Νέο «στρατηγό» όρισε ο Πούτιν από την ομάδα Wagner. Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου στις ΗΠΑ, πρόκειται για τον πρώην επιχειρηματία και ηγετικό στέλεχος της Wagner Group Γεβγκένι Πριγκόζιν. O μισθοφόροι της Wagner πολεμούν στα ουκρανικά εδάφη από το 2014 ενώ κατά το παρελθόν κατηγορήθηκαν για φρικιαστικές επιθέσεις τόσο στο Μάλι όσο και στη Συρία.

Κατά το παρελθόν ο Πριγκόζιν που αποκαλείται και ως «σεφ του Πούτιν» πριν από πολλά χρόνια διατηρούσε υπηρεσία τροφοδοσίας για το Κρεμλίνο, ενώ όπως αναφέρουν αναλυτές της Δύσης έχει στενή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο, αν και το Κρεμλίνο το έχει διαψεύσει.

Τα πεπραγμένα

Ο Πριγκόζιν παραδέχτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου ότι τρόφιμοι των ρωσικών φυλακών συμμετέχουν στον πόλεμο από την 1η Ιουλίου και συνέβαλαν στην κατάληψη του θερμοηλεκτρικού σταθμού Βαχλερίσκα. Την ίδια στιγμή το think tank επικαλούμενο έναν Ρώσο μπλογκέρ αναφέρει ότι το ηγετικό μέλος της Wagner εισάγει μια «σταλινική» μέθοδο που επιτρέπει στο Κρεμλίνο να αποφύγει μια γενική κινητοποίηση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις στη ρωσική κοινωνία.

Πάντως η γενική κινητοποίηση προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι στα άμεσα σχέδια του Κρεμλίνου ενώ σε σχετική διάψευση προχώρησε και ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Την ίδια ώρα στη Μόσχα στρατιωτικοί αναλυτές που έχουν βάλει στο στόχαστρο τους χειρισμούς του Κρεμλίνου στο μέτωπο του πολέμου έχουν εκφραστεί με θαυμασμό για τις επιτυχίες του Πριγκόζιν στα ουκρανικά εδάφη, ενώ κάποιοι τον είχαν προτείνει ακόμα και για αντικαταστάση του Σεργκέι Σοϊγκού (σσ Ρώσοι αναλυτές τον βάζουν στο κάδρο των ευθυνών για την ήττα που έχουν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις πέριξ του Χαρκόβου).

Τι λέει η έκθεση για τον Πριγκόζιν

Όπως τονίζεται στην έκθεση, ο Μαξίμ Φομίν – Ρώσος στρατιωτικός ανταποκριτής και μπλογκέρ – που είναι γνωστός και ως Βλάντλεν Τατάρσκι, ισχυρίστηκε ότι επικοινώνησε με τον Πριγκόζιν αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ρωσοουκρανικά σύνορα και ειδικότερα μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή.

«Η συνάντηση μεταξύ Πριγκόζιν και Φομίν, εφόσον ισχύει η είδηση, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να διαχειριστεί τις πολύμηνες καταγγελίες των στρατιωτικών αναλυτών ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ακούει την κριτική τους που εστιάζει στην αναποτελεσματικότητα της ρωσικής ανώτερης διοίκησης» εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Ο Πριγκόζιν είναι ο στενός έμπιστος του Πούτιν και η αναπτυσσόμενη σχέση του με τους στρατιωτικούς μπλόγκερ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υποστήριξής τους για την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου, ενώ παράλληλα θα καταδικάσει τον Σοϊγκού και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την ήττα γύρω από την περιφέρεια Χάρκοβο», προσθέτουν.

Διαβάστε επίσης

IC Ictas: Ξαναμπαίνει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου

Μπερμποκ – Πελόζι: «Απαραίτητη η συνοχή της Δύσης έναντι της Ρωσίας»

Λευκός Οίκος: Τα κρυπτονομίσματα ενέχουν το ρίσκο να πλήξουν την οικονομική σταθερότητα