απουσιάσει μόνο από την περσινή αντίστοιχη λειτουργία κατά τη διάρκεια των προεδρικών θητειών του, παρευρέθηκε στην μεταμεσονύκτια λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό της, έχοντας στο πλευρό του και σε αισθητή απόσταση μόνον το δήμαρχο της Μόσχας Σεργκέι Σαμπιάνιν.
«Η εορτή του Πάσχα συμβολίζει τον θρίαμβο της ζωής, του καλού και της δικαιοσύνης, έχει τεράστια ηθική σημασία. Εγείρει την πίστη, την ελπίδα και την επιδίωξη να βοηθάμε τον πλησίον», αναφέρει στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τους ορθόδοξους χριστιανούς και όλους τους Ρώσους πολίτες ο πρόεδρος της χώρας. Στις ευχές, που δημοσίευσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, ο Β. Πούτιν σημειώνει την ιδιαίτερη συμβολή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των άλλων χριστιανικών ομολογιών στη «στήριξη της κοινωνικής ειρήνης και ομόνοιας στη χώρα, την ανάπτυξη του διαθρησκευτικού και διεθνικού διαλόγου», όπως και το ρόλο της στην προώθηση των οικογενειακών παραδόσεων, την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, ως «αξιόπιστο πνευματικό στήριγμα για εκατομμύρια ανθρώπους».
Στο εορταστικό μήνυμά του ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος επεσήμανε ότι η πανδημία του κορονοϊού «σε σημαντικό βαθμό παρέλυσε τη ζωή των ανθρώπων και αυτό επηρέασε και τη θρησκευτική ζωή», όμως σήμερα «ακούμε το θόρυβο από το λαό, που γεμίζει το ναό και παρά το ότι παραμένει η απειλή μόλυνσης από τη λοίμωξη, αυτή σταδιακά υποχωρεί». «Για να γίνουμε κληρονόμοι της νίκης του Χριστού επί της αμαρτίας, πρέπει να φυλάσσουμε την πίστη στην καρδιά ό,τι κι αν συμβεί, πρέπει να αυξάνουμε τις καλές μας πράξεις, ώστε οι ίδιοι να αλλάξουμε και ο κόσμος γύρω μας να αλλάξει προς το καλύτερο», παρότρυνε ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.
Κεντρική θέση στο τελετουργικό των εορτασμών έχει το Άγιο Φως, που μεταφέρθηκε στη Ρωσία με απευθείας πτήση από τον ναό της Αναστάσεως της Ιερουσαλήμ, ενώ κατά την μακραίωνη ρωσική παράδοση οι πιστοί επισκέπτονται σήμερα τα κοιμητήρια της χώρας μεταφέροντας στους νεκρούς συγγενείς και προγόνους τους το μήνυμα της αναστάσιμης ελπίδας, συνοδευόμενο από τα πασχαλινά εδέσματα.
Μηνύματα για τη γιορτή του Πάσχα απηύθυναν επίσης ο πρωθυπουργός της χώρας Μιχαήλ Μισούστιν, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σαμπιάνιν, ενώ τα εορταστικά προγράμματα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης και τα υπαίθρια μέσα διαφήμισης εναλλάσσουν τις ευχές με εκκλήσεις διάσημων καλλιτεχνών και διαμορφωτών της κοινής γνώμης υπέρ της επιτάχυνσης του εμβολιασμού, ειδικά των ηλικιωμένων, που δεν έχουν ακόμη φροντίσει γι’ αυτό.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ιδρύματος «Κοινή γνώμη», που μεταδίδει το πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», το 72% των ερωτηθέντων Ρώσων θεωρούν το Πάσχα ιδιαίτερη και σημαντική εορτή, το 43% σχεδιάζει να το γιορτάσει με οικογενειακό τραπέζι, το 17% με προσκεκλημένους ή ως επισκέπτες φίλων και συγγενών, ενώ το 19% δήλωσαν ότι δεν θα εορτάσουν. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση τα 2/3 των ερωτηθέντων δηλώνουν ορθόδοξοι χριστιανοί, το 19 % δεν θεωρεί τον εαυτό του πιστό, το 9% δήλωσαν μουσουλμάνοι και το 4% δυσκολεύθηκε να απαντήσει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»