Η μισθοφορική οργάνωση Βάγκνερ δεν επιχειρεί στο Σουδάν και δεν εμπλέκεται στην πολιτική εκεί αφότου ο πρώην πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ ανατράπηκε από τον στρατό το 2019, διαβεβαίωσε σήμερα ο ιδρυτής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε τον περασμένο μήνα ότι ανησυχεί για την εμπλοκή της Βάγκνερ στο Σουδάν, χωρίς όμως να δώσει κάποιες αποδείξεις για αυτό.

«Η Βάγκνερ δεν βρίσκεται στο Σουδάν», υποστήριξε ο Πριγκόζιν, ο ιδρυτής αυτής της μισθοφορικής εταιρείας, σε ένα ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram «Η Βάγκνερ δεν εμπλέκεται στις εγχώριες πολιτικές υποθέσεις του Σουδάν μετά την αποχώρηση του Ομάρ αλ Μπασίρ», πρόσθεσε.

Ο Πριγκόζιν διέψευσε επίσης τη δήλωση του στρατηγού Γιασίρ αλ Άτα στην εφημερίδα Asharq al-Awsat ότι η οργάνωσή του βρίσκεται στο χρυσωρυχείο Τζέμπελ Άμερ, στο Νταρφούρ, και ότι ένας ελεύθερος σκοπευτής της σκοτώθηκε. «Όλος ο κόσμος ξέρει πού βρισκονται» οι άνδρες της Βάγκνερ, υπογράμμισε ο Άτα, υποστηρίζοντας επίσης ότι ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό ή Χεμέντι, ο αρχηγός των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) που μάχεται με τον τακτικό στρατό για την εξουσία, έχει 53 τόνους χρυσού στη Ρωσία.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.

«Σε μια περιοχή όπου υπάρχουν εταιρείες που εξορύσσουν χρυσό για τον Χεμέντι στο Σουδάν ή στα σύνορα με τη Λιβύη και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, υπάρχουν μέλη της Βάγκνερ», είπε ο Άτα.

«Αυτά που είπε ο Γιασίρ αλ Άτα σε μια συνέντευξη σήμερα είναι εντελώς ανοησίες», επέμεινε ο Πριγκόζιν.

Διαβάστε επίσης

Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι στιγμής φέτος οικονομική βοήθεια 16,7 δισ. δολαρίων από τη Δύση

Μακρόν: «Όταν η βιομηχανία φθίνει η χώρα καθίσταται ανίκανη να παράξει πλούτο»