Η Πορτογαλία εισήλθε σήμερα σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ετοιμάζεται για την πρώτη νύχτα με απαγόρευση κυκλοφορίας, τελευταίο μέχρι σήμερα μέτρο κατά της πανδημίας που χαρακτηρίζεται «καταστροφικό» για τους επαγγελματίες της εστίασης.

Μπορεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας, όμως η «απαγόρευση κυκλοφορίας σε δημόσιο δρόμο» από τις 23:00 έως τις 05:00 αφορά 121 δήμους που θεωρούνται «αυξημένου κινδύνου» και όπου ζει το 70% των δέκα εκατομμυρίων Πορτογάλων.

Το επόμενο και το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 13:00 το Σάββατο και θα ισχύει την Κυριακή, όμως προβλέπονται εξαιρέσεις για εκείνους που εργάζονται ή για περιπτώσεις ανωτέρας βίας.

«Τα ωράρια αυτά είναι μια καταστροφή για τον τομέα της εστίασης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζοάου Περέιρα, που διευθύνει ένα μικρό μπιστρό στο κέντρο της Λισαβόνας το οποίο αριθμεί λιγότερα από δέκα τραπέζια.

«Αν πρέπει να κλείνουμε στη μία το μεσημέρι του Σαββάτου, δεν θα μπορούμε καν να εξυπηρετούμε όσους θέλουν να γευματίσουν!» λέει πίσω από τον πάγκο του αυτός ο εξηντάχρονος άνδρας, που διστάζει να ανοίξει ακόμη και το πρωί του Σαββάτου.

Οι κάτοικοι 121 δήμων «αυξημένου κινδύνου» που περιλαμβάνουν κυρίως τη Λισαβόνα, το Πόρτο (βόρεια) και τα προάστιά τους, είχαν ήδη κληθεί από την Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, να τεθούν σε καθεστώς τηλεργασίας και να παραμείνουν στα σπίτια τους κάνοντας «τον καθήκον τους ως πολίτες».

Αντίθετα με το λοκντάουν της άνοιξης, τα σχολεία μένουν ανοικτά, όπως και τα εστιατόρια, τα καταστήματα και οι πολιτιστικοί χώροι, αν και θα πρέπει να κλείνουν νωρίτερα.

Αφού κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, η σοσιαλιστική κυβέρνηση αύξησε τους περιορισμούς με σκοπό να ανακόψει την αναζωπύρωση της επιδημίας που πλήττει την Πορτογαλία και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, ο αριθμός των νέων ημερήσιων περιστατικών έχει τριπλασιαστεί, ξεπερνώντας το Σάββατο τις 6.000 μολύνσεις. Με περισσότερους από 2.500 ανθρώπους να έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, εκ των οποίων σχεδόν 400 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, τα πορτογαλικά νοσοκομεία υφίστανται μια πίεση που έχει υπερβεί σαφώς εκείνην του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer – BioNTech για τον κορονοϊό

Σήμα κινδύνου από τους εμπόρους: Ζητούν την απαγόρευση χριστουγεννιάτικων ειδών και διαρκών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ

Goldman Sachs: Μετά τις εκλογές το ενδιαφέρον των αγορών θα επιστρέψει στο εμβόλιο

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση