ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Συνθήκη είχε υπογραφεί στις 19 Νοέμβριου του 1990 από τις χώρες του ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η συνθήκη έθετε περιορισμούς στον αριθμό των συμβατικών εξοπλισμών και πολεμικού οπλισμού για τις χώρες που την υπέγραψαν. Περιορισμοί είχαν ορισθεί για τα άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα, το πυροβολικό, τα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Η Ρωσία επικύρωσε τη Συνθήκη CFE τον Ιούλιο του 1992. Τον Ιούλιο του 2007 η Ρωσία ανέστειλε την ισχύ της, ενώ τον Μάρτιο του 2015 ανακοίνωσε ότι σταματάει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Κοινής Συμβουλευτικής ομάδας για τη Συνθήκη CFE.
Στις 10 Μαΐου ο Πούτιν κατέθεσε στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) νομοσχέδιο για την καταγγελία της Συνθήκης. Την περασμένη εβδομάδα η Κρατική Δούμα ψήφισε “υπέρ” της εξόδου από τη Συνθήκη CFE, ενώ στις 24 Μαΐου τον νόμο ενέκρινε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας( άνω βουλή).
Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου από τη συνθήκη “σύμφωνα με τις διατάξεις της” θα απαιτηθεί διάστημα έξι μηνών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Βίκτωρ Ρέστης: Ψευδείς και ανυπόστατες οι φημολογίες που με εμπλέκουν με χρηματοδότηση κομμάτων
Σουηδία: Σύντομα οι συνομιλίες με Άγκυρα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Ουκρανία: Οι Ρώσοι έπληξαν αεροδρόμια και «κατέστρεψαν» όλους τους στόχους τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Συνάντηση εργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB)
- Η επένδυση στους εργαζομένους ως φορέας ανάπτυξης μιας επιχείρησης
- Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του data center: Είμαστε πια μία φιλική χώρα προς τις ξένες επενδύσεις
- Wood & Company για Aegean Airlines: Αναβάθμιση σε αγορά για τη μετοχή – Οι λόγοι πίσω από την αλλαγή στάσης