Ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος τίναξε στον αέρα τις ελληνοβρετανικές διπλωματικές σχέσεις, είναι ένας αμφιλεγόμενος πολιτικός της Βρετανίας, ακόμη και από το 2022 όταν και εκμεταλλεύτηκε την πολιτική κρίση κι έγινε ένοικος στην Ντάουνινγκ Στριτ 10.

Η δημοσκοπική κατάρρευσή του, το γεγονός ότι ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάμερ προηγείται έως και 20 μονάδες για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, ήταν η βασική αιτία που ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

1

Ποιος είναι όμως ο Σούνακ; Ο όχι και τόσο δημοφιλής πολιτικός που κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός, αλλά που τώρα απειλείται με δεινή ήττα στις επόμενες εκλογές;

Ο Ρίσι Σούνακ, 43 ετών, είναι «παιδί» της Goldman Sachs ενώ έχει εργαστεί στο παρελθόν και σε πολλά hedge funds. Παρά το γεγονός ότι ακόμη και στον εσωτερικό των Τόρις ήταν αντιδημοφιλής καθώς χαρακτηριζόταν ως αλαζόνας, ο Σούνακ αναρριχήθηκε γρήγορα. Εμπιστος του πρώην πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, μπόρεσε να ανέβει στην ηγεσία του κόμματος μετά τις περιπέτειες του Τζόνσον και της Τερέζας Μέι.

 

 

Σε ηλικία 39 ετών έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Τζόνσον ενώ είχε εκλεγεί βουλευτής για πρώτη φορά το 2015 ενώ είχε διατελέσει και υπουργός Στέγασης υπό την Τ. Μέι, προτού γίνει επικεφαλής γραμματέας του υπ. Οικονομικών με αρμοδιότητα τότε την εποπτεία των κρατικών κονδυλίων.

Ηταν βασικός υποστηρικτής του Τζόνσον για την ηγεσία των Τόρις, τον βοήθησε σημαντικά να αναλάβει επικεφαλής και στη συνέχεια πρωθυπουργός, αν και στη Βρετανία τονίζουν ότι εύκολα τον πρόδωσε όταν παραιτήθηκε εύκολα από το υπουργείο Οικονομικών, την περίοδο της πολιτικής κρίσης στη Βρετανία.

Να σημειωθεί ότι ο Σούνακ ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Brexit το 2016.

Είναι γιος ενός γιατρού και μιας φαρμακοποιού, ινδικής καταγωγής, σπούδασε στο ιδιωτικό σχολείο Winchester College, την Οξφόρδη και το Στάνφορντ στις ΗΠΑ και υπήρξε εκ των συνιδρυτών επενδυτικής εταιρείας προτού κατεβεί στη μάχη της πολιτικής.

Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας έφτασαν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Σούνακ και Τζόνσον

 

Παρ’ ότι παιδί μεταναστών θεωρείται βασικό μέλος της βρετανικής ελίτ, ιδιαίτερα σνομπ και προετοιμασμένος από καιρό να γίνει πρωθυπουργός.

Λάτρης του ποδοσφαίρου, του κρίκετ, της γυμναστικής και του κινηματογράφου, όπως δηλώνει στην ιστοσελίδα του, ο νέος ένοικος της Ντάουνιγκ Στριτ είναι παντρεμένος με την κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ν Ρ Ναραγιάνα Μούρτι, Ακσάτα Μούρτι, κι έχει αποκτήσει μαζί της δύο παιδιά, την Κρίσνα και την Ανούσκα.

Η περιουσία και τα σκάνδαλα

Ο πεθερός του, Ναραγιάνα Μούρτι, είναι ιδρυτής του κολοσσού Infosys Ltd. Η μητέρα της Σουντά Μούρτι (Sudha Murthy), είναι η πρώτη γυναίκα μηχανικός που εργάστηκε για την τότε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, σύμφωνα με τον Guardian. Είναι περισσότερο γνωστή για το κοινωνικό της έργο και τη συμβολή της στη λογοτεχνία.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ακσάτα διαθέτει μεγαλύτερη περιουσία από αυτή της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Η περιουσία του πρώην τραπεζίτη Ρίσι Σούνακ και της συζύγου του, υπολογίζεται σε περίπου 730 εκατομμύρια στερλίνες, σύμφωνα με την Sunday Times Rich List και τα χρήματα αυτά προέρχονται κυρίως από την πλευρά της κας Μούρθι η οποία έχει μερίδια σε συνολικά δεκάδες εταιρείες. Το ζευγάρι έχει τουλάχιστον τρία σπίτια στη Βρετανία, καθώς και ένα ακίνητο στη Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια αξίας περίπου 6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η σύζυγος του Σούνακ είχε βρεθεί να πρωταγωνιστεί και σε φορολογικό σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε ότι παρουσιαζόταν ως διαμένουσα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά όχι ως κάτοικος (“non-domiciled” resident) γεγονός που της επέτρεπε να μην πληρώνει φόρους στη Βρετανία για όσα χρήματα κέρδιζε στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος ο Σούνακ, αν και εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών στη Βρετανία, συνέχιζε να έχει την «πράσινη κάρτα» που του επέτρεπε να ζει και να εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για μήνες.

Βρέθηκε στο στόχαστρο και για τα λεγόμενα partygate του Μπόρις Τζόνσον. Στον Σούνακ επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των κανονισμών περί lockdown, καθώς παρευρέθη και εκείνος στη γιορτή γενεθλίων του πρωθυπουργού στην Downing Street το 2020, παρά το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος που αντέδρασε υποβάλλοντας παραίτηση, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Τζόνσον είχε πει ψέματα για τα «κορωνοπάρτι» στο γραφείο του.