Το δικαστήριο της Ρώμης δεν επικύρωσε την κράτηση των δώδεκα προσφύγων που είχαν μεταφερθεί στα κλειστά κέντρα της Αλβανίας.

Οι μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στην Ιταλία σύμφωνα με τους δικαστές.

Είχε ήδη αποφασιστεί η επιστροφή από την Αλβανία στην Ιταλία δύο ανήλικων 16χρονων από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι κατάφεραν να αποδείξουν την ηλικία τους χάρη στη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Η ιταλική δικαιοσύνη φαίνεται πως αποτελεί τελικά εμπόδιο για το σχέδιο της ακροδεξιάς πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, να μεταφέρονται μετανάστες που σώζουν οι ιταλικές αρχές στη θάλασσα σε κλειστά κέντρα κράτησης σε αλβανικό έδαφος.

Η αμφιλεγόμενη αυτή συμφωνία, που είχε υπογράψει πριν περίπου ένα χρόνο η Τζόρτζια Μελόνι και ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, είχε ήδη από τότε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από διεθνείς φορείς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστία, ενώ πολλοί είχαν υποστηρίξει ότι η συμφωνία είναι ασύμβατη με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Οι προβληματισμοί φαίνεται τουλάχιστον εν μέρη να επιβεβαιώνονται μετά και την απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης.

Αιτία της απόφασης της ιταλικής δικαιοσύνης η προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που εκδόθηκε στις 4 Οκτωβρίου, βάσει της οποίας, για να θεωρηθεί μια χώρα προέλευσης των μεταναστών «ασφαλής», πρέπει να σέβεται όλες τις ατομικές ελευθερίες και το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν αυτό δεν συμβαίνει, η χώρα δεν λογίζεται ασφαλής και σύμφωνα με τα όσα είχε ορίσει και η κυβέρνηση της Ρώμης, όσοι μετανάστες φτάνουν στην Ιταλία από μια τέτοια χώρα, δεν μπορούν να μεταφέρονται στα δυο κλειστά κέντρα της βόρειας Αλβανίας.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι απορρίφθηκαν οι αιτήσεις των δώδεκα μεταναστών, για παροχή ασύλου από την Ιταλία.

Διαβάστε επίσης:

ΦΕΚ για τις αποζημιώσεις για την πανώλη και την ευλογιά των αιγοπροβάτων – Αναλυτικά τα προβλεπόμενα ποσά

Πολ Μακάρτνεϊ: Παρέλαβε μόλις τη φανέλα που του είχε χαρίσει και υπογράψει ο Πελέ το… 2019!

ΤτΕ: Στο 0,25% το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας