ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Η τουρκική λίρα υποχωρεί μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, με τους επενδυτές να αναζητούν σημάδια για την περαιτέρω πολιτική του.
Το νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε έως και 0,3% στα 20,03 ανά δολάριο ΗΠΑ, κοντά σε ιστορικό χαμηλό, πριν διαπραγματευτεί στις 20,01 αργότερα στην Κωνσταντινούπολη.
Διολίσθηση στις 28 ανά δολάριο βλέπει η Morgan Stanley
Η Wall Street βλέπει ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία στη λίρα, με τη Morgan Stanley να προειδοποιεί ότι μπορεί να φτάσει τις 26 ανά δολάριο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και να πέσει στις 28 έως το τέλος του έτους, εάν ο Ερντογάν επιμείνει στην πολιτική του να διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά.
Η Wells Fargo & Co αναμένει ότι το νόμισμα θα φτάσει τις 23 μέχρι το τέλος του τριμήνου.
«Μια νίκη Ερντογάν δεν προσφέρει άνεση σε κανέναν ξένο επενδυτή», δήλωσε ο Hasnain Malik, υπεύθυνος στρατηγικής στην Tellimer στο Ντουμπάι. «Με πολύ υψηλό πληθωρισμό, πολύ χαμηλά επιτόκια και χωρίς καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα, μια οδυνηρή κρίση που θα επηρεάσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να βρίσκεται κοντά».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 99,43% των ψηφοδελτίων, που ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, ο αρχηγός του κράτους έλαβε το 52,14% των ψήφων, έναντι 47,86% του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου του, του 74χρονου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Φυγή ξένων επενδυτών
Η ανορθόδοξη προσέγγιση του Ερντογάν στα επιτόκια – πιστεύει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια οδηγούν σε χαμηλότερο πληθωρισμό – έχει αφήσει τις αγορές να στηρίζονται σε ένα απρόβλεπτο συνδυασμό ad-hoc κανονισμών και παρεμβάσεων, με νέα μέτρα που εισάγονται ανεπίσημα και σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Παράλληλα, οδήγησε τους επενδυτές σε φυγή, με τις συνολικές ξένες μετοχές και ομόλογα να μειώνονται κατά περίπου 85%, ή σχεδόν 130 δισεκατομμύρια δολάρια, από το 2013.
«Είναι προφανές ότι το τρέχον μοντέλο οικονομίας δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Burak Cetinceker, διαχειριστής κεφαλαίων στην Strateji Portfoy στην Κωνσταντινούπολη. «Ο Ερντογάν μάλλον το γνωρίζει και μια μέτρια μετάβαση σε μια ορθόδοξη πολιτική στο εγγύς μέλλον είναι πιθανή γιατί διαφορετικά δεν είναι βιώσιμη. Οποιοδήποτε μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν ευπρόσδεκτο από την αγορά».
Υψηλό κόστος για την χώρα
Η πολιτική του Τούρκου ηγέτη είχε υψηλό κόστος για την χώρα, με την κεντρική τράπεζα να ξοδεύει σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για να στηρίξει τη λίρα. Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα έγιναν αρνητικά και ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε πάνω από 80% πέρυσι πριν πέσει στο 44% τον Απρίλιο.
Τα πρώτα σημάδια οποιασδήποτε αναθεώρησης του τρέχοντος μείγματος πολιτικής του Ερντογάν είναι πιθανό να έρθουν με διορισμούς σε βασικές οικονομικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Η πιο αδύναμη από το αναμενόμενο προσπάθεια της αντιπολίτευσης στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 14 Μαΐου οδήγησε σε απότομη άνοδο των CDS, σε πτώση άνω του 20% των τραπεζικών μετοχών και σε υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος.
«Πρέπει να γίνουν κάποιες διορθώσεις για να αποφευχθεί τουλάχιστον η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων», δήλωσε ο Viktor Szabo, επικεφαλής επενδύσεων στην Abrdn στο Λονδίνο. Αναμένονται οι ανακοινώσεις της νέας πολιτικής, επειδή «οι τρέχουσες ετερόδοξες πολιτικές είναι μη βιώσιμες».
Διαβάστε ακόμη:
Τουρκία: «Σουλτάνος» για ακόμη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Mε το βλέμμα στη τουρκική λίρα οι traders μετά τη νίκη Ερντογάν
Σε ιστορικά χαμηλά η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μεντβέντεφ απειλεί τους Times: «Άθλια τσακάλια, να προσέχετε! Είστε νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό οι εξαγωγές όπλων
- Δούκας για Διπλή Ανάπλαση: Αγωνιζόμαστε να λύσουμε το πρόβλημα που δημιούργησε ο Μπακογιάννης
- Ερντογάν: Στο Κάιρο μεταβαίνει αύριο για τη σύνοδο κορυφής της D-8