ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέπτεται τη Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια την Τρίτη, οι Δυτικοί αξιωματούχοι θα παρακολουθούν στενά το διήμερο ταξίδι για ενδείξεις στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των πυρηνικών κρατών.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει “φιλική κρατική επίσκεψη” στη Βόρεια Κορέα μετά από πρόσκληση του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ των δύο ηγετών, σύμφωνα με το CNBC.
Η Βόρεια Κορέα εκφράζει συχνά τον σεβασμό της προς τον Πούτιν, περιγράφοντάς τον ως “συμπολεμιστή” στη μάχη ενάντια σε αυτό που και οι δύο χώρες θεωρούν ως δυτική ηγεμονία.
Η Βόρεια Κορέα επομένως στρώνει το κόκκινο χαλί για την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, με βίντεο και εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν δρόμους διακοσμημένους με ρωσικές σημαίες και εικόνες του Πούτιν πριν από την άφιξή του.
Οι δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια με τις χώρες – οι οποίες υπόκεινται και οι δύο σε αυστηρές κυρώσεις από τη Δύση – να χαιρετίζουν τη στρατηγική τους συνεργασία στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου. Σε αυτό το ταξίδι, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπογραφεί μια “εταιρική σχέση στρατηγικής συνεργασίας”, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Οι γεωπολιτικοί αναλυτές της Teneo ανέφεραν ότι αυτή η συνάντηση κορυφής “θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη γύρος μεταφοράς προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας στο καθεστώς Κιμ σε τομείς όπως πύραυλοι, κατασκοπευτικοί δορυφόροι και υποβρύχια, κατά παράβαση πολλαπλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.
Κακά σημάδια
Οι αξιωματούχοι της Δύσης θα παρακολουθούν στενά τη διήμερη επίσκεψη για ενδείξεις ότι η εταιρική σχέση έχει προχωρήσει σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την άμυνα.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ επανέλαβε τη Δευτέρα τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει “δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και πάνω από 11.000 κοντέινερ με πυρομαχικά στη Ρωσία” για χρήση στον πόλεμό της στην Ουκρανία και ότι το ταξίδι του Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ έχει στόχο να αποκτήσει περαιτέρω οπλισμό.
Ο Μίλερ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν τον Πούτιν “να απελπίζεται απίστευτα τους τελευταίους μήνες” και να προσεγγίζει το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα για να αναπληρώσει τον εξοπλισμό που έχασε στην Ουκρανία. “Είμαι αρκετά σίγουρος ότι αυτό είναι που σχεδιάζει”, δήλωσε ο Μίλερ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Οι αναλυτές λένε ότι η ενίσχυση της σχέσης της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τη Δύση.
“Αυτή η σχέση υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης, της Ασίας και των ΗΠΑ”, ανέφερε τη Δευτέρα ο Βίκτορ Τσα, υψηλόβαθμο στέλεχος του Center for Strategic and International Studies (CSIS).
Περιγράφοντας τη στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας ως μια “απειλή που δεν μοιάζει με καμία άλλη”, ο Βίκτορ Τσα είπε ότι “εν μέσω ζητημάτων που βρίσκονται στο προσκήνιο, όπως οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βάζει αυτό το πρόβλημα σε δεύτερη μοίρα με δική της ευθύνη”.
Ο Βίκτορ Τσα, πρώην διευθυντής για τις ασιατικές υποθέσεις στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, προειδοποίησε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν “είναι πιθανό να τροφοδοτεί επ’ αόριστον τα ρωσικά πολεμικά αποθέματα” και υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες για το τι θα δώσει ως αντάλλαγμα ο Πούτιν.
Οι σχέσεις των χωρών έχουν ενισχυθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, με την Πιονγκγιάνγκ να κατηγορείται ότι προμήθευσε βαλλιστικούς πυραύλους και εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού στη Μόσχα για χρήση εναντίον της Ουκρανίας. Και οι δύο χώρες αρνούνται τις κατηγορίες, αν και οι αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι παρατηρητές του ΟΗΕ και η Ουκρανία λένε ότι υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο.
Σε αντάλλαγμα για το στρατιωτικό εξοπλισμό, οι αναλυτές λένε ότι η Ρωσία πιθανότατα παρέχει στη Βόρεια Κορέα τρόφιμα, καύσιμα, οικονομική υποστήριξη και στρατιωτική τεχνολογία.
“Ο Κιμ θέλει προηγμένη τεχνολογία, τεχνολογία πυρηνικών υποβρυχίων, στρατιωτικό δορυφορικό εξοπλισμό και προηγμένη τεχνολογία διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM)”, δήλωσε ο Τσα. “Ο Κιμ έχει επίσης εκφράσει ικανοποίηση για τα σχέδιά του σχετικά με τα πυρηνικά υποβρύχια, κάτι που αποτελεί πολύ κακό σημάδι. Αυτή η πτυχή της σχέσης όχι μόνο αποσταθεροποιεί την ασφάλεια στη χερσόνησο και στην Ασία, αλλά αυξάνει επίσης την άμεση απειλή που θέτει η Βόρεια Κορέα στις ΗΠΑ”.
Δεν είναι σαφές τι θα μπορούσε να συνεπάγεται η περαιτέρω στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας. Πριν από το ταξίδι του, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι χώρες θα συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των δυτικών κυρώσεων – που επιβλήθηκαν στην Πιονγκγιάνγκ για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και πυραυλικών δοκιμών και στη Μόσχα, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία – και για τη δημιουργία ανεξάρτητων συστημάτων συναλλαγών.
“Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά για να φέρουμε περισσότερη δημοκρατία και σταθερότητα στις διεθνείς σχέσεις”, δήλωσε ο Πούτιν σε άρθρο του στο βορειοκορεατικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Rodong Sinmun.
“Για να γίνει αυτό, θα αναπτύξουμε εναλλακτικούς μηχανισμούς εμπορίου και αμοιβαίων διακανονισμών που δεν ελέγχονται από τη Δύση, θα αντιταχθούμε από κοινού στους παράνομους μονομερείς περιορισμούς και θα διαμορφώσουμε την αρχιτεκτονική της ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας στην Ευρασία”, ανέφερε στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.
Διαβάστε επίσης:
Meliá Hotels International: Επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της στην Ελλάδα – Η συμφωνία αφορά το σημερινό Elounda Ilion
Εθνική Τράπεζα: Σημαντική υπεραπόδοση σημείωσε η ελληνική οικονομία έναντι της Ευρωζώνης
Η Chiara Ferragni εντυπωσίασε στο Κάπρι μέσα σε ένα μοναδικό φόρεμα Celia Kritharioti
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρωσία: Σύγκρουση τρένων στην περιφέρεια Μούρμανσκ – Περισσότεροι από 10 τραυματίες
- Τάσεις MRB: Στο 22,9% η ΝΔ και 14,2% το ΠΑΣΟΚ – Ποιες λέξεις εκφράζουν τους πολίτες
- Μπακογιάννης: Οι Τράπεζες είχαν ενημερώσει από τον Απρίλιο τον Δούκα για το χρηματοδοτικό κενό στο γήπεδο του ερασιτέχνη ΠΑΟ
- Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής για τις Πανελλήνιες