• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Χρησιμοποιεί το Καλίνινγκραντ για να διαταράσσει τους δορυφόρους της ΕΕ

    Ντμίτρι Πεσκόφ

    Ντμίτρι Πεσκόφ. Εκπρόσωπος Κρεμλίνου


    Η Ρωσία χρησιμοποιεί το Καλίνινγκραντ, τον απομακρυσμένο θύλακά της που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, ως μία από τις βάσεις της για να διαταράσσει τα δορυφορικά συστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έναν οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών που επιβλέπει την τεχνολογία των επικοινωνιών.

    Η Ρωσία θα πρέπει “να σταματήσει αμέσως κάθε σκόπιμη ενέργεια για την πρόκληση επιβλαβών παρεμβολών στις συχνότητες άλλων διοικήσεων”, ανέφερε τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ραδιοφωνικών Κανονισμών της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

    Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίστηκαν στον γεωγραφικό εντοπισμό των σημάτων διαταραχής, τα οποία το συμβούλιο χαρακτήρισε “εξαιρετικά ανησυχητικά και απαράδεκτα”.

    Οι ευρωπαϊκές δορυφορικές εταιρείες έχουν στοχοποιηθεί από ρωσικές παρεμβολές ραδιοσυχνοτήτων εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα να διακόπτονται εκπομπές και, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, βίαια προγράμματα να αντικαθιστούν το περιεχόμενο ενός παιδικού καναλιού. Οι καταγγελίες πολλών μελών του ΝΑΤΟ ανέφεραν προηγουμένως ότι οι διακοπές προέρχονταν από την ηπειρωτική Ρωσία και την κατεχόμενη Κριμαία.

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για τους ισχυρισμούς του συμβουλίου, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

    Το συμβούλιο ανέφερε ότι οι τελευταίες διαταραχές προήλθαν από ρωσικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων του Καλίνινγκραντ και της Μόσχας. Οι παρεμβολές επηρέασαν κυρίως τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια με ουκρανικό περιεχόμενο, σύμφωνα με την έκθεση.

    Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Γαλλία, η Ουκρανία και η Ολλανδία, είχαν απευθυνθεί στο συμβούλιο για το θέμα αυτό. Η Ρωσία επιδιώκει όλο και περισσότερο να διαταράξει τα ευρωπαϊκά συστήματα επικοινωνίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, καθώς δοκιμάζει την ετοιμότητα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

    Διαβάστε επίσης:

    Βίκτορ Όρμπαν: Ζήτησε από τον Ζελένσκι να “εξετάσει μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός”

    Στα top picks της Mediobanca και της Wood η Alpha Bank

    Θεοδωρικάκος: Πολιτεία και Οικονομικό Επιμελητήριο ενώνουμε δυνάμεις



    ΣΧΟΛΙΑ