ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
«Μισό εκατομμύριο Ουκρανοί πολίτες απελάθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσική Ομοσπονδία χωρίς οι ίδιοι να συμφωνήσουν», δήλωσε ο Μικίτα Ποτουράγιεφ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής επιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον αριθμό που έδωσε ο Ποτουράγιεφ, ο οποίος δεν προσκόμισε λεπτομέρειες ή αποδεικτικά στοιχεία.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν ευκαιρία ούτε καν να επικοινωνήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο Ποτουράγιεφ σε Ευρωβουλευτές μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Το Reuters ζήτησε σχόλιο από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Σύμβασή της Γενεύης του 1949, η οποία ορίζει διεθνή νομικά πρότυπα για την ανθρωπιστική μεταχείριση σε περίοδο πολέμου, απαγορεύει τις μαζικές αναγκαστικές μεταφορές αμάχων κατά τη διάρκεια ενός πολέμου στο έδαφος της κατοχικής δύναμης, με την Σύμβαση να χαρακτηρίζει τέτοιες ενέργειες έγκλημα πολέμου.
Η Μόσχα αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση και ισχυρίζεται ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους θέλουν να φύγουν.
Μόσχα: Δηλώνει ότι τον Μάρτιο διέσωσε 138.014 πολίτες από τη Μαριούπολη
Ένα ψήφισμα της ρωσικής κυβέρνησης στις 12 Μαρτίου κατέγραφε τις τοποθεσίες που βρίσκονται 95.909 άτομα σε ολόκληρη τη Ρωσία που είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των δύο περιοχών που έχουν αποσχισθεί τις οποίες η Μόσχα έχει ανακηρύξει ως ανεξάρτητες οντότητες.
Ένα μήνα αργότερα, ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι διέσωσε 138.014 πολίτες από τη Μαριούπολη, καθώς οι μάχες εντάθηκαν στην πολιορκημένη πόλη.
Ο Ποτουράγιεφ είπε ότι ανησυχεί για την τύχη εκείνων των Ουκρανών που λέει ότι εκτοπίσθηκαν στη Ρωσία.
«Γνωρίζουμε για τα αποκαλούμενα στρατόπεδα επιλογής για Ουκρανούς πολίτες», είπε. «Αυτή είναι μια από τις πιθανές κατευθύνσεις της δραστηριότητας του Ερυθρού Σταυρού, τουλάχιστον για να βρεθούν αυτοί οι εκτοπισμένοι και να καταλάβουμε τι συμβαίνει σε αυτούς στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Η Αλεξνάδρα Μποϊβιν, στέλεχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, ανέφερε ότι η οργάνωσή της συζητά με τις ρωσικές αρχές σχετικά με τις δυνατότητες να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους.
«Το ερώτημα σχετικά με το αν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια αυτή τη στιγμή είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν μπορώ να απαντήσω… αλλά είναι σίγουρα ένα θέμα που εγείρει ανησυχία», είπε στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Διαβάστε επίσης:
Γαλλικές εκλογές: Άνετη νίκη Μακρόν βλέπουν τα στοιχηματικά γραφεία στην Βρετανία
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας κατέθεσε η Ρωσία
Ουκρανία: Στο Κίεβο μεταβαίνει ο Σαρλ Μισέλ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