ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για το «πρωτοφανές» επίπεδο συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα μεταξύ της χώρας του και της Κίνας, την ώρα που η Μόσχα επιζητεί να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις χώρες της Ασίας για να αντισταθμίσει την απώλεια μεγάλου μέρους της ευρωπαϊκής αγοράς.
«Οι δεσμοί ολοκληρωμένης εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας έφτασαν σε πρωτοφανές επίπεδο», δήλωσε ο Πούτιν σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου και απευθυνόταν στους συμμετέχοντες στο ενεργειακό φόρουμ Ρωσίας- Κίνας που διεξάγεται στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιγκόρ Σετσίν επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft στη διάρκεια του φόρουμ, η ενέργεια αποτελεί «περισσότερο από το 75% των ρωσικών εξαγωγών στην Κίνα».
«Τους 8 πρώτους μήνες του 2023 η Ρωσία έγινε η βασική πάροχος πετρελαίου στην Κίνα, μπροστά από τη Σαουδική Αραβία», επεσήμανε ο Σετσίν. Πρόσθεσε εξάλλου ότι:
«Περισσότεροι από 75 εκατ. τόνοι ρωσικού πετρελαίου έχουν παραδοθεί στην Κίνα φέτος, 25% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι».
Η Ρωσία, εναντίον της οποίας η Δύση έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις, κυρίως στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, προσπαθεί να ανακατευθύνει τις παραδόσεις της στην Ασία. Η Κίνα αποτελεί σήμερα τον βασικό ενεργειακό εταίρο της Μόσχας.
Για τις εξαγωγές φυσικού αερίου η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με υψηλά κόστη και σημαντικές καθυστερήσεις στην κατασκευή των υποδομών απαραίτητων για την ανάπτυξη νέων συνεργασιών.
Παρά ταύτα, «οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα θα φτάσουν φέτος σε νέο ιστορικό ρεκόρ: περισσότερα από 30 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου θα παραδοθούν» χάρη στην αύξηση της ισχύος του αγωγού «Δύναμη της Σιβηρίας», διαβεβαίωσε ο Σετσίν.
Αυτήν την περίοδο το ρωσικό αέριο παραδίδεται στο Πεκίνο μέσω αυτής της υποδομής που βρίσκεται στη ρωσική Άπω Ανατολή και η Μόσχα ελπίζει να υπογραφεί πριν το τέλος του έτους η συμφωνία για την κατασκευή ενός άλλου γιγαντιαίου αγωγού μεταξύ των δύο χωρών, η «Δύναμη της Σιβηρίας 2», που θα περνά από τις στέπες της Μογγολίας.
Ως το 2030 η «Δύναμη της Σιβηρίας 2» θα επιτρέψει στη Ρωσία να αυξήσει τις εξαγωγές προς την Κίνα κατά σχεδόν 100 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.
Διαβάστε επίσης:
Καιρίδης: Επιστροφή στις χώρες προέλευσης όσων τα αιτήματα απορρίπτονται
Σχοινάς: Να ολοκληρωθεί η Οδηγία για ταχείες επιστροφές
Συνάντηση Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου: Ανησυχία για την κλιμάκωση στο Ισραήλ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στα 370,86 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024
- Εξοχική κατοικία: Ποιες τάσεις θα επικρατήσουν στην αγορά το 2025
- Νίκος Δένδιας: Επίσκεψη στις ΗΠΑ με σειρά επαφών με στρατιωτικούς, πολιτικούς και ομογενειακούς φορείς
- Άδωνις ΕΟΠΥΥ: Έρχεται συνεργασία με εμπορικά φαρμακεία για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους