ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Βάσει των προβλέψεων του υπουργείου Οικονομίας, η Ρωσία προβλέπει ότι η μέση τιμή του εξαγώγιμου φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί φέτος στα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, προτού υποχωρήσει σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025, καθώς οι εξαγωγές αερίου από αγωγούς θα μειωθούν.
Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης, ρέουν σε μειωμένα επίπεδα φέτος, αφού ένας αγωγός έκλεισε όταν η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποκόπηκαν επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια και ξέσπασε διαμάχη για τις επισκευές σε μια τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατακόρυφα.
Οι προβλέψεις
Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας προβλέπει ότι οι εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών από την Gazprom θα μειωθούν στα 170,4 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φέτος, σε σύγκριση με την πρόβλεψή του που δημοσιεύθηκε τον Μάιο για 185 bcm.
Το υπουργείο αναμένει ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται και μετά το τρέχον έτος, αλλά δεν έδωσε καμία εξήγηση.
Ως αποτέλεσμα των ήδη περιορισμένων προμηθειών, η μέση τιμή του φυσικού αερίου της Gazprom προβλέπεται να είναι στα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα το 2022, υπερδιπλάσια από τα 304,6 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη των 523,3 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.
Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
Η Ρωσία έχει αρχίσει να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου μετά τους περιορισμούς λόγω κυρώσεων καθώς οι Ασιάτες αγοραστές έχουν αυξήσει τις αγορές τους, με αποτέλεσμα η Μόσχα να αυξήσει τις προβλέψεις της για την παραγωγή και τις εξαγωγές μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με το έγγραφο. Η Gazprom έχει επίσης αναφέρει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα αυξάνονται, αλλά δεν έχει δώσει λεπτομέρειες, ενώ η Ευρώπη παραμένει μακράν η μεγαλύτερη αγορά για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο υψηλότερος όγκος εξαγωγών πετρελαίου, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, θα βοηθήσει τη Ρωσία να κερδίσει 337,5 δισ. δολάρια και 255,8 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές ενέργειας φέτος και το επόμενο έτος, αντίστοιχα. Το υπουργείο Οικονομίας της χώρας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.
Πέρυσι, η Ρωσία κέρδισε 244,2 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές ενέργειας, ανέφερε το υπουργείο. Συνολικά, οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας που είδε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει τις κυρώσεις καλύτερα από ό,τι αρχικά φοβόταν η Μόσχα και θα συρρικνωθεί λιγότερο από το αναμενόμενο.
Διαβάστε επίσης
Ευρωζώνη: Αύξηση του ΑΕΠ 0,6% το β’ τρίμηνο
Βρετανία: Άλμα σημείωσε ο πληθωρισμός – Στο 10,1% τον Ιούλιο