• Διεθνής πολιτική

    Ψυχροπολεμικό το κλίμα μετά το «θερμό» επεισόδιο με ρωσικά μαχητικά και αμερικανικό drone στη Μαύρη Θάλασσα


    Ψυχροπολεμικό κλίμα επικρατεί τις τελευταίες ώρες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, μετά τη συντριβή ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στη Μαύρη Θάλασσα από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος.

    Ζεύγος Su-27 νωρίς το πρωί της Τρίτης πλησίασε ένα αμερικανικό drone ΜQ-9 το οποίο περιπολούσε στη Μαύρη Θάλασσα, σε διεθνή εναέριο χώρο. Τα ρωσικά μαχητικά προσπάθησαν, σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, να παρενοχλήσουν το drone, πριν το χτυπήσει ένα στον έλικα, με αποτέλεσμα να καταπέσει στη θάλασσα.

    Το περιστατικό αμέσως καταδίκασαν οι ΗΠΑ, εκφράζοντας την οργή τους, που κάλεσαν τον Ρώσο πρεσβευτή για εξηγήσεις.

    Η Ρωσία, διέψευσε ότι το drone κατέπεσε εξαιτίας των μαχητικών της. Ισχυρίζεται ότι το drone πετούσε με κλειστούς τους αναμεταδότες σε περιοχή απαγόρευσης πτήσεων και ότι, λόγω ενός ελιγμού έπεσε στη θάλασσα, χωρίς να χτυπηθεί.

    Πώς εμβόλισαν το drone

    To μη επανδρωμένο MQ-9 Reaper («Θεριστής») πετούσε το πρωί της Τρίτης πάνω από τα διεθνή ύδατα, σε διεθνή εναέριο χώρο. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, πραγματοποιούσε επιχείρηση ρουτίνας.

    Εντοπίστηκε από ζεύγος ρωσικών μαχητικών Su-27 τα οποία είχαν απογειωθεί από την Κριμαία. Ένα από τα δύο αεροσκάφη, που ενεπλάκη στο επεισόδιο, άρχισε να παρενοχλεί την πτήση του μη επανδρωμένου.

    «Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά ακατάλληλο και αντιεπαγγελματικό τρόπο», ανέφερε ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Χέκερ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική. «Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει επικινδυνότητα και αντιεπαγγελματισμό», είπε.

    Το ρωσικό μαχητικό στις 07:03 φαίνεται ότι χτύπησε το drone στο πίσω μέρος, εκεί όπου βρίσκεται ο έλικας. Το drone υπέστη ζημιά και έχασε τη δυνατότητα πτήσης και οι Αμερικανοί, για ευνόητους λόγους, αναγκάστηκαν να το ρίξουν στη θάλασσα.

    «Λόγω της ζημιάς που υπέστη, δεν είχαμε άλλη επιλογή από την πτώση του στη Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε την Τρίτη ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ σε δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσκρουση προκάλεσε απώλεια της πτητικής ικανότητας του UAV.

    Τα ρωσικά Su-27 κατευθύνθηκαν προς την Κριμαία όπου και προσγειώθηκαν στη βάση τους.

    Το Reaper, που κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία General Atomics, είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος τύπου MALE (μεσαίου υψομέτρου μεγάλης αντοχής), εξοπλισμένο με υπερσύγχρονους αισθητήρες για την εκτέλεση επιχειρήσεων επιτήρησης σε ταχύτητα πλεύσης 335 km/h. Έχει άνοιγμα φτερών 20 μέτρα και αντοχή πάνω από 24 ώρες πτήσης.

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δεν διευκρίνισε εάν το MQ-9 ήταν οπλισμένο.

    Αμερικανική «προβοκάτσια» το περιστατικό με το drone, λέει το Κρεμλίνο

    Το Κρεμλίνο θεωρεί «προβοκάτσια» το περιστατικό με το ρωσικό μαχητικό Su-27 και το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στις ΗΠΑ τις οποίες μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti.

    «Αντιμετωπίζουμε αυτό το περιστατικό ως προβοκάτσια», είπε ο Ανατόλι Αντόνοφ αφότου κλήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για να του κοινοποιηθεί η «έντονη διαμαρτυρία» της αμερικανικής κυβέρνησης για το συμβάν.

    Νωρίτερα σε μια πρώτη απάντηση της η Μόσχα υποστήριξε ότι το αμερικανικό drone πετούσε αντικανονικά, σε περιοχή προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων. Λόγω ενός επικίνδυνου ελιγμού, πάντα κατά τη Μόσχα, το drone κατέπεσε στη θάλασσα, χωρίς καμία παρέμβαση από τα ρωσικά μαχητικά.

    «Το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου τρέχοντος έτους στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, στην περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας, από τα μέσα ελέγχου εναέριου χώρου των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας καταγράφηκε η πτήση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου MQ-9 με κατεύθυνση τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

    Όπως υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο, «η πτήση πραγματοποιούνταν με απενεργοποιημένους αναμεταδότες και κατά παράβαση των ορίων ζώνης προσωρινού καθεστώτος απαγόρευσης χρήσης εναέριου χώρου, το οποίο έχει οριστεί για τους σκοπούς διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης [εννοεί του πολέμου στην Ουκρανία] και έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιευθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».

    Κατά τη ρωσική πλευρά, «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, λόγω απότομου ελιγμού του, περιέπεσε σε ανεξέλεγκτη πτήση με απώλεια ύψους και κατέπεσε στην υδάτινη επιφάνεια».

    «Τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν τα οπλικά τους συστήματα, δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν αισίως στην αεροπορική τους βάση», καταλήγει το σχόλιο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

    Αντιδράσεις από τις ΗΠΑ

    Για το συμβάν ενημερώθηκε ο Τζο Μπάιντεν από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν

    Η Ουκρανία έκανε λόγο για στοχευμένη επίθεση από τη Ρωσία σε βάρος των ΗΠΑ.

    Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον κλήθηκε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να του κοινοποιηθεί η «έντονη διαμαρτυρία» των ΗΠΑ μετά το περιστατικό.

    «Είμαστε σε απευθείας επαφή με τους Ρώσους, σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων, προκειμένου να τους μεταφέρουμε την έντονη διαμαρτυρία μας γι’ αυτήν την επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική αναχαίτιση που προκάλεσε την πτώση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτετικών Νεντ Πράις.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το περιστατικό αυτό, δήλωσε επίσης ο Πράις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης. Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι μαζί με τους συμμάχους θα συνεχίσουν τις ασκήσεις πάνω από την περιοχή.

    Ο εναέριος χώρος της Μαύρης Θάλασσας είναι το σκηνικό τακτικών «επαφών» μεταξύ drones και αεροσκαφών από χώρες του ΝΑΤΟ και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

    Σύμφωνα με τις ΗΠΑ δεν είναι σπάνιο ρωσικό αεροσκάφος να αναχαιτίσει αμερικανικά μέσα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί και άλλα ανάλογα περιστατικά, λένε οι ΗΠΑ.

    H Βρετανία δηλώνει πως η Ρωσία οφείλει να σέβεται τον διεθνή εναέριο χώρο

    Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα οφείλει να σέβεται τον διεθνή εναέριο χώρο, μετά την κατηγορία των ΗΠΑ πως η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας κατέρριψε αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Μαύρη Θάλασσα.

    Ο κ. Γουάλας έκανε τη δήλωση αυτή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο περιθώριο έκθεσης στην Τσίμπα, κοντά στο Τόκιο.

    Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανέφεραν χθες πως αναγκάστηκαν να ρίξουν στη θάλασσα UAV, διότι ρωσικό μαχητικό το αναχαίτισε και προκάλεσε ζημιά στην προπέλα του.

    Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διοίκηση του αμερικανικού στρατού, το συμβάν, που έγινε στις 08:03 χθες, ήταν αποτέλεσμα «μη ασφαλούς και μη επαγγελματικής αναχαίτισης» από ρωσικό μαχητικό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ και του επέδωσε διαμαρτυρία για το συμβάν.

    Στη Μόσχα, το υπουργείο Άμυνας απέρριψε την αμερικανική εκδοχή των γεγονότων. Ανέφερε πως το UAV συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, εξαιτίας απότομου ελιγμού και ότι ουδέποτε χτυπήθηκε από ρωσικό μαχητικό.

    Διευκρίνισε πως εστάλησαν μαχητικά να αναγνωρίσουν άγνωστο εισβολέα που απειλούσε να παραβιάσει τον ρωσικό εναέριο χώρο. Τα ρωσικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποίησαν τα όπλα που έφεραν και δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

    Αντίθετα, η ευρωπαϊκή διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ανέφερε πως ρωσικό μαχητικό Σουχόι Su-27 πέταξε μπροστά στο UAV και άφησε εσκεμμένα να διαρρεύσει καύσιμο πάνω του, ενώ κατόπιν χτύπησε την προπέλα του. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ πως επειδή δεν ήταν πλέον δυνατό να κάνει ελιγμούς, αποφασίστηκε να ριχτεί στη Μαύρη Θάλασσα. Εκτίμησε πως το ένα ρωσικό μαχητικό επίσης υπέστη ζημιά και ότι η αναχαίτιση κράτησε 30 ως 40 λεπτά.

    Τα αεροσκάφη του τύπου MQ-9 χρησιμοποιούνται κυρίως για αναγνώριση, αλλά μπορούν επίσης να φέρουν οπλισμό και έχουν επίσης αντίμετρα. Διαθέτουν αισθητήρες ικανούς να καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις.

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει διευκρινίσει, τουλάχιστον ως τώρα, ποια ήταν η αποστολή του UAV, ούτε εάν ήταν οπλισμένο.



    ΣΧΟΛΙΑ