Νάιλα Αλ Μανγκούς
Προβληματισμό έχει προκαλέσει το πολιτικό «θρίλερ» στη Λιβύη για την αιφνίδια απομάκρυνση της υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Νάιλα Αλ Μανγκούς.
Η χθεσινή καρατόμηση της υπουργού Εξωτερικών έφερε στο προσκύνιο μια σύγκρουση κορυφής στην πολιτική ηγεσία της χώρας, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, απέρριψε την απόφαση του προέδρου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι, για την καθαίρεση της κας Μανγκούς.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για επίδειξη ισχύος μεταξύ των ισχυρών ηγετών της Λιβύης λίγες ημέρες πριν τη μεγάλη σύνοδο για τη Λιβύη (12 Νοεμβρίου) που θα διεξαχθεί στο Παρίσι, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση των ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων από τη χώρα, ενόψει των προγραμματισμένων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται, ότι στη σύνοδο θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και οι ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ ενώ έχει αποκλείσει την Τουρκία.
Η κ. Μανγκούς ήταν το πρόσωπο που θα εκπροσωπούσε τη Λιβύη στη Διάσκεψη, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Μανγκούς είχε ακριβώς ως στόχο να μην συμμετάσχει στην κρίσιμη διάσκεψη. Άλλωστε εκτός από την «καρατόμησή» της από τη θέση της υπουργού Εξωτερικών, της έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Η Μανγκούς, που είναι μια από τις ελάχιστες γυναίκες στην κορυφή της ηγεσίας της Λιβύης και προέρχεται από το στρατόπεδο του Χαφτάρ, απομακρύνθηκε με απόφαση του μεταβατικού προέδρου Μοχάμεντ Μένφι, «προληπτικά» προκειμένου να διερευνηθούν «διοικητικές παραβάσεις».
Ο Λίβυος πρόεδρος την κατηγορεί ότι ασκούσε την εξωτερική πολιτική χωρίς συνεννόηση με το προεδρικό συμβούλιο.
Η απόφαση για την απαλλαγή της Μανγκούς από τα καθήκοντά της ελήφθη από τον Μένφι με τη στήριξη 80 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων στο κοινοβούλιο με έδρα τα ανατολικά της χώρας.
Ωστόσο ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά δήλωσε ότι αποκλειστικά εκείνος έχει τη δύναμη να λαμβάνει αποφάσεις για την απομάκρυνση υπουργών της κυβέρνησής του.