• Διεθνής πολιτική

    Politico: Ο Σαρλ Μισελ θέλει Μητσοτάκη στη θέση της Φον ντερ Λάιεν – «Fake news» λέει ο ίδιος

    Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος Συμβουλίου Ευρώπης

    Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος Συμβουλίου Ευρώπης


    Σε ένα σχέδιο του Σαρλ Μισέλ ο οποίος επιθυμεί να αντικαταστήσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρεται η  επιθεώρηση Politico, παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει διαψεύσει πολλές φορές στο παρελθόν πως ενδιαφέρεται για ευρωπαϊκό αξίωμα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προωθεί σε συνομιλίες του με τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, την ιδέα να πάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός τη θέση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με τις ίδιες πηγές, πάντως, να κάνουν λόγο για «απέλπιδα προσπάθεια» να ρίξει την Γερμανίδα πρωθυπουργό από τη θέση της.

    Ο Μισέλ είναι επί του παρόντος υπεύθυνος για την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, που θ’ ανοίξει τον δρόμο για τον διορισμό των νέων επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, φέρεται να υπήρξε μια άτυπη συμφωνία στους κόλπους της ΕΕ ότι η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν και ο πρώην Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, να αναλάβει χρέη νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ωστόσο, ο Σαρλ Μισέλ επιμένει, σύμφωνα με δημοσιεύματα να παρουσιάζει εναλλακτικές επιλογές για τις δύο θέσεις, μεταξύ των οποίων τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ως εναλλακτική στην υποψηφιότητα Κόστα.

    Η πλευρά του Σαρλ Μισέλ έσπευσε πάντως να διαψεύσει, δια της εκπροσώπου του, το δημοσίευμα του Politico, ως «fake news».

    Διαβάστε επίσης

    Αισιοδοξία Μπάιντεν για εκεχειρία στη Γάζα

    Κασσελάκης: Προχωράμε μόνοι μας – Εκτιμώ πως ο Μητσοτάκης δεν θα κατέβει στις επόμενες εκλογές

    Άρειος Πάγος: Αναιρέθηκε ξανά η εφετειακή απόφαση για τον δολοφόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου – Νέα δίκη στη Λαμία



    ΣΧΟΛΙΑ