Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ρωσία: Λέει όχι στην Ουκρανία για ειρήνευση – Θα συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου σχετικά με ένα σχέδιο που έχει για το τέλος του πολέμου και είπε πως η Ρωσία θα συνεχίσει αυτό που αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρησή” της στην Ουκρανία.

Ο Β. Ζελένσκι δήλωσε χθες, Τρίτη, πως θα παρουσιάσει το σχέδιό του -πλήρεις λεπτομέρειες του οποίου δεν αποκάλυψε δημόσια– στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στους δύο υποψήφιους διαδόχους του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η επίθεση του Κιέβου στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες, ήταν μέρος του σχεδίου του, το οποίο περιλαμβάνει και άλλα βήματα στο οικονομικό και διπλωματικό μέτωπο.

Η ιδέα, είπε ο Β. Ζελένσκι –που πιέζει την Ουάσινγκτον ώστε να επιτρέψει στις δυνάμεις του να χρησιμοποιούν μεγάλου βεληνεκούς όπλα που έχουν παραλάβει από τις ΗΠΑ για να πλήττουν βαθιά μέσα στη Ρωσία–, ήταν να αναγκαστεί η Ρωσία να βάλει τέλος στον πόλεμο.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε τέτοιες δηλώσεις από εκπροσώπους του καθεστώτος του Κιέβου. Γνωρίζουμε τη φύση του καθεστώτος του Κιέβου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο του Β. Ζελένσκι.

“Συνεχίζουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρησή μας και θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μας”, είπε.

Η Ρωσία προσπαθεί να απωθήσει την ουκρανική εισβολή που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου ενώ συνεχίζει τη δική της επίθεση στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ είπε επίσης πως η Ρωσία συμμερίζεται την άποψη της Ινδίας για την ανάγκη να υπάρξει μια ειρηνική διευθέτηση, αλλά είπε πως είναι “περισσότερο από προφανές” πως δεν υπάρχει βάση για συνομιλίες αυτή τη στιγμή.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε χθες πως είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν πως υποστηρίζει μια γρήγορη, ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μερικές ημέρες μετά τις συνομιλίες που είχε ο Μόντι με τον Ζελένσκι στο Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές εκτός αν το Κίεβο συμφωνήσει να παρατείνει μια συμφωνία για τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Η Ουκρανία έχει πει κατ΄επανάληψη πως δεν έχει σχέδια για μια νέα συμφωνία διέλευσης αερίου με τη Ρωσία εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σε βιντεοδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους πως αν το Κίεβο δεν παρατείνει τη συμφωνία, η Ρωσία μπορεί να βρει εναλλακτικές διαδρομές, όπως τον σχεδιαζόμενο τουρκικό κόμβο αερίου.

“Υπάρχουν (άλλες) διαδρομές, αλλά, βέβαια, τέτοιες αποφάσεις από την ουκρανική πλευρά θα προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα συμφέροντα των Ευρωπαίων καταναλωτών, εκείνων που εξακολουθούν να θέλουν να αγοράζουν πιο εγγυημένο, πιο οικονομικό… ρωσικό αέριο”, είπε π Πεσκόφ.

Οι περισσότερες χώρες που λαμβάνουν ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας έχουν πει πως ετοιμάζονται για διακοπή των ροών στο τέλος αυτής της χρονιάς όταν εκπνεύσει η συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, με δεδομένο το ότι η Ουκρανία έχει πει πως δεν θέλει να την ανανεώσει.

Μια άλλη επιλογή για την Gazprom είναι να παρέχει ένα μέρος του αερίου της μέσω μιας άλλης διαδρομής, για παράδειγμα μέσω του TurkStream, της Βουλγαρίας, της Σερβίας ή της Ουγγαρίας. Ωστόσο η ικανότητα μέσω αυτών των διαδρομών είναι περιορισμένη.

Η ΕΕ και η Ουκρανία έχουν ζητήσει επίσης από το Αζερμπαϊτζάν να διευκολύνει τις συζητήσεις με τη Ρωσία σχετικά με τη συμφωνία διέλευσης αερίου.

Διαβάστε επίσης:

Κιρ Στάρμερ για Ευρωπαϊκή Ένωση: Ναι στην προσέγγιση – Όχι στην επανένταξη

Πάπας: «Μεγάλη αμαρτία» η μη παροχή βοήθειας σε μετανάστες που διαπλέουν τη Μεσόγειο

ΤτΕ: Αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Ιούλιο, μειώθηκαν τα δάνεια