ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Γκόρινοφ αρνήθηκε την κατηγορία και στην καταληκτική ομιλία του στο δικαστήριο κατήγγειλε τη «σφαγή» που διαπράττει η Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο 63χρονος, που η υγεία του δεν είναι καλή, είναι ένας από τους πιο εξέχοντες, έγκλειστους στη φυλακή αντιφρονούντες που παραμένουν στη Ρωσία μετά τη μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων Ανατολής-Δύσης που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο κατά την οποία αποφυλακίστηκαν άλλοι αντιφρονούντες, περιλαμβανομένων των Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά και Ίλια Γιάσιν.
Ο Γκόρινοφ εξέτιε ήδη επταετή ποινή φυλάκισης μετά την καταδίκη του το 2022 για διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά μ τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, βάσει ενός νόμου λογοκρισίας που θεσπίστηκε λίγο αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Είχε πει σε μια συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου του δήμου Κρασνοσέλσκι στη Μόσχα του οποίου ήταν μέλος τον Μάρτιο εκείνου του έτους πως η Ρωσία διεξάγει επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και πως παιδιά «πεθαίνουν κάθε μέρα» ως αποτέλεσμα.
Στη νέα δίκη του, που ξεκίνησε προχθές, Τετάρτη, κατηγορείτο ότι προωθούσε την τρομοκρατία σε συζητήσεις που είχε με συγκρατούμενούς του στη φυλακή.
Στην τελική ομιλία του στο δικαστήριο, που δημοσιεύθηκε από μια ομάδα υποστηρικτών στο Telegram, ο Γκόρινοφ καταδίκασε την «κατάντια» του πολιτικού συστήματος της Ρωσίας και είπε πως σε όλη του τη ζωή ήταν ενάντια στον πόλεμο και στη βία.
«Ο τρίτος χρόνος του πολέμου τελειώνει, ο τρίτος χρόνος θυμάτων και καταστροφής σε ευρωπαϊκό έδαφος που δεν έχουμε δει από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, στέρησης και πόνου εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί», είπε.
Είπε πως το τίμημα του πολέμου πληρώνουν όχι εκείνοι που τον ξεκίνησαν, αλλά συνηθισμένοι άνθρωποι που ύψωσαν τις φωνές τους εναντίον του. Ζήτησε επίσης ως Ρώσος από τον λαό της Ουκρανίας να τον συγχωρέσει.
«Ας σταματήσουμε αυτή την καταραμένη σφαγή που δεν χρειάζεται κανείς — ούτε εμείς ούτε ο λαός της Ουκρανίας», είπε.
Η δημόσια διαμαρτυρία κατά του πολέμου είναι σπάνια στη Ρωσία, που έχει καταστείλει κάθε εναντίωση στις πολιτικές του Κρεμλίνου επιβάλλοντας μακρές ποινές φυλάκισης. Ωστόσο αντιφρονούντες όπως ο εκλιπών Αλεξέι Ναβάλνι χρησιμοποίησαν το δικαίωμά τους να μιλάνε στο δικαστήριο για να εκφράσουν τη διαφωνία τους.
Τέτοιες δηλώσεις συνήθως δεν αναφέρονται σε ρωσικά κρατικά ΜΜΕ αλλά δημοσιοποιούνται σε κανάλια στο Telegram και από ανεξάρτητα ειδησεογραφικά ΜΜΕ που έχουν τη βάση τους έξω από τη χώρα.
Το Κρεμλίνο δεν σχολιάζει μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά λέει πως τα δικαστήρια της Ρωσίας εφαρμόζουν τον νόμο απέναντι σε ανθρώπους που εμπλέκονται σε ανατρεπτικές δραστηριότητες σε περίοδο πολέμου.
Διαβάστε επίσης
Ρωσία: Χαιρετίζει την εκεχειρία στον Λίβανο, ελπίζει να λειτουργήσει “πραγματικά”
Ρωσία: Προειδοποιεί την Ουάσιγκτον να σταματήσει το «σπιράλ της κλιμάκωσης»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τσακλόγλου: Μετά την ολοκλήρωση των δύο μεγάλων project του ΕΦΚΑ, οι συντάξεις θα βγαίνουν «με το πάτημα ενός κουμπιού»
- Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα εστιάζει στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών δεσμών με την Αργεντινή
- Αποστολάκης: Η επιστολή στον Τασούλα για την αποχώρηση από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
- Βρετανία: Η Βουλή «ανοίγει τον δρόμο» για την ευθανασία