ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ρωσία συνεχίζει τις προσπάθειες για την εισαγωγή ενός ψηφιακού ρουβλίου, επιθυμώντας έτσι να προσχωρήσει στον αυξανόμενο κατάλογο χωρών που θα πειραματιστούν με το ηλεκτρονικό νόμισμα.
Την ώρα που η χώρα παλεύει με τη διεθνή απομόνωση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η νομοθεσία για την έγκριση της δημιουργίας του εθνικού ψηφιακού νομίσματος θα έρθει στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, την Άνω Βουλή της Ρωσίας, σήμερα Τετάρτη.
Σε περίπτωση που εγκριθεί και υπογραφεί σε νόμο από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Τράπεζα της Ρωσίας μπορεί να ξεκινήσει τις δοκιμές του ψηφιακού ρουβλίου το συντομότερο, ακόμη και από τον επόμενο μήνα.
Δοκιμές από τις μισές κεντρικές τράπεζες
Περισσότερες από τις μισές κεντρικές τράπεζες του κόσμου εξετάζουν ή αναπτύσσουν ψηφιακά νομίσματα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τουλάχιστον 20 εργάζονται σε πιλοτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας, των οποίων το έργο αγγίζει 260 εκατομμύρια ανθρώπους και δοκιμάζεται σε τομείς όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο, υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Atlantic Council.
Ενώ τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν αποκεντρωμένα συστήματα πληρωμών, τα οποία δεν εξαρτώνται από τις κυβερνήσεις, τα ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες εκδίδονται και ρυθμίζονται από τις αντίστοιχες πολιτείες τους.
Οι υποστηρικτές διατείνονται ότι διευκολύνουν την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε υπο-εξυπηρετούμενες κοινωνικές ομάδες, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των πληρωμών και μειώνουν το κόστος συναλλαγών, ενώ οι σκεπτικιστές προειδοποιούν για ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και τους κινδύνους ασφάλειας από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα της Ρωσίας σχεδιάζει να εκτελέσει ένα πιλοτικό έργο με 15 από τους δανειστές της χώρας.
Ειδικότερα, θα επιτρέψει σε ιδιώτες και εταιρείες να ανοίξουν ένα ψηφιακό πορτοφόλι στην πλατφόρμα της κεντρικής τράπεζας που θα είναι προσβάσιμο μέσω οποιουδήποτε Ρώσου δανειστή.
Οι συναλλαγές με το ψηφιακό ρούβλι θα είναι δωρεάν για ιδιώτες, ενώ οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν προμήθεια 0,3% στις συναλλαγές, σύμφωνα με τις οδηγίες της τράπεζας.
“Πανάκεια” για τις κυρώσεις
Η κεντρική τράπεζα προχωρά σε αυτή την ενέργεια, καθώς οι σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ως απάντηση στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, απέκοψαν τις ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι ξένες τράπεζες έχουν επίσης εφαρμόσει όλο και πιο περιοριστικές πολιτικές στις πληρωμές από τη Ρωσία, η οποία επιδιώκει να αποδυναμώσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων ενισχύοντας το εμπόριο σε εθνικά νομίσματα με κράτη όπως η Κίνα και η Ινδία που ήταν πιο ουδέτερα στην ιδέα του πολέμου.
Σημειώνεται ότι το ρούβλι έχει υποχωρήσει 18% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος, η χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών πίσω μόνο από τη λίρα Τουρκίας και το πέσο Αργεντινής.
Η μείωση των ενεργειακών εσόδων και η ανάκαμψη των εισαγωγών συνδυάζονται για να μειώσουν το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας, ενώ οι δαπάνες που συνδέονται με τον πόλεμο εξαντλούν τον προϋπολογισμό.
Έτσι, ορισμένοι θεωρούν το ψηφιακό ρούβλι ως έναν πιθανό τρόπο για τη Ρωσία να διευκολύνει τις διασυνοριακές πληρωμές.
Άλλοι ωστόσο πιστεύουν ότι, το ψηφιακό ρούβλι θα έπρεπε πρώτα να συνδεθεί με τις πλατφόρμες νομισμάτων άλλων χωρών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν διεθνείς συναλλαγές και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αυτό μέχρι στιγμής.
Διαβάστε επίσης:
ΕΕ: Βαθιά ανησυχία για την κατάσταση στην Ουκρανία
Κομισιόν: Νομοθετικές προτάσεις για τη νέα ψηφιακή μορφή του ευρώ
Τι είναι το ψηφιακό ευρώ που προτείνει η Κομισιόν – Η νέα εποχή στις πληρωμές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας