ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Μισούστιν τόνισε πως θα προστατευτούν οι ρωσικές εταιρείες από τους ξένους συνιδιοκτήτες, πως θα υπάρξει κρατική βοήθεια προς τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να διατηρήσουν τον στόλο των ξένων αεροσκαφών τους, ενώ ανακοίνωσε φορολογικές ελαφρύνσεις για τους καταθέτες τραπεζών και τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.
Η Ρωσία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις προμήθειες σιτηρών στις εγχώριες αρτοβιομηχανίες σε σχέση με τις εξαγωγές, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο μεγάλοι εξαγωγείς σιταριού και η στρατιωτική σύγκρουση απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών και τον εφοδιασμό των εξαγωγών με βρώσιμα έλαια και λιπάσματα, εκτοξεύοντας τις τιμές των εμπορευμάτων και αντικατοπτρίζοντας την κρίση στις αγορές ενέργειας.
«Αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρήσουμε την ισορροπία στην αγορά τροφίμων και παρακολουθούμε στενά τις τιμές που αφορούν τα βασικά κοινωνικά αγαθά όπως είναι τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού» δήλωσε ο Μισούστιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.
«Το ρωσικό σιτάρι έχει καλή ζήτηση στο εξωτερικό και η τιμή του ανεβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες πρώτες ύλες, πρωτίστως στην εγχώρια αρτοβιομηχανία».
Ο Μισούστιν δεν ανέφερε πότε η Ρωσία θα περιορίσει τις εξαγωγές σίτου- ένα βήμα το οποίο θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση παγκοσμίως και θα εκτοξεύσει τις τιμές αγοράς ακόμη πιο ψηλά- αλλά πρόσθεσε ότι η σπορά που μόλις άρχισε την άνοιξη θα πρέπει να συνεχισθεί «χωρίς διακοπή».
Η κυβέρνηση θα χορηγήσει στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων βραχυπρόθεσμα δάνεια με προνομιακά επιτόκια, αξίας άνω των 160 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, ώστε να έχουν «όλα όσα χρειάζονται για την επιτυχή σπορά εν μέσω της αυξημένης ζήτησης τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές».
Ο Μισούστιν, αναφερόμενος σε άλλα μέτρα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τον φόρο στα ελαφρά οχήματα, θα επιτρέψει σε ορισμένες εταιρείες να μην αποκαλύπτουν τα εταιρικά τους έγγραφα και θα καταργήσει τον φόρο εισοδήματος στις καταθέσεις. Θα προσπαθήσει επίσης να βοηθήσει τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να διατηρήσουν τους ξένους στόλους τους και θα προβεί σε αντίποινα κατά των χωρών που απαγορεύουν την είσοδο ρωσικών πλοίων στα λιμάνια τους.
«Η αναταραχή που συνδέεται με τις κυρώσεις θα τελειώσει αργά ή γρήγορα» δήλωσε ο Μισούστιν.
Τι μέτρα ανακοινώθηκαν
Με βάση το πρακτορείο TASS, οι βασικές πρωτοβουλίες της Ρωσικής κυβέρνησης είχαν ως εξής:
– Το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει σύντομα κατάλογο προϊόντων και πρώτων υλών που θα απαγορεύσει τις εξαγωγές και τις εισαγωγές τους. «Η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει την οικονομική ασφάλεια της χώρας μας και θα εγγυηθεί την απρόσκοπτη λειτουργία της βιομηχανίας και της γεωργίας». Δεν διευκρίνισε τι ακριβώς θα απαγορευτεί.
Ήδη την Τρίτη υπογράφηκε ένα δεύτερο διάταγμα με σχετικούς περιορισμούς που θα ισχύουν έως το τέλος του 2022.
– Πακέτο μέτρων για τη στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου. Όπως εξήγησε ο Μισούστιν, το κύριο καθήκον τώρα είναι “να συνεχιστούν οι κατασκευές”.
– Απλούστευση γραφειοκρατικών διαδικασιών για τους εργολάβους: θα επιταχυνθεί η κατανομή γης και, αν είναι απαραίτητο, θα εξασφαλιστεί η παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης γης, θα απλουστευθεί η εκπόνηση πολεοδομικής τεκμηρίωσης.
– Προσωρινή κατάργηση φόρου εισοδήματος επί των τόκων τραπεζικών καταθέσεων άνω του 1 εκατ. ρουβλιών, ο οποίος εισήχθη το 2021. «Μετά την αύξηση των επιτοκίων, τα πιστωτικά ιδρύματα αύξησαν σημαντικά τους τόκους των καταθέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι τα έσοδα από αυτές θα αυξηθούν, όπως και το ποσό του φόρου που έπρεπε να καταβληθεί φέτος. Η κατάργηση ενός τέτοιου κανόνα όχι μόνο για τις πληρωμές τόκων για το προηγούμενο έτος, αλλά και για το τρέχον έτος, θα στηρίξει τους πολίτες και θα βοηθήσει να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις τους, κάτι που στην παρούσα κατάσταση είναι ιδιαίτερα σημαντικό», ανέφερε ο Μισούστιν.
– Το όριο για την αξία των αυτοκινήτων που υπόκεινται σε αυξημένο φόρο θα αυξηθεί από το σημερινό επίπεδο στα 3 εκατ. σε 10 εκατ. ρούβλια.
– Κρατική βοήθεια στις αεροπορικές εταιρείες για να διατηρήσουν τον στόλο των ξένων αεροσκαφών που πλήττονται από τις δυτικές κυρώσεις. Νωρίτερα, το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε δέσμη μέτρων στήριξης. Περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, παράταση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας και άλλων εγγράφων, επέκταση των δυνατοτήτων επισκευής και συντήρησης, αναστολή των προγραμματισμένων και μη προγραμματισμένων επιθεωρήσεων των αερομεταφορέων.
– Αντίποινα σε χώρες που απαγορεύουν την είσοδο ρωσικών πλοίων στα λιμάνια τους και θα μειωθεί η δυνατότητα επηρεασμού των σιδηροδρομικών εταιρειών από «ορισμένους διεθνείς οργανισμούς».
– Προστασία στις ρωσικές εταιρείες από ξένες κυρώσεις: Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται η αύξηση του ελάχιστου ορίου για τον αριθμό των μετοχών των οποίων ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να ζητά έγγραφα της εταιρείας και να προσβάλλει δικαστικά τις συναλλαγές και τις ενέργειες της εταιρείας και της διοίκησής της. Η Κεντρική Τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να καθορίζει τον κατάλογο των πληροφοριών που δεν μπορούν να κοινοποιηθούν στο ευρύ κοινό.
– Οι συναλλαγές με ασφαλιστικές εταιρείες και μεσίτες από χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως μη φιλικές προς τη Ρωσία μπορεί να εμπίπτουν στις απαγορεύσεις, “και μπορεί να επεκταθεί ακόμη και στις μεταβιβάσεις των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε ισχύ πριν από την υπογραφή του νόμου, εκτός αν η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εκδώσει ειδική άδεια για το σκοπό αυτό”.
Διαβάστε επίσης
ΕΕ: Νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας και Λευκορωσίας – Επιπλέον 160 Ρώσοι στην μαύρη λίστα
Το Λονδίνο εξετάζει την προσφορά αντιαεροπορικών πυραύλων στην Ουκρανία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρυσός: Η χειρότερη εβδομάδα από το 2021 με απώλειες άνω του 4%
- Υπουργείο Εργασίας: Ο “χάρτης” των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 22 Νοεμβρίου
- Dogecoin: Οι επενδυτές αποσύρουν την μήνυσή τους έναντι του Έλον Μασκ
- Άδωνις Γεωργιάδης: Στα εγκαίνια του νέου Διεθνούς Ογκολογικού Κέντρου του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών