ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με κάθε δυνατό τρόπο προσπαθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει τη μαζική φυγή Ρώσων στρατιωτών προς άλλες χώρες μετά τη κήρυξη μερικής επιστράτευσης πριν από πέντε ημέρες, στέλνοντας μάλιστα στρατεύματα στα σύνορα με τη Γεωργία για να δημιουργήσει σημεία ελέγχου
Την ίδια ωστόσο φαίνεται να αρνείται ότι σχεδιάζει να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και να κλείσει τα σύνορα.
Ήδη, πάντως, 260.000 στρατεύσιμοι έχουν φύγει μέσα σε πέντε ημέρες, από την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος, ανακοίνωσε μερική επιστράτευση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ποιες χώρες επιλέγουν οι Ρώσοι λιποτάκτες – Ποιοι δεν τους δέχονται
Όπως διαπιστώνεται, στις πρώτες επιλογές των Ρώσων είναι η Γεωργία, η Αρμενία και η Φιλνλανδία.
Θετική στην υποδοχή των Ρώσων εμφανίζεται, πάντως, η Γερμανία.
Η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχτεί λιποτάκτες του ρωσικού στρατού που «απειλούνται με σοβαρή καταστολή», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, μία ημέρα μετά τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Αυτός που αντιτίθεται με θάρρος στον Πούτιν και επομένως διακινδυνεύει, μπορεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία» είπε η Νάνσι Φέζερ σε αυτήν τη συνέντευξη.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν υιοθέτησε την ίδια στάση σε μια ανάρτησή του στο Twitter την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι «προφανώς πολλοί Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους». «Όλοι εκείνοι που απεχθάνονται την οδό που επέλεξε ο Πούτιν και αγαπούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία είναι καλοδεχούμενοι στη Γερμανία», πρόσθεσε.
Η χορήγηση πολιτικού ασύλου ωστόσο δεν γίνεται αυτόματα, αλλά προηγείται ένας έλεγχος ασφαλείας, υπενθύμισε η υπουργός Εσωτερικών.
Εδώ και πολλούς μήνες η Γερμανία φιλοξενεί 438 αντιφρονούντες που απειλούνται με διώξεις από τις ρωσικές αρχές. Στην πλειονότητά τους είναι δημοσιογράφοι, διευκρίνισε η Φέζερ.
Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ, η Φινανδία δεν φαίνεται να στέκεται θετική απέναντι στο ενδεχόμενο υποδοχής Ρώσων.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος η Τσεχία δεν θα εκδίδει βίζες για ανθρωπιστικούς λόγους σε Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να αποφύγουν την επιστράτευση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών.
Πολλοί Ρώσοι φαίνεται να θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, αφού ο Πούτιν ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την επιστράτευση 300.000 επιπλέον ατόμων για να ενισχύσουν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
«Κατανοώ ότι οι Ρώσοι τρέπονται σε φυγή από τις ολοένα και πιο απελπισμένες αποφάσεις που λαμβάνει ο Πούτιν», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι σε ανακοίνωση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Όμως όσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους επειδή δεν θέλουν να εκπληρώσουν ένα καθήκον που επιβάλλει το δικό τους κράτος δεν πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους», υπογράμμισε ο Λιπάβσκι του οποίου η χώρα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
Έτσι, οι Τσέχοι υιοθετούν διαφορετική θέση όσον αφορά τους Ρώσους λιποτάκτες, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως τη Γερμανία που ανακοίνωσε σήμερα έτοιμη να τους υποδεχθεί.
«Όποιος αντιτίθεται με θάρρος στον Πούτιν και επομένως διακινδυνεύει μπορεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.
Η Τσεχία σταμάτησε να χορηγεί βίζα σε Ρώσους μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αργότερα έκανε εξαιρέσεις σε περιπτώσεις που υπήρχαν ανθρωπιστικοί λόγοι.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»