ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όλος ο πλανήτης αναμένει την πολυσυζητημένη συνάντηση Τραμπ με Πούτιν που εύχονται όλοι να δώσει τέλος στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας, που ταλανίζει αθώους πολίτες και έχει ρημάξει δεκάδες πόλεις.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνει ανοιχτός για συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο σχετικά με ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι τιμές στην ενέργεια.
Ο Πούτιν είπε σε δημοσιογράφο της ρωσικής τηλεόρασης ότι το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με την Ουκρανία είναι πολύπλοκο λόγω του ότι ο πρόεδρος της χώρας Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει υπογράψει διάταγμα που του απαγορεύει να διεξάγει συνομιλίες μαζί του.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι συμφωνεί με τον Τραμπ ότι η ουκρανική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν ο Τραμπ δεν είχε χάσει τις εκλογές το 2020.
Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα ότι αμφιβάλλει ότι ο Τραμπ θα επιβάλλει επιπρόσθετες κυρώσεις στο ρωσικό αργό πετρέλαιο επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν επιζήμιο για την αμερικανική οικονομία.
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι διαπιστώνει πως δεν υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις ότι η Ουκρανία ή η Δύση είναι έτοιμες για ειρηνευτικές συνομιλίες, παρά τις ολοένα και πιο έντονες συζητήσεις για την ανάγκη τέτοιου είδους συνομιλιών.
«Παρά τις ολοένα και πιο έντονες συζητήσεις για την ανάγκη ειρηνευτικών συνομιλιών, αντικειμενικά δεν υπάρχουν πρακτικές ενέργειες που να δείχνουν ότι το Κίεβο και η Δύση είναι πραγματικά έτοιμοι γι’ αυτές», δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με ένα αντίγραφο απαντήσεων σε ερωτήσεις που έλαβε από δημοσιογράφους το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου του.
«Αντιθέτως, οι δυτικές στρατιωτικές προμήθειες προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζονται, διατυπώνονται τελεσίγραφα προς την Ρωσία, υπάρχει μια (ουκρανική) νομοθετική απαγόρευση για συνομιλίες, και το θέμα της νομιμότητας των ουκρανικών αρχών δεν έχει επιλυθεί» είπε ο Λαβρόφ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι η Ρωσία δεν θέτει όρους για την έναρξη συνομιλιών με την Ουκρανία και ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Είπε όμως ότι ο Ζελένσκι, η θητεία του οποίου επρόκειτο να λήξει πέρυσι αλλά παρατάθηκε λόγω του στρατιωτικού νόμου, θα πρέπει να επανεκλεγεί για να θεωρήσει η Μόσχα ότι είναι νόμιμος υπογράφων σε οποιαδήποτε συμφωνία, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτή θα είναι νομικά έγκυρη.
Το Κίεβο λέει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη νομιμότητα του Ζελένσκι και ότι η ρωσική συζήτηση για το θέμα αυτό έχει σχεδιαστεί για να υπονομεύσει την εξουσία του.
Διαβάστε επίσης
ΟΗΕ: Ογδόντα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα ο αντισημιτισμός προχωράει έρποντας
Παγουλάτος (πρέσβης Ελλάδας στον ΟΟΣΑ): Συναγερμός για την επιβίωση της Ευρώπης η έκθεση Ντράγκι
Με 6 εκατομμύρια μείον ξανά στο σφυρί ο Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απόφαση ΣτΕ για ΝΟΚ: Προβλήματα που έμειναν αναπάντητα και η ευκαιρία που χάθηκε
- Η νέα θέση της Κασκανιώτη, οι αλλαγές στην ΕΡΤ, η αποβολή του Λιάγκα, ο Πετρετζίκης σε νέες περιπέτειες και οι αυξήσεις στο Netflix
- Tηλ. Λαβίδας στο mononews.gr: «Αναγνωριζόμαστε πια ως σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αρένα του φαρμάκου»
- Όπρα Γουίνφρεϊ: Από την ντροπή στη λύτρωση – Όλη η αλήθεια για την απώλεια βάρους και το Ozempic