Άνγκελα Μέρκελ (ΑΠΕ)
Σε προεκλογική αντιπαράθεση εξελίσσεται η τελευταία πριν από τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, με θέμα την «κατάσταση στη Γερμανία».
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στην τελευταία τέτοια ομιλία της, στήριξε τον υποψήφιο του κόμματός της Άρμιν Λάσετ, ενώ επιτέθηκε στον αντικαγκελάριο και υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς για τις δηλώσεις του περί εμβολιασμών.
«Αν θέλουμε να πείσουμε τους ανθρώπους για αυτό, θα πρέπει να το κάνουμε με επιχειρήματα και όχι με προσεκτικά διατυπωμένες, στρεβλές εικόνες πειραματόζωων. Ασφαλώς κανένας από εμάς δεν γίνεται πειραματόζωο εμβολιαζόμενος. Ούτε εγώ, ούτε ο Όλαφ Σολτς είμαστε πειραματόζωα» δήλωσε σε υψηλούς τόνους η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη σε δήλωση του κ. Σολτς, ο οποίος, στην προσπάθειά του να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, είπε: «Υπάρχουν πλέον στη Γερμανία 50 εκατομμύρια πειραματόζωα -κι εγώ ένα από αυτά – και έχουν πάει καλά».
«Ψήφο στον Λάσετ»
Αναφερόμενη στις επικείμενες εκλογές, η καγκελάριος δήλωσε ακόμη ότι «ο καλύτερος δρόμος για τη χώρα μας είναι μια κυβέρνηση υπό την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), με τον Άρμιν Λάσετ ως καγκελάριο.
Διότι η κυβέρνησή του θα αντιπροσωπεύει τη σταθερότητα, την αξιοπιστία, το μέτρο και το κέντρο. Και αυτό ακριβώς είναι που χρειάζεται η Γερμανία. Και δεν είναι το ίδιο όποια και αν είναι η κυβέρνηση» πρόσθεσε η Μέρκελ με το βλέμμα στο ενδεχόμενο συνεργασίας του SPD με την Αριστερά.
«Κρίμα, κρίμα…» ακούστηκαν να λένε οι βουλευτές της Αριστεράς, ενώ κάποιος βουλευτής φώναξε «ντροπή σου!», για να λάβει την απάντηση από την κ. Μέρκελ: «Θεέ μου! Δεν ξέρω πού αλλού, αν όχι εδώ, πρέπει να γίνονται τέτοιες συζητήσεις. Εδώ είναι η καρδιά της δημοκρατίας».
Αναφερόμενη στα επιτεύγματα της κυβέρνησής της στο πεδίο της προστασίας του κλίματος, έκανε λόγο για τρεις επιτυχίες, την απόφαση για ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, την σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη και την εισαγωγή τιμής στο διοξείδιο του άνθρακα. Στον απολογισμό της, συμπεριέλαβε ακόμη τον αγώνα κατά της ακροδεξιάς και την πρόοδο στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ενώ κατέληξε με την διαχείριση της πανδημίας και τα επιτεύγματα της Γερμανίας σε αυτόν τον τομέα, με τη δημιουργία του εμβολίου των BioNTech/Pfizer.
Διαβάστε ακόμη:
Η κραταιά γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αγωνιά για την μετά Μέρκελ εποχή
Βρετανία: Πακέτο 5,4 δισεκατομμυρίων λιρών για βοήθεια στο σύστημα υγείας