Κατεπείγουσα διαδικασία για την άρση της ασυλίας δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει κινήσει η Πρόεδρος Μέτσολα, μετά από αίτημα των βελγικών δικαστικών αρχών.

Σύμφωνα με τη Le Soir, πρόκειται για τον Αντρέα Κοτσολίνο, στον οποίο εργαζόταν μέχρι πρότινος ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, και ο Μαρκ Ταραμπέλα.

1

Γιατί βρέθηκαν στο στόχαστρο οι δύο ευρωβουλευτές

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη γίνει έρευνα στο σπίτι του Ταραμπέλα στις 10 Δεκεμβρίου, την επομένη από την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Τα δύο ονόματα φέρεται να έχουν αναφερθεί πολλές φορές στις καταθέσεις τόσο του Τζόρτζι όσο και του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, οι οποίοι έχουν ισχυριστεί ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Ο Ταραμπέλα έχει υποστηρίξει ότι δεν έχει λάβει ποτέ χρηματισμό από το Κατάρ ή δώρα.

Η La Repubblica σε άρθρο της υποστήριξε ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν πως «τουλάχιστον ένας Ιταλός ευρωβουλευτής, ο Αντρέα Κοτσολίνο, φέρεται να παρενέβη στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προαγωγή των συμφερόντων του Μαρόκου».Ο Κοτσολίνο σε δηλώσεις του έχει αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία και έχει τονίσει ότι «δεν πήρε ποτέ ούτε ένα ευρώ για να δράσει με τρόπο που να αντιβαίνει στις υποχρεώσεις του».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο Τζόρτζι στην απολογία του φέρεται να κατέθεσε ότι «υποθέτει» πως ο Παντσέρι μπορεί να έδωσε χρήματα στον Κοτσολίνο.

Έχουν γίνει τα πρώτα διαδικαστικά βήματα και η Πρόεδρος θα ανακοινώσει το αίτημα στην Ολομέλεια με την πρώτη δυνατή ευκαιρία, στις 16 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, το αίτημα θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) για πρόταση απόφασης.

«Από την πρώτη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει στις έρευνες και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτό το κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου. Η διαφθορά δεν μπορεί να ανταμειφθεί και θα κάνουμε τα πάντα για να την καταπολεμήσουμε», ανέφερε η Πρόεδρος Μέτσολα.

Η Πρόεδρος Μέτσολα θα εκφράσει επίσης τις προθέσεις της για μεταρρυθμίσεις τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των ισχυόντων κανόνων και της βελτίωσης των εσωτερικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής.

Διαδικασία άρσης ασυλίας

Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), τα αιτήματα για άρση της ασυλίας ανακοινώνονται από την Πρόεδρο στην Ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπονται στην αρμόδια Επιτροπή (Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI)

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) ορίζει έναν εισηγητή, οι υποθέσεις παρουσιάζονται σε συνεδρίαση επιτροπής και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακρόαση.

Το σχέδιο έκθεσης θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην JURI. Η επιτροπή εγκρίνει σύσταση προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα. Όλες οι περιπτώσεις ασυλίας εξετάζονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στη συνέχεια η εισήγηση υποβάλλεται στην Ολομέλεια. Εάν εγκριθεί από την Ολομέλεια (απλή πλειοψηφία), η Πρόεδρος θα κοινοποιήσει αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στο ή στα ενδιαφερόμενα μέλη και στην αρμόδια εθνική αρχή.

Η Πρόεδρος ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες και τις επιτροπές να δώσουν προτεραιότητα στη διαδικασία αυτή με σκοπό την ολοκλήρωσή της έως τις 13 Φεβρουαρίου 2023.