Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Ρωσία: Πάνω από $500 εκατ. φέτος για «πατριωτική εκπαίδευση» στα σχολεία – Νέα γενιά «Πουτινιστών»

Μαθητές στη Ρωσία εκπαιδεύονται στην σκοποβολή

Μαθητές στη Ρωσία εκπαιδεύονται στην σκοποβολή (Πηγή: Youtube)

Εκατομμύρια δολάρια δαπανά ετησίως η Ρωσία, στη «διαμόρφωση» του εγκεφάλου των νέων ανθρώπων, σύμφωνα με τις αξίες του προέδρου Πούτιν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Είναι γεγονός ότι κανείς κάτω των 25 ετών στη Ρωσία δεν έχει γνωρίσει κανέναν άλλο ηγέτη εκτός από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού διανύει την τέταρτη προεδρική του θητεία στη χώρα.

Έτσι, το Κρεμλίνο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι η νέα γενιά θα συνεχίσει να εναρμονίζει τη σκέψη της, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του προέδρου.

Μάλιστα, μερικές από τις αλλαγές είναι ήδη ορατές.

Τα παιδιά που επέστρεψαν στα σχολεία τη Δευτέρα στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους στη Ρωσία, άκουσαν τον εθνικό ύμνο, και παραστάθηκαν σε μια τελετουργική έπαρση της σημαίας, μια τελετή που το υπουργείο Παιδείας ενθαρρύνει όλα τα σχολεία να πραγματοποιούν κάθε εβδομάδα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

«Πτυχίο» στην ασφάλεια και στην άμυνα

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ενέκρινε τον περασμένο μήνα μια πολιτική για τη νεολαία έως το 2030, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας «πατριωτικής, άκρως ηθικής και υπεύθυνης γενιάς Ρώσων πολιτών, ικανών να διασφαλίσουν την κυριαρχία, την ανταγωνιστικότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη» της χώρας, σύμφωνα με το έγγραφο στρατηγικής.

Οι έφηβοι θα έχουν μια νέα πορεία φέτος στις «βασικές αρχές της ασφάλειας και της άμυνας της πατρίδας», αντικαθιστώντας τα μαθήματα που επικεντρώθηκαν περισσότερο στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Θα διδαχθούν για τα όπλα, τα βασικά στοιχεία της στρατιωτικής ετοιμότητας και τη ζωή στον στρατό, από στρατιώτες που έχουν πολεμήσει στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πολλά από τα μαθήματα «θα γίνονται σε συστηματική βάση» στα σχολεία, είπε ο Πούτιν τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης με μια ομάδα παιδιών στο Kyzyl στην περιοχή Τούβα της Ρωσίας, στα σύνορα με τη Μογγολία.

Οι Ρώσοι που πολεμούν στην Ουκρανία είναι «παράδειγμα πατριωτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξαναγράφονται τα βιβλία ιστορίας

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας ξαναγράφει βιβλία ιστορίας για να περάσει το μήνυμα ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε ο Πούτιν, δεν είναι μόνο ενάντια στην Ουκρανία, αλλά και ενάντια σε μια «παρακμιακή Δύση», που τείνει να καταστρέψει τη Ρωσία και τον παραδοσιακό ορθόδοξο τρόπο ζωής της.

Μάλιστα, οι προτάσεις που συντάχθηκαν από ακαδημαϊκούς συμβούλους της κυβέρνησης, ενθαρρύνουν τους καθηγητές ιστορίας να προσθέσουν πρόσωπα που εμπλέκονται στην πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως σύγχρονους ήρωες της χώρας.

Ένα άλλο μαθητικό πρόγραμμα, προτρέπει τους δασκάλους να προωθήσουν στους μαθητές τη σημασία μιας πολύτεκνης οικογένειας, η οποία αντιστρέφει την ολοένα και βαθύτερη δημογραφική κρίση της Ρωσίας.

Σε ορισμένα πανεπιστήμια, οι φοιτητές παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα στα «βασικά στοιχεία του ρωσικού κρατισμού» που εισήχθησαν από το Κρεμλίνο πέρσι, για να προωθήσουν τον πατριωτισμό και τα «ιδεολογικά δόγματα που αναπτύχθηκαν μέσα στον ρωσικό πολιτισμό», σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Επίσης, ορισμένα πανεπιστήμια ενθαρρύνουν τους φοιτητές να δείξουν την υποστήριξή τους στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας μέσω εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

«Σχηματίζεται μια νέα γενιά Πουτινιστών», τονίζει ο Αντρέι Κολέσνικοφ, ένας ανεξάρτητος ερευνητής από τη Μόσχα, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν στο Carnegie Endowment for International Peace (Μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης στις ΗΠΑ).

«Ετοιμάζουν μια γενιά στο πνεύμα της ολοκληρωτικής υπακοής», σημειώνει ο Κολέσνικοφ.

«Ιδεολογική μάχη»

Παρόλο που σε κάποια κράτη, οι κυβερνήσεις προωθούν την αίσθηση του πατριωτισμού, η Ρωσία, υπό τον 71χρονο Πούτιν, ο οποίος ενδεχομένως να κυβερνήσει έως το 2036, κάνει μια ιδιαίτερη προσπάθεια με τους νέους της.

Ο πρώην πράκτορας της KGB, έχει εντείνει τους ελέγχους στη χώρα του, απομακρύνοντας ή φυλακίζοντας πιθανούς αντιπάλους και συντρίβοντας τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, αναφέρει το Bloomberg.

«Με τον πόλεμο του στην Ουκρανία να συνεχίζεται με τεράστιες απώλειες, το Κρεμλίνο διεξάγει μια “ιδεολογική μάχη” για να συσπειρώσει τους Ρώσους πίσω από τον Πούτιν και να χαρακτηρίσει προδότες ακόμη και τους ήπιους επικριτές», επισημαίνει.

Μόνο φέτος η κυβέρνηση διέθεσε 45,8 δισεκατομμύρια ρούβλια (511 εκατομμύρια δολάρια) για την «πατριωτική εκπαίδευση» των νέων, ελαφρώς περισσότερα από πέρσι.

1 εκατομμύριο μέλη στην YouthArmy

Ορισμένες από τις ρωσικές οργανώσεις νεολαίας έχουν ως πρότυπο τα κινήματα Pioneer και Komsomol της σοβιετικής εποχής.

Περιλαμβάνουν την YouthArmy, μια ομάδα που υποστηρίζεται από το υπουργείο Άμυνας, της οποίας περισσότερα από 1 εκατομμύριο μέλη μαθαίνουν να παρελαύνουν, λαμβάνουν εκπαίδευση πυροβόλων όπλων και συμμετέχουν σε επίσημες κρατικές εκδηλώσεις με στρατιωτικές στολές.

Ωστόσο, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, την αποκαλούν «παραστρατιωτική οργάνωση» που υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει επενδύσει σχεδόν 500 εκατομμύρια ρούβλια σε ένα παιχνίδι για υπολογιστές, που αγγίζει ρωσικά πατριωτικά θέματα και αναπτύχθηκε από την Cyberia Nova με έδρα το Νοβοσιμπίρσκ.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε τον Απρίλιο και επικεντρώνεται στη λεγόμενη περίοδο του Time of Troubles της ρωσικής ιστορίας στα τέλη του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα, όταν η χώρα ήταν εν μέρει υπό κατοχή.

Ο παίκτης στο παιχνίδι ελέγχει έναν χαρακτήρα που ονομάζεται Yuri Miloslavsky, ο οποίος εντάσσεται σε μια πολιτοφυλακή για να απελευθερώσει τη Μόσχα από τα πολωνικά στρατεύματα.

Ένα βήμα πριν τον ολοκληρωτισμό;

Εντούτοις, δεν είναι καθόλου σαφές αν θα πετύχει το σχέδιο Πούτιν για τη διαμόρφωση των νεαρών Ρώσων «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν».

Στη σοβιετική εποχή, σημειώνει το Bloomberg, πολλοί από αυτούς που εντάχθηκαν στην ομάδα Komsomol, το έκαναν μόνο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προνόμια που συνδέονται με την ένταξη στην ομάδα στα πανεπιστήμια, ενώ μιλούσαν για την κομμουνιστική ιδεολογία.

Στη σύγχρονη Ρωσία, η κατάσταση είναι παρόμοια για οικογένειες που δεν υποστηρίζουν το καθεστώς του Πούτιν, αλλά πρέπει να ζουν σύμφωνα με νόμους που επιβάλλουν σκληρές τιμωρίες για διαφωνίες.

«Μπορώ να εξηγήσω στα παιδιά μου μόνο στο σπίτι τι είναι καλό και τι είναι κακό», σημειώνει μια μητέρα δύο μαθητών σε σχολείο στο Βορονέζ.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον ολοκληρωτισμό», εξηγεί η Αλεξάντρα Αρκίποβα, Ρωσίδα ανθρωπολόγος με έδρα τη Γαλλία.

«Έχουμε ένα ρωσικό υβριδικό αυταρχικό σύστημα. Δεν χρειάζεται ακόμη προσωπική ειλικρινή συμμετοχή, χρειάζεται παραστάσεις υπακοής», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: 

Πούτιν: Κατηγορεί τη Δύση ότι διώκει Ρώσους δημοσιογράφους, μετά την απογόρευση εισόδου αμερικανικών ΜΜΕ στη Ρωσία

Ρωσία: Το Κρεμλίνο δεν ανησυχεί για ενδεχόμενη σύλληψη του Πούτιν στη Μογγολία

Ζελένσι: Χωρίς νόημα ένας διάλογος με τον Πούτιν