Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Πολωνία: Ετοιμάζεται να αυξήσει στο 5% του ΑΕΠ τις αμυντικές δαπάνες

Ντόναλντ Τουσκ, πρωθυπουργός Πολωνίας

Ντόναλντ Τουσκ, πρωθυπουργός Πολωνίας

Η Πολωνία θα δαπανήσει το 5% του ΑΕΠ της για την άμυνα το 2025, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας στην τηλεόραση του Bloomberg, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Η Βαρσοβία έχει ήδη αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες σε περισσότερο από το 4% του ΑΕΠ της το 2024, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία .

«Η Πολωνία ξοδεύει 4 (τοις εκατό του ΑΕΠ για την άμυνα) και εμείς πρόκειται να δαπανήσουμε 5 τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Radoslaw Sikorski. «Είμαστε οι πρώτοι στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, προφανώς σε αναλογία, επειδή δεν βρισκόμαστε πλέον στην αιώνια μεταψυχροπολεμική ειρήνη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Cezary Tomczyk ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό TVN24 την Πέμπτη ότι η Πολωνία θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά περίπου 10% το 2025 σε επίπεδο ρεκόρ.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού, στρατηγός Βίσλαβ Κούκουλα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι η Πολωνία πρέπει να προετοιμάσει τους στρατιώτες της για ολοκληρωτική σύγκρουση.

Διαβάστε επίσης

Βορίδης: Το πρόβλημα στην Κεντροαριστερά είναι πρωτίστως πρόβλημα θέσεων, και δευτερευόντως προσώπων

Πακιστάν: Συμφωνία για 25η φορά με το ΔΝΤ, για νέο δάνειο 7 δισ. δολαρίων

Boeing: Ξεκίνησε δοκιμαστικές πτήσεις για το νέο της αεροσκάφος 777-9