ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συμπληρώνονται δέκα ημέρες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις επιθέσεις να συνεχίζονται και τον κλοιό να σφίγγει όλο και περισσότερο.
Η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη, που βρισκόταν σε εξέλιξη από τις 12 το μεσημέρι, διακόπηκε λόγω της μη τήρησης της εκεχειρίας, ανακοίνωσε το δημαρχείο.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δήλωση ότι η απομάκρυνση αμάχων δεν θα ξεκινήσει σήμερα. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Κατανοούμε ότι οι επιχειρήσεις ασφαλούς διέλευσης από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα δεν θα ξεκινήσουν σήμερα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα μέρη σχετικά με την ασφαλή διέλευση αμάχων από τις διάφορες πόλεις που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση».
Το απόγευμα του Σαββάτου ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε την «επίθεση» αφού αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονατσένκοφ. Συγκεκριμένα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ανέφερε: «Λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την “κατάπαυση του πυρός”, οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν από τις 18.00, ώρα Μόσχας».
Νωρίτερα, σε κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τη στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, αλλά και τη Βολνοβάκα, έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων του Κιέβου και της Μόσχας, είχε ανακοινώσει ότι προχωρά η Ρωσία.
Οι άμαχοι θα είχαν τη δυνατότητα να φύγουν από τη Μαριούπολη από τις 12:00 ως τις 17:00 (ώρα Μόσχας, 11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας), όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης στην ανατολική Ουκρανία.
Από τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) «η ρωσική πλευρά κηρύσσει καταθεστώς σίγασης (των όπλων), ενώ θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τα σημεία εξόδου έχουν οριστεί σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, όμως, κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός κατά μήκος όλης της διαδρομής απομάκρυνσης των αμάχων.
«Διαπραγματευόμαστε με τη ρωσική πλευρά για να επιβεβαιώσουμε την κατάπαυση του πυρός κατά μήκος όλου του δρόμου», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.
Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Μακέι σχέδια για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία, από τους οποίους θα μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα οι αλλοδαποί, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Από την πλευρά της, σήμερα το πρωί η Ουκρανία ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, αφού οι ρωσικές δυνάμεις, που έχουν περικυκλώσει την πόλη και προελαύνουν αλλού στη χώρα.
Την ίδια ώρα σφοδρές μάχες μαίνονται γύρω από το Κίεβο.
Η ανακοίνωση περί απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη, ο οποίος ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την κατάκτηση της πόλης από τους Ρώσους, έγινε την ώρα που Κίεβο και Μόσχα ετοιμάζονται για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Σύμφωνα με τον Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο τρίτος γύρος των συνομιλιών ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σήμερα ή αύριο.
Όμως οι πιθανότητες να υπάρξει πρόοδος σε αυτές είναι εξαιρετικά μικρές, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποίησε ότι ο διάλογος με το Κίεβο δεν θα είναι εφικτός παρά μόνο αν γίνουν δεκτές «όλες οι απαιτήσεις της Ρωσίας», κυρίως το «ουδέτερο και μη πυρηνικό» καθεστώς της Ουκρανίας και «η υποχρεωτική της αποστρατιωτικοποίηση».
Ρωσία: Καλεί ΕΕ και ΝΑΤΟ να σταματήσουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ να «σταματήσουν να στέλνουν όπλα» στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA σύμφωνα με το Reuters.
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Μόσχα ανησυχεί ιδιαίτερα ότι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατών και να αποτελέσουν απειλή για τις αεροπορικές εταιρείες.
ΔΝΤ: Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για όλον τον κόσμο
Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα είχε «καταστροφικές» οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Εκτός από τον ίδιο τον πόλεμο, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα έχουν επίσης «ουσιαστική επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές, με παράπλευρες συνέπειες για άλλες χώρες», σημειώνει το Ταμείο. «Οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές», πρόσθεσε.
«Απελπισμένη έκκληση» Ζελένσκι για αεροσκάφη
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε μια «απελπισμένη έκκληση» προς την Ανατολική Ευρώπη να παράσχει αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής στη σημερινή του κλήση με τους γερουσιαστές, όπως δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Chuck Schumer.
«Αυτά τα αεροπλάνα χρειάζονται πολύ. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τη διοίκηση να διευκολύνει τη μεταφορά τους», ανέφερε ο κ. Schumer σε δήλωσή του.
«Σπαρακτική» η κατάσταση στη Μαριούπολη
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού χαρακτήρισε σήμερα το μεσημέρι «σπαρακτική» την κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου η απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων διεκόπη, καλώντας τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους στην Ουκρανία, είτε υπάρχουν και λειτουργούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε όχι.
«Κατανοούμε ότι οι επιχειρήσεις ασφαλούς διέλευσης από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα δεν θα ξεκινήσουν σήμερα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα μέρη σχετικά με την ασφαλή διέλευση αμάχων από τις διάφορες πόλεις που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση», δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) σε ένα δελτίο Τύπου.
«Οι σκηνές που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις είναι αποκαρδιωτικές», πρόσθεσε η οργάνωση, η οποία έχει την έδρα της στη Γενεύη της Ελβετίας.
Άμαχοι προσπαθούν να φύγουν κάτω από μία κατεστραμμένη γέφυρα
Πλάνα από τα περίχωρα του Κιέβου κατέγραψε ουκρανικά στρατεύματα να βοηθούν αμάχους να περάσουν μια γέφυρα που έχει καταρρεύσει, την ώρα που η Ρωσία πλησιάζει την πρωτεύουσα.
Οι μάχες έχουν ενταθεί στην περιοχή το Σάββατο, με συνεχείς εκρήξεις να ακούγονται στην πόλη Ιρπιν, όπου καταγράφηκε το περιστατικό.
Αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων λόγω συνεχών βομβαρδισμών
Το Κίεβο ανέφερε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένου της πόλης λιμανιού της Μαριούπολης, εμπόδιζαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.
ΟΗΕ: Σε ποιες χώρες έχουν καταφύγει οι 1,37 εκατ. Ουκρανοί
Σχεδόν 1,37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε πριν από δέκα ημέρες, σύμφωνα με την σημερινή τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ.
Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει καταγράψει ακριβώς 1.368.864 πρόσφυγες στον απολογισμό της που ανήρτησε στον ιστότοπό της στις 14:15 ώρα Ελλάδας.
Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν 160.000 μεγαλύτερος σε σχέση με τον προηγούμενο απολογισμό της Παρασκευής.
Οι αρχές και ο Ουκρανοί πρόσαναμένουν ότι η ροή θα ενταθεί καθώς ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προελαύνει προς την Ουκρανία, με σφοδρές μάχες να εξακολουθούν να βρίσκονται γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο.
Ρωσικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε στα περίχωρα του Τσερνίχιβ
Η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης (SES) της Ουκρανίας αναφέρει ότι ένα ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε στην άκρη της βόρειας ουκρανικής πόλης Τσερνίχιβ, όπου σημειώνονται έντονες μάχες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Το αεροσκάφος συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή, ανέφερε η SES, προσθέτοντας ότι είναι άγνωστο αν υπάρχουν θύματα.
Πούτιν: Οι δυτικές κυρώσεις μοιάζουν με κήρυξη πολέμου
Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία μοιάζουν με κήρυξη πολέμου, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σε σχόλια στην κρατική τηλεόραση, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Έρχονται και άλλες συμφωνίες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων
Παράλληλα ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Χερασένκο δήλωσε σήμερα ότι θα υπάρξουν και άλλες συμφωνίες με τη Ρωσία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών.
«Σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες συμφωνίες όπως αυτή για όλες τις άλλες περιοχές», επεσήμανε.
Δέκα ημέρες πολέμου με ανυπολόγιστο αριθμό νεκρών
Έπειτα από δέκα ημέρες πολέμου ο απολογισμός των νεκρών είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.
Το Κίεβο κάνει λόγο για τουλάχιστον 350 αμάχους νεκρούς, όπως και περισσότερους από 9.000 Ρώσους στρατιώτες, χωρίς να αναφέρεται στις απώλειες μεταξύ του ουκρανικού στρατού.
