ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια αμφιλεγόμενη συμφωνία που επιτρέπει στα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας θα λήξει σύντομα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά τις προσπάθειες των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι φιλικοί προς το Κρεμλίνο, να διασφαλίσουν τη συνέχιση της πρόσβασής τους σε φθηνά καύσιμα.
Μιλώντας στην ετήσια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας δήλωσε ότι η συμφωνία διαμετακόμισης θα επιτραπεί να λήξει στο τέλος του έτους χωρίς να υπάρχει σαφής εναλλακτική λύση.
«Αυτή η σύμβαση δεν θα υπάρχει πλέον, αυτό είναι σαφές», δήλωσε κατηγορηματικά ο Πούτιν. «Αλλά αυτό είναι εντάξει – θα επιβιώσουμε, η Gazprom θα επιβιώσει». Η Ουκρανία αρνήθηκε να επαναδιαπραγματευτεί άμεσα τη συμφωνία και αντ’ αυτού προσέφερε τη δική της εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου ως εναλλακτική λύση για τους γείτονές της.
Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «δεν θα παρατείνουμε τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου» πέρα από τους όρους της σύμβασης. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «ντροπή» για τις χώρες να ανησυχούν για μικρές αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων, όταν οι Ουκρανοί χάνουν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την εισβολή της Μόσχας.
Η μακροπρόθεσμη σύμβαση, που υπογράφηκε το 2019, επέτρεπε στον ρωσικό κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να στέλνει φυσικό αέριο μέσω του τεράστιου δικτύου αγωγών της Ουκρανίας σε πελάτες στην ΕΕ. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να θέσει ως όπλο τις ενεργειακές ροές, η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες σε χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία μετά την ολοκληρωτική εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Έκτοτε, ωστόσο, μια χούφτα χωρών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας, συνέχισαν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αυτής της οδού, παρά τη δέσμευση σε όλο το μπλοκ να τερματιστεί η εξάρτηση από τη Μόσχα έως το 2027.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο έχει ζητήσει δημοσίως μια ρύθμιση για την παράταση αυτής της πρακτικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του Κιέβου να μην παρατείνει τη σύμβαση με τη Gazprom «δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάρουμε αέριο από τα ανατολικά». Δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.
Εν τω μεταξύ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επισκέπτεται τη Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα, όπου ελπίζει να συνάψει συμφωνία για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της πρόσβασης στις προμήθειες. Πριν κάποιες μέρες μια ανάλυση του Politico διαπίστωσε ότι το τέλος της διαμετακόμισης φυσικού αερίου θα είχε περιορισμένες επιπτώσεις στην ΕΕ στο σύνολό της.
Διαβάστε επίσης:
Pulse: Στο 30% η ΝΔ, 13 μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ – Βλέπει 9 κόμματα στη Βουλή
«Θησαυρός» και με αρχαία ελληνικά νομίσματα επιστράφηκε στην Τουρκία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε ΑΟΖ Τουρκίας με Συρία που να παραγνωρίζει την Κύπρο
- Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
- Προμήνυμα ευρύτερα κακών μαντάτων και όχι περιστασιακή η πτώση των χρηματιστηρίων
- Ποια πλοία βγαίνουν σε πλειστηριασμό