Η Ρωσία έλαβε προφορικά μερικές απαντήσεις στις προτάσεις της για τις εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά θέλει να ξέρει γιατί η Δύση θεωρεί μέρος των προτάσεων της Μόσχας μη αποδεκτές, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φθάσει σε ένα επικίνδυνο σημείο.

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε την άποψη ότι οι προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, «ακόμα και αν εξετασθούν παράγραφο προς παράγραφο είναι αδύνατον να έχει κανείς αντίρρηση, γιατί η καθεμία (πρόταση) οδηγεί στην ενίσχυση της ασφάλειας, αίρει τις στρατιωτικές εντάσεις και δίνει τη δυνατότητα παρόλα αυτά να περάσουμε σε πιο ορθολογικούς τρόπους ασφαλείας, από το να δημιουργούνται απειλές και κόντρα-απειλές, όπως συμβαίνει στη λεγόμενη ανατολική πτέρυγα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι την παρούσα περίοδο οι ήρεμες από την άποψη της στρατιωτικής ασφάλειας περιοχές, όπως πρωτίστως η περιοχή της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, εξαιτίας της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, μετατρέπονται σε ζώνη στρατιωτικού ανταγωνισμού, κάτι το οποίο δεν το θέλει καμία πλευρά.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα μελετήσει προσεκτικά τις απαντήσεις της Δύσης στις ρωσικές προτάσεις και θα καθορίσει τα περαιτέρω βήματά της, εκτιμώντας παράλληλα ότι η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φθάσει σ’ ένα τόσο επικίνδυνο σημείο που πρέπει να γίνουν οι πιο ενεργές προσπάθειες για να απομακρυνθεί ο κόσμος από αυτό το σημείο.

Ο ίδιος απέκλεισε αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν εξετάζεται καθώς αυτή τη στιγμή στις σχέσεις Μόσχας -ΝΑΤΟ δεν υπάρχει μια κοινή θετική ατζέντα.

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Tο ΝΑΤΟ γνωρίζει ποια μέτρα μπορεί να λάβει η Ρωσία σε περίπτωση που αρνηθεί τις εγγυήσεις ασφαλείας

Ρωσία: Η Μόσχα διαθέτει ευρύ φάσμα στρατιωτικών-τεχνικών εργαλείων άν δεν υπάρξει συμφωνία με το ΝΑΤΟ

Αλεξάντρ Γκρουσκό (Υφ. Εξωτερικών Ρωσίας): Καλούμε Ελλάδα και Τουρκία σε διάλογο μεταξύ τους με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας