ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο 36χρονος, εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο τέσσερις μήνες αφότου το πρωτοεμφανιζόμενο πολιτικό του κόμμα, “Europe Now”, σημείωσε νίκη σε εθνικές εκλογές.
Το νέο κόμμα σημείωσε μια σημαντική νίκη τον Απρίλιο καθώς ο Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, οικονομολόγος με σπουδές στην Οξφόρδη, νίκησε τον Τζουκάνοβιτς για την προεδρία.
Ως μέρος της προσπάθειας του έθνους να ενταχθεί στην ΕΕ, ο νέος πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την οικονομία, που εξαρτάται από τον τουρισμό, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να μεταρρυθμίσει το δικαστικό σύστημα που βάλλεται από σκάνδαλα.
«Οι τέσσερις κύριες προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ, η ενεργός, αξιόπιστη ένταξη στο ΝΑΤΟ, η βελτίωση των καλών σχέσεων με τους γείτονες και η ενίσχυση του ρόλου της χώρας στους πολυμερείς οργανισμούς», δήλωσε ο Σπάγιτς στους βουλευτές.
Ο Σπάγιτς απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του Τζουκάνοβιτς, του οποίου η δημοτικότητα έχει πέσει, λόγω διχαστικών πολιτικών και καταγγελιών για διαφθορά και νεποτισμό.
Βασικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση θα κατέχουν το Europe New και αρκετές κεντρώες, φιλοευρωπαϊκές ομάδες και κόμματα που εκπροσωπούν εθνοτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των ντόπιων Αλβανών και Μουσουλμάνων ή Βόσνιων.
Ο συνασπισμός περιλαμβάνει επίσης μια συμμαχία ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων που ευνοούν τους δεσμούς με τη γειτονική Σερβία και τη Ρωσία.
Προκειμένου να εξασφαλίσει πλειοψηφία, ο Σπάγιτς συμφώνησε να τους συμπεριλάβει σε θέσεις χαμηλότερου επιπέδου.
Ο κορυφαίος εκπρόσωπός τους, Άντριγια Μάντιτς, έγινε πρόεδρος του κοινοβουλίου σε ψηφοφορία στη συνέλευση αργά τη Δευτέρα.
Ο διορισμός του Μάντιτς προκάλεσε αμέσως διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, Ποντγκόριτσα.
Αρκετές εκατοντάδες εξοργισμένοι, συγκεντρώθηκαν εναντίον του πολιτικού, που κάποτε κατηγορήθηκε για συνωμοσία για την ανατροπή του Τζουκάνοβιτς σε ένα πραξικόπημα που υποστηρίχτηκε από τη Ρωσία.
Ωστόσο, ο Μάντιτς έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς, ενώ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις πολιτικές του Σπάγιτς.
Σημειώνεται ότι το Μαυροβούνιο είναι μεταξύ των έξι Βαλκανίων που επιδιώκουν να ενταχθούν στην ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί, πριν από από το 2030.
Διαβάστε επίσης:
Η συγκινητική ιστορία του Νικήτα Κακλαμάνη: «Είμαι 17 ετών, μη με αφήσεις να πεθάνω»
Δημόσιο: Ετσι θα γίνεται η επιλογή των διοικήσεων – Διευκρινίσεις από Κεραμέως
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Το Κίεβο πρέπει να κάνει “ό,τι μπορεί” ώστε ο πόλεμος να τερματιστεί του χρόνου μέσω της διπλωματίας
- Νίκος Παπαθανάσης: Στις αρχές Ιανουαρίου το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» – Ποιοί είναι οι δικαιούχοι
- Χακάν Φιντάν: Στο Αιγαίο δεν έχουμε μόνο ένα πρόβλημα
- Κωστής Χατζηδάκης στο My Story: Η ΝΔ δεν θα ναυαγήσει για τις διαφορετικές απόψεις Σαμαρά