• Διεθνής πολιτική

    Πολωνία: Ετοιμάζεται να αυξήσει στο 5% του ΑΕΠ τις αμυντικές δαπάνες

    Ντόναλντ Τουσκ, πρωθυπουργός Πολωνίας

    Ντόναλντ Τουσκ, πρωθυπουργός Πολωνίας


    Η Πολωνία θα δαπανήσει το 5% του ΑΕΠ της για την άμυνα το 2025, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας στην τηλεόραση του Bloomberg, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

    Η Βαρσοβία έχει ήδη αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες σε περισσότερο από το 4% του ΑΕΠ της το 2024, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία .

    «Η Πολωνία ξοδεύει 4 (τοις εκατό του ΑΕΠ για την άμυνα) και εμείς πρόκειται να δαπανήσουμε 5 τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Radoslaw Sikorski. «Είμαστε οι πρώτοι στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, προφανώς σε αναλογία, επειδή δεν βρισκόμαστε πλέον στην αιώνια μεταψυχροπολεμική ειρήνη».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Cezary Tomczyk ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό TVN24 την Πέμπτη ότι η Πολωνία θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά περίπου 10% το 2025 σε επίπεδο ρεκόρ.

    Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού, στρατηγός Βίσλαβ Κούκουλα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι η Πολωνία πρέπει να προετοιμάσει τους στρατιώτες της για ολοκληρωτική σύγκρουση.

    Διαβάστε επίσης

    Βορίδης: Το πρόβλημα στην Κεντροαριστερά είναι πρωτίστως πρόβλημα θέσεων, και δευτερευόντως προσώπων

    Πακιστάν: Συμφωνία για 25η φορά με το ΔΝΤ, για νέο δάνειο 7 δισ. δολαρίων

    Boeing: Ξεκίνησε δοκιμαστικές πτήσεις για το νέο της αεροσκάφος 777-9



    ΣΧΟΛΙΑ