Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Προκλητικός Τατάρ: Η «ειρηνευτική επιχείρηση» της Τουρκίας το 1974 έφερε «50 χρόνια ειρήνης στην Κύπρο»

Ερσίν Τατάρ

Ερσίν Τατάρ, Τουρκοκύπριος ηγέτης του ψευδοκράτους

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο οποίος προσπάθησε με ένα παραλήρημα να δικαιολογήσει τις αναθεωρητικές πολιτικής της Άγκυρας, κατηγορώντας την Ελλάδα πως επεκτείνει τα κυριαρχικά τηςς δικαιώματα στη Μεσόγειο και τους Έλληνες πως «εκλαμβάνουν και τις θάλασσες ως γη της πατρίδας τους».

«Όπως τα νησιά του Αιγαίου, οι Έλληνες ονειρεύονται να συνδέσουν με την Ελλάδα και την Κύπρο, την οποία την βλέπουν ως το 13ο νησί και στοχεύουν στη δημιουργία της “Μεγάλης Ελλάδας”», ανέφερε ο Τατάρ.

«Για την ακρίβεια, κατά κάποιο τρόπο αυτό προσπαθούν να το κάνουν με την ένταξη της νότιας Κύπρου στην EE. Δηλαδή, ότι ο βορράς και ο νότος είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επομένως, αυτή η ιδεολογική στάση ότι το νησί της Κύπρου ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει ουσιαστικά σε αυτό», πρόσθεσε.

Ο Τατάρ χαρακτήρισε την 20η Ιουλίου του 1974 ως «μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τους Τουρκοκύπριους, διότι ανέκτησαν την ανεξαρτησία, την απελευθέρωση και την ελευθερία τους» και πως αυτό, συμπλήρωσε, κατέστη δυνατό «χάρη στην απόβαση του στρατού που ήρθε από τη “μητέρα πατρίδα”, την Τουρκία και τον αγώνα των Κυπρίων μουτζαχεντίν».

«Τα τελευταία 50 χρόνια υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο. Δεν έχει ματώσει η μύτη κανενός. Πριν από αυτή τη περίοδο υπήρχαν συνεχείς συγκρούσεις. Όπου κατά τη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι», ανέφερε ενώ υποστήριξε πως στην Κύπρο έχει δημιουργηθεί μια τουρκο-ελληνική ισορροπία και ότι η ισορροπία αυτή βασίζεται στη Συνθήκη της Λωζάνης που υπογράφηκε το 1923.

Μιλώντας για τη Συνθήκη της Λωζάνης είπε ακόμα ότι η Τουρκία θα έχει λόγο για το μέλλον της Κύπρου, εάν αλλάξει η κατάσταση ή τα στατιστικά στοιχεία στο νησί.

Ο Ερσίν Τατάρ διατύπωσε ένσταση στην εισαγωγή του δημοσιογράφου περί «εισβολής» και «κατοχής» στην Κύπρο, λέγοντας ότι η Τουρκία έκανε το 1974 μία «στρατιωτική επέμβαση» που είχε χαρακτήρα «αποκατάστασης τάξης και σταθερότητας» και «προστασίας» των Τουρκοκυπρίων που βρίσκονταν «στα πρόθυρα εξόντωσης» από τις «σφαγές» των Ελληνοκυπρίων.

«Είναι μια σημαντική επέτειος για εμάς γιατί είναι μια ειρηνευτική επιχείρηση. Θέλω να υπογραμμίσω τη λέξη «ειρήνη». Την ώρα που ο λαός μας σφαγιαζόταν από ελληνοελληνικές δυνάμεις, η Τουρκία επενέβη ως εγγυήτρια δύναμη για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους που βρίσκονταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Αυτό είναι ένα γνωστό γεγονός στην ιστορία», ισχυρίστηκε.

Στην παρατήρηση του παρουσιαστή ότι η στρατιωτική παρέλαση θα εκληφθεί ως «πολύ απειλητική» από τους Ελληνοκύπριους, ο κ. Τατάρ απάντησε ότι η παρέλαση γίνεται για να εορταστεί η «ειρηνική επέμβαση» και για να δοθεί ένα μήνυμα στον κόσμο «ότι η Τουρκία είναι πάντα πίσω από τους Τουρκοκύπριους και ότι δεν τους εγκαταλείπει ποτέ».

Αναφέρθηκε δε παράλληλα σε ύπαρξη «δύο διακριτών λαών στο νησί» και σε «εγγενές ιστορικό δικαίωμα» των Τουρκοκυπρίων στην αυτοδιάθεση και στη δημιουργία δικού τους κράτους, με τη βοήθεια της Τουρκίας.

«Η ΤΔΒΚ έχει νομική και ηθική βάση», είπε, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε πολλά σχέδια που στηρίζονται από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα, και πως η τουρκοκυπριακή πλευρά καταβάλλει έντονες προσπάθειες για λύση για περισσότερο από μισό αιώνα, αλλά η λύση δεν επιτεύχθηκε λόγω της απροθυμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, να μοιραστεί τη διαχείριση και τους πόρους της νήσου Κύπρου».

Ο Τατάρ αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του Τζακ Στροκ ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Σχεδίου Ανάν, στις οποίες εκτίμησε ότι το να επιτραπεί στους Ελληνοκύπριους να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από μια λύση ήταν «μεγάλο λάθος».

Διαβάστε επίσης

Χριστοδουλίδης: Σύντομα θα υπάρχουν κάποιες εξελίξεις για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

Άντονι Μπλίνκεν: “Είμαστε κοντά” σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

ΕΛΑΣ: Eξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε και διακινούσε απομιμητικά προϊόντα αξίας πάνω από 3,3 εκατ. ευρώ