ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πιο συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεξεργάζεται έναν τρόπο να «χαρίζει» σιτάρι στην Αφρική, παραμερίζοντας το Κίεβο και αξιοποιώντας Τουρκία και Κατάρ.
Ούτε το Κατάρ ούτε η Τουρκία έχουν συμφωνήσει με την ιδέα, την οποία η Μόσχα δεν έχει ακόμη θέσει σε επίσημο επίπεδο, όπως επισημαίνουν οι Financial Times.
Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του πρόκειται με τη σειρά τους να εκδηλώσουν βαθιά καχυποψία απέναντι στη ρωσική πρόταση, η οποία ουσιαστικά θα συνιστούσε ναυτικό αποκλεισμό στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία αποτελούν οικονομικό σωσίβιο για την Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει τις πόλεις-λιμάνια της Ουκρανίας από τότε που αποχώρησε από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, για την οποία είχαν διαμεσολαβήσει ο ΟΗΕ και η Τουρκία και η οποία επέτρεψε την εξαγωγή 33 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών.
Η Ουκρανία περιέγραψε αυτές τις ενέργειες ως «προσπάθεια να καταστραφεί η ικανότητα παροχής τροφίμων στις χώρες του παγκόσμιου νότου».
Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά λόγω απροθυμίας της Δύσης να ανακαλέσει τις κυρώσεις σε πληρωμές, ναυτιλία και ασφάλιση για τις αγροτικές εξαγωγές της Μόσχας, δηλώνοντας έτοιμος να επανενταχθεί μόλις εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία εξακολουθεί να είναι «υπέρ» της συμφωνίας και κάλεσε τη Δύση να προσφέρει παραχωρήσεις στον Πούτιν για το θέμα.
Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας, ωστόσο, πιστεύουν ότι η πρόταση της Μόσχας είναι στην πραγματικότητα τρόπος να ασκηθεί πρόσθετη πίεση στο Κίεβο, καθώς οι εξαγωγές της προέρχονται από περιοχές που κατέχονται από τον ρωσικό στρατό.
Ωστόσο, η έξοδος από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας έχει εξοργίσει ορισμένες κυβερνήσεις στην Αφρική, ειδικά εκείνες που αντιμετωπίζουν πιέσεις στο εσωτερικό λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων.
Η Κένυα δήλωσε ότι η ρωσική αποχώρηση από τη συμφωνία ήταν μια «μαχαιριά» στις χώρες της περιοχής. Αυτό τις βάζει σε μια ιδιότυπη ομηρία, καθώς χρειάζονται συχνά τόσο τη ρωσική όσο και την αμερικανική βοήθεια σε οικονομικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας.
Διαβάστε επίσης:
Τραμπ: Στις 20 Μαΐου 2024 η δίκη για τα απόρρητα έγγραφα
Ρωσία: Αύξησε τα επιτόκια στο 8,5% από 7,5%, για πρώτη φορά σε 16 μήνες
Θεοχάρης: Σταθερό και κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα