ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Politico αναφέρεται στο γεγονός πως η Ελλάδα, παρά το θετικό αίσθημα προς τη Ρωσία στη χώρα, ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ανακοίνωσε πως θα έστελνε οπλισμό στο Κίεβο.
Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Politico πως δεν υπάρχει πρόθεση περιορισμού των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για Ρώσους. Η βόρεια Ελλάδα, όπως αναφέρεται, αποτελεί δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό για Ρώσους.
Όπως προστίθεται στο δημοσίευμα, στην Ελλάδα έχει καταγραφεί αύξηση 177% των αεροπορικών αφίξεων από την Τουρκία τον Ιούλιο σε σχέση με το 2019, καθώς και αύξηση κατά 257% των αφίξεων από τη Σερβία.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, σημειώνεται, πολλοί από αυτούς είναι Ρώσοι πολίτες αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις εθνικότητες των πολιτών.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο γεγονός πως στην Κύπρο κατοικεί μεγάλη ρωσική κοινότητα 50.000 ατόμων με επίκεντρο τη Λεμεσό, καθώς και στο ότι το 25% των τουριστών στην Κύπρο πριν την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία προέρχονταν από τη Ρωσία.
Σε δηλώσεις του στο Politico o γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Κορνήλιος Κορνηλίου εξέφρασε την άποψη πως η απαγόρευση της χορήγησης τουριστικής βίζας σε Ρώσους πολίτες “θα ήταν απόφαση προς τη λάθος κατεύθυνση”.
“Πιστεύουμε στις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και οι κυπριακές αρχές παρέχουν βίζα ακόμα και σε Τούρκους πολίτες, για αυτό δεν θεωρούμε πως ένα τέτοιο μέτρο θα έχει αξία όσον αφορά τους Ρώσους”, πρόσθεσε.
“Δεν πρέπει να εμποδίζουμε αυτές τις κοινότητες από το να έρχονται σε επαφή με οικογένειες και φίλους”, ανέφερε επίσης ο κ. Κορνηλίου. “Το κύριο όπλο είναι η ευρωπαϊκή ενότητα και οι εταίροι μας θα πρέπει να σεβαστούν τις ευαισθησίες των άλλων σε αυτό το θέμα”, πρόσθεσε.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, παρά τις ισχυρές σχέσεις με τη Ρωσία και τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, η κυπριακή κυβέρνηση στήριξε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Κύπριοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως παρά την αποχώρηση πολλών εταιρειών, αυξάνονται οι περιπτώσεις Ρώσων, Λευκορώσων και Ουκρανών επιχειρηματιών, κυρίως από τον τομέα της πληροφορικής, που ενδιαφέρονται να βάλουν βάσεις στη Λεμεσό.
Η πρόταση για απαγόρευση στις τουριστικές βίζες για Ρώσους πολίτες (οι οποίοι μπορούν να περάσουν στην ΕΕ μέσω των χερσαίων συνόρων καθώς δεν μπορούν να πετάξουν απ’ ευθείας λόγω της απαγόρευσης πτήσεων) συζητείται την τελευταία περίοδο από την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.
Ήδη η Φινλανδία έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε σημαντική μείωση των τουριστικών θεωρήσεων που δίνει σε Ρώσους πολίτες.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico, ο Γερμανός καγκελάριος έχει διαφωνήσει με την πρόταση αυτή, καθώς, όπως ανέφερε, για την εισβολή στην Ουκρανία ευθύνεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν και όχι οι Ρώσοι πολίτες.
Διαβάστε επίσης
Αποκάλυψη Washington Post: Η FSB έπεισε το Κρεμλίνο για την αδυναμία της Ουκρανίας