• Διεθνής πολιτική

    Politico: Κλείδωσαν οι φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλλας για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

    • NewsRoom
    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Λευκός καπνός βγήκε στις διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις εργασίες του μπλοκ, με τους έξι ηγέτες της ΕΕ να συμφωνούν ότι η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και ο Εσθονός Κάγια Κάλλας θα πρέπει να λάβουν τις υψηλόβαθμες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

    Μεταξύ των έξι χωρών που διαπραγματεύτηκαν ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Την εξάδα συμπλήρωσαν ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ (για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (για τους σοσιαλιστές), ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (για τους φιλελεύθερους).

    Η απόφαση των έξι θα κριθεί από την Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, κατά την οποία οι τρεις θα πρέπει να λάβουν έγκριση από τους αρχηγούς κρατών και τις κυβερνήσεις τους.

    Σύμφωνα με το Politico, η Ιταλία Τζόρτζια Μελόνι φέρεται να ενοχλήθηκε που δεν συμμετείχε στην διαπραγμάτευση, αν και είναι πιθανό – όπως σημειώνει το ρεπορτάζ- η χώρα να λάβει ένα καλό χαρτοφυλάκιο στην νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το δημοσίευμα πάντως αναφέρει ότι ο  Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης την Τρίτη ότι η συμφωνία που έκανε το ΕΛΚ «με τους αριστερούς και τους φιλελεύθερους είναι αντίθετη στα θεμέλια της ΕΕ. Αντί για συμπερίληψη, σπέρνει τους σπόρους της διαίρεσης. Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πρέπει να εκπροσωπούν κάθε κράτος μέλος, όχι μόνο τους αριστερούς και τους φιλελεύθερους!», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Η νέα πλατφόρμα που φέρνει τη λογοτεχνία και την ποίηση πιο κοντά στα πολυμέσα

    Lufthansa: «Καπέλο» για το περιβάλλον στις τιμές των εισιτηρίων – Πόσο θα αυξηθούν

    Edison για Mytilineos: Η μετονομασία σε Metlen Energy & Metals προσθέτει αξία



    ΣΧΟΛΙΑ