Η διοίκηση των Ταλιμπάν βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συνομιλιών στη Μόσχα για τους όρους μιας σύμβασης για το Αφγανιστάν για την αγορά βενζίνης και βενζόλιου από τη Ρωσία, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου του Αφγανιστάν.

Ο Habiburahman Habib, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας του Αφγανιστάν, επιβεβαίωσε ότι επίσημη αντιπροσωπεία υπό την προεδρία του υπουργείου εμπορίου βρισκόταν στη ρωσική πρωτεύουσα και ολοκλήρωσε τις συμβάσεις για προμήθεια σιταριού, φυσικού αερίου και πετρελαίου.

1

Λεπτομέρειες του deal μετά την υπογραφή

«Βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά», είπε σε μήνυμά του στο Reuters, προσθέτοντας ότι θα μοιραστούν λεπτομέρειες μόλις ολοκληρωθούν τα συμβόλαια. Πηγή από το γραφείο του Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας είπε στο Reuters τεχνικοί υπάλληλοι του υπουργείου του και του Υπουργείου Οικονομικών είχαν μείνει στη Μόσχα για να εργαστούν για τις συμβάσεις μετά την επίσκεψη υπουργικής αντιπροσωπείας αυτόν τον μήνα.

«Εργαζόμαστε πάνω στο κείμενο της σύμβασης, (έχουμε) σχεδόν συμφωνήσει για τη βενζίνη και το βενζόλιο», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι αναμένουν ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα. Εκπρόσωποι στα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας της Ρωσίας δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Οι συμβάσεις έρχονται μετά την επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν με επικεφαλής τον υπηρεσιακό υπουργό Εμπορίου στη Ρωσία στα μέσα Αυγούστου για να πραγματοποιήσει συνομιλίες για το εμπόριο.

Η σημασία της συμφωνίας

Εάν ολοκληρωθεί, το συμβόλαιο θα είναι σημάδι ότι ξένες χώρες συνεργάζονται όλο και περισσότερο με τους Ταλιμπάν, παρά το γεγονός ότι η διοίκησή τους δεν αναγνωρίζεται επίσημα από καμία διεθνή κυβέρνηση από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η είδηση αυτή έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να πείσουν άλλα έθνη να μειώσουν τη χρήση του ρωσικού πετρελαίου, λέγοντας ότι η πρωτοβουλία στοχεύει στον περιορισμό των εσόδων από το πετρέλαιο που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να χρηματοδοτήσει την εισβολή της στην Ουκρανία. Τόσο η Ρωσία όσο και το Αφγανιστάν υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν οικονομικές κυρώσεις από διεθνείς κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Καμία ξένη κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας, δεν αναγνωρίζει επισήμως τη διοίκηση των Ταλιμπάν και οι τράπεζες του Αφγανιστάν έχουν παρεμποδιστεί από τις κυρώσεις που έχουν αφήσει τις περισσότερες διεθνείς τράπεζες απρόθυμες να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με αφγανικές τράπεζες.

Ο γρίφος των πληρωμών

Η επίσημη πηγή είπε ότι είχαν ένα σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνταν οι πληρωμές, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το εάν θα χρησιμοποιηθούν επίσημα τραπεζικά κανάλια.

Παρά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν, τον τραπεζικό του τομέα που παρεμποδίζεται από κυρώσεις και την έλλειψη επίσημης αναγνώρισης από το εξωτερικό, ορισμένες χώρες συνεργάζονται με την Καμπούλ, βοηθώντας την να αποκτήσει πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές εν μέσω εσωτερικής οικονομικής κρίσης.

Το Πακιστάν δέχεται χιλιάδες τόνους άνθρακα από το Αφγανιστάν την ημέρα, το οποίο το πρώτο έχει καλωσορίσει για να μετριάσει την ενεργειακή του κρίση. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις σε κάθε χώρα και η διοίκηση των Ταλιμπάν εισπράττει εκατομμύρια δολάρια σε δασμούς για τις εξαγωγές άνθρακα.

Διαβάστε επίσης

Ζαπορίζια: Βέλη της Ρωσίας στην Ουκρανία για πλήγμα σε αποθήκη καυσίμου

Σλοβενία: ΕΕ και ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίξουν την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στα μέλη τους

Ερντογάν: «Οι Έλληνες είναι το ίδιο ποταποί σήμερα όπως και πριν από 100 χρόνια»