Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Reuters: Το Ιράν εμπλέκεται σε τρομοκρατικές ενέργειες, σχέδια για «χτύπημα» στην Αθήνα

Μασούντ Πεζεσκιάν

Μασούντ Πεζεσκιάν, πρόεδρος Ιράν

Καθώς το τελευταίο διάστημα κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ιράν – Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εντοπίζουν διαρκώς στοιχεία που συνδέουν την Τεχεράνη με δεκάδες απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση από το 2020 και μετά. Μεταξύ αυτών, υπάρχει και μία με ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς φέρεται ως στόχος και ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο με εστιατόριο «κοσέρ» – σερβίρει πιάτα που πληρούν τους όρους της εβραϊκής δίαιτας – στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, στου Ψυρρή.

Για την ελληνική περίπτωση, όπως αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα στα οποία απέκτησε πρόσβαση το πρακτορείο Reuters, ένας Πακιστανός εγκατεστημένος στο Ιράν, ο Σαγιέντ Φακάρ Αμπάς, στρατολόγησε έναν παλιό του ομοεθνή γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα, τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ, και τον έπεισε να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε εβραϊκούς στόχους, λέγοντάς του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ για κάθε φόνο.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων στην εφαρμογή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Τα έγγραφα αυτά περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων και συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών και αποκρυπτογραφημένων μηνυμάτων στο WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν στη συνέχεια τον Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό, ανακοινώνοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες, οι οποίοι αρνούνται την ενοχή τους, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία.

Φέτος την άνοιξη, ο Χάιντερ αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους από την προσωρινή του κράτηση και σε συνέντευξή του στο Reuters είπε ότι όντως έστειλε στον Αμπάς φωτογραφίες του κτιρίου, όμως εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιηθεί κάποια επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

«Όλα ήταν συζητήσεις, χωρίς καμία πράξη», ανέφερε ο δικηγόρος του, Ζαχαρίας Κεσσές, που ισχυρίζεται ότι ο Χάιντερ «ποτέ δεν συμμετείχε ουσιαστικά» σε κάποια παράνομη δραστηριότητα και γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή οι δικαστικές αρχές εξετάζουν αν θα προχωρήσει η δίκη.

Ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας, ο Σαγιέντ Φακάρ Αμπάς, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, ενώ σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές καταζητείται στην πατρίδα του για φόνο. Ο Αμπάς παραμένει ασύλληπτος και το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί του.

Η ελληνική αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ, η οποία βοήθησε την ελληνική έρευνα, είπε ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση ενορχηστρώθηκε από το Ιράν ως μέρος ενός πολυεθνικού δικτύου που λειτουργεί από την Ισλαμική Δημοκρατία.

«Από το 2020, το Ιράν έχει εντείνει δραματικά τις θανατηφόρες απόπειρες κατά πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ, Ιρανών αντιφρονούντων και εβραϊκών συμφερόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Μπρετ Χόλμγκρεν, αναπληρωτής διευθυντής του Αντιτρομοκρατικού Κέντρου, μιας υπηρεσίας συντονισμού των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της κατηγορεί τους αντιπάλους της για τρομοκρατικές ενέργειες, επισημαίνοντας τις δολοφονίες ανώτερων στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας της από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ενώ η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη τονίζει στο Reuters ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «δεν έχει ούτε πρόθεση, ούτε σχέδιο να εμπλακεί σε επιχειρήσεις δολοφονίας ή απαγωγής, είτε στη Δύση είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα». Χαρακτήρισε «κατασκευασμένους» αυτούς τους ισχυρισμούς, που σκοπό έχουν «να αποσπάσουν την προσοχή από τις φρικαλεότητες που διαπράττει το ισραηλινό καθεστώς στη Γάζα».

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο Λίβανο παραβιάζουν τη διεθνή ανθρωπιστική νομοθεσία

ΠΑΣΟΚ: Στις 234.343 η συμμετοχή στις εκλογές έως τις 17:00

Γερουλάνος: Η μεγάλη συμμετοχή δίνει νομιμοποίηση στον νέο Πρόεδρο, δίνει δύναμη στο ΠΑΣΟΚ(Βίντεο)