ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε σήμερα τα σχέδια της Βρετανίας να στείλει πυρομαχικά για άρματα μάχης που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα “απαντήσει” εάν το Λονδίνο προμηθεύσει την Ουκρανία με τα συγκεκριμένα πυρομαχικά, αντιδρώντας σε σχετικές δηλώσεις Βρετανίδας αξιωματούχου.
“Σήμερα, μάθαμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (…) είχε ανακοινώσει όχι μόνο την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία αλλά και οβίδων που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο (…) Εάν αυτό συμβεί, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει”, δήλωσε ο Πούτιν.
Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας αφήνει όλο και λιγότερα βήματα πριν από μια πιθανή “πυρηνική σύγκρουση” μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η δήλωση του Σόιγκου ήταν απάντηση σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Βρετανία θα εφοδιάσει την Ουκρανία με πυρομαχικά που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο, μια κίνηση στην οποία θα απαντήσει η Μόσχα, σύμφωνα με το Interfax.
Ο Σόιγκου δήλωσε επίσης ότι “κάθε πόλεμος τελειώνει με ειρήνη”, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Μιλώντας τη Δευτέρα στο Λονδίνο, η υφυπουργός Άμυνας ‘Αναμπελ Γκόλντι δήλωσε ότι μερικά από τα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης Challenger 2 που η Βρετανία στέλνει στην Ουκρανία περιλαμβάνουν βλήματα που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο.
“Αν όλα αυτά συμβούν, η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει ανάλογα, δεδομένου ότι η Δύση συλλογικά αρχίζει ήδη να χρησιμοποιεί όπλα με πυρηνικό συστατικό”, τόνισε ο Πούτιν σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω.
“Ένα άλλο ένα βήμα έγινε και απομένουν όλο και λιγότερα”, είπε ο Σόιγκου στους δημοσιογράφους σε δηλώσεις που επικαλούνται τα εγχώρια πρακτορεία.
“Φυσικά, η Ρωσία έχει κάτι να απαντήσει σε αυτό”, δήλωσε ο Σόιγκου στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τα πυρομαχικά.
Το μη εμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται στα όπλα γιατί μπορεί να εισχωρήσει στα άρματα μάχης και στα τεθωρακισμένα πιο εύκολα λόγω της πυκνότητάς του και άλλων φυσικών ιδιοτήτων, επεσήμανε η Γκόλντι.
Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία γύρω από τα σημεία σύγκρουσης, όπως η σκόνη μπορεί να εισχωρήσει στους πνεύμονες και σε άλλα ζωτικά όργανα των ανθρώπων.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αποκάλεσε σενάριο τύπου Γιουγκοσλαβίας, το σχέδιο αυτό, τονίζοντας ότι τα πυρομαχικά προκάλεσαν καρκίνο και μόλυναν το περιβάλλον.
Διαβάστε επίσης
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη σύνοδο κορυφής της G7