Η Μόσχα από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι 2.870 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την ουκρανική πλευρά και 498 από τη ρωσική.
Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν ήδη φύγει από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Σημαντική καμπή για τη σύγκρουση η κατάληψη της Μαριούπολης
Η κατάληψη της Μαριούπολης, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τους Ρώσους εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και να υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, θα αποτελέσει σημαντική καμπή για τη σύγκρουση.
Θα επιτρέψει να ενωθούν οι ρωσικές δυνάμεις που προέρχονται από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, και οι οποίες ήδη έχουν καταλάβει τα λιμάνια- κλειδί Μπερντιάνσκ και Χερσώνα με τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.
Το 2014 η Μαριούπολη, μια πόλη με περίπου 450.000 κατοίκους, είχε αντισταθεί στις επιθέσεις των φιλορώσων ανταρτών.
«Η απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού θα ξεκινήσει στις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης, λίγη ώρα αφού η Μόσχα επεσήμανε ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Κίεβο για προσωρινή κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα, που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα πιο βόρεια.
Από τις 09:00 (τοπική ώρα) «η ρωσική πλευρά κήρυξε καθεστώς σίγασης (των όπλων) και ανακοίνωσε το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των πολιτών» των δύο πόλεων, επεσήμανε νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και τα σημεία εξόδου συμφωνήθηκαν από κοινού με το Κίεβο.
«Δειλή και τρομοκρατική»
Σήμερα το πρωί ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ σε ανάρτησή του στο Facebook παραδέχθηκε ότι οι Ρώσοι έχουν σημειώσει προόδους σε πολλές κατευθύνσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ελέγχουν «ένα μικρό κομμάτι» της χώρας και προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί μαχητές «τους απωθούν».
«Ο ‘μεγάλος’ στρατός δείχνει την πραγματική, δειλή και τρομοκρατική του φύση, ικανή να επιτεθεί σε αμάχους –γυναίκες, παιδιά, άοπλους πολίτες», αλλά «ο εχθρός θα απαντήσει για κάθε ζωή που θα χαθεί, για κάθε δάκρυ που θα προκληθεί», τόνισε ο Ρέζνικοφ.
Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος εξακολουθεί να βομβαρδίζει τα περίχωρα του Κιέβου, κυρίως τα βορειοδυτικά και τα ανατολικά, ανακοίνωσε ότι οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ελέγχουν έξι πόλεις στην επαρχία Ντονέτσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις αναφέρουν ότι έχουν σημειώσει προόδους και στον νότο, καταλαμβάνοντας δέκα χωριά και περιοχές.
Υπό τον έλεγχο των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
Μεταξύ της Μαριούπολης και του Κιέβου ο ρωσικός στρατός ελέγχει από χθες Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, όπου από τα πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού προκλήθηκε πυρκαγιά.
Η Μόσχα από την πλευρά της κατηγόρησε «ομάδες Ουκρανών δολιοφθορέων με τη συμμετοχή μισθοφόρων» για την πυρκαγιά αυτή.
Νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν ότι «θα επιβάλλουν νέες αυστηρές κυρώσεις σε απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα».
Αν και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο «να τερματιστεί» αυτή η σύγκρουση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η Συμμαχία δεν μπορεί να απαντήσει στο αίτημα του Κιέβου να δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.
Αυτό θα σήμαινε «να στείλουμε αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό εναέριο χώρο» για να «καταρρίψουμε ρωσικά αεροσκάφη» και με αυτό τον τρόπο «θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μια ευρεία σύρραξη», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Αντιδράσεις από τον Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε έντονα. Το ΝΑΤΟ «έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση των βομβαρδισμών των πόλεων και των χωριών της Ουκρανίας αρνούμενο να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», κατήγγειλε.
«Υπό αποκλεισμό η Μαριούπολη»
Τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο ο δήμαρχος της Μαριούπολης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, είχε ανακοινώσει ότι αυτή η πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, που υπό κανονικές συνθήκες έχει 450.000 κατοίκους, τελεί «υπό αποκλεισμό» και δέχεται «ανελέητες επιθέσεις». Παράλληλα είχε ζητήσει να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.
Οι Ουκρανοί φιλορώσοι αντάρτες και ο ρωσικός στρατός έχουν επισημάνει από την πλευρά τους ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη.
Πριν την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ο Μποϊτσένκο είχε ζητήσει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός «για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη».
Η πόλη Βολνοβάχα βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης.
Κατάπαυση πυρός ζήτησε νωρίτερα ο δήμαρχος της Μαριούπολης
«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram.
«Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε.
Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την -προσαρτημένη στη Ρωσία- Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.
Προχθές Πέμπτη, ο δήμαρχος της Μαριούπολης κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έθεσε την πόλη υπό πολιορκία καταστρέφοντας γέφυρες και τρένα για να εμποδίσει κατοίκους να φύγουν.
«Εδώ και πέντε ημέρες ο τόπος μας, η οικογένειά μας του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, υφίσταται ανελέητες επιθέσεις», ανέφερε, καλώντας ταυτόχρονα να συνεχιστεί η «αντίσταση».
Πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο, την πόλη συνεχίζουν να υπερασπίζουν μονάδες του ουκρανικού στρατού, της Εθνικής Φρουράς, της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Αζόφ, της συνοριοφρουράς και των πεζοναυτών.
Τρίτος γύρος συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας το Σαββατοκύριακο
Ρωσία και Ουκρανία έχουν προγραμματίσει τρίτο γύρο συνομιλιών για το Σαββατοκύριακο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της καγκελαρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνια του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ο. Σολτς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνομιλία διήρκεσε μία ώρα και οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις διαφορετικές απόψεις τους, με τον Όλαφ Σολτς να εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία.
«Εδώ και μέρες υπάρχουν άσχημες εικόνες και πληροφορίες από την Ουκρανία», επισήμανε ο καγκελάριος και κάλεσε τη ρωσική ηγεσία «να σταματήσει αμέσως όλες τις μάχες και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις επίμαχες περιοχές». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες στο εγγύς μέλλον.
Ο Ζελένσκι κατηγόρησε το NATO για «αυτοΰπνωση»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε με οργή χθες Παρασκευή στην απόφαση του NATO να μην προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία εν μέσω της εισβολής του στρατού της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας περιέρχονται, κατ’ αυτόν, σε «αυτοΰπνωση».
«Η ηγεσία της Συμμαχίας έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση των βομβαρδισμών των πόλεων και των χωριών της Ουκρανίας αρνούμενη να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», εξεμάνη σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.
«Θεωρούμε ότι οι χώρες του NATO δημιούργησαν μόνες τους το αφήγημα πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα προκαλούσε απευθείας επίθεση της Ρωσίας εναντίον τους», συνέχισε.
Πρόκειται κατά τον κ. Ζελένσκι «για μια διαδικασία αυτοΰπνωσης, για κάποιους που είναι αδύναμοι, που έχουν εσωτερική ανασφάλεια, ενώ διαθέτουν όπλα πολύ πιο ισχυρά από τα δικά μας».
Τα κράτη μέλη του NATO απέρριψαν το αίτημα του Κιέβου να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να εμπλακούν στον πόλεμο.
«Το ζήτημα συζητήθηκε και οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να αναπτύξουμε αεροσκάφη του NATO για να επιχειρήσουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του NATO στο έδαφος, διότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ευρώπη», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Τι σκεφτόσασταν σε αυτή τη συνάντηση; Όλοι όσοι θα πεθάνουν από εδώ και στο εξής θα πεθάνουν εξαιτίας σας, εξαιτίας της αδυναμίας σας, εξαιτίας της αποσύνδεσής σας», υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας περί «αδύναμων» ηγετών του NATO που έχουν καταληφθεί από «σύγχυση».
Διαβάστε επίσης:
Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να σημάνει το τέλος του Londongrad;
Εκλογές με τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – Όλα ανοιχτά από Μάιο και μετά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε ΑΟΖ Τουρκίας με Συρία που να παραγνωρίζει την Κύπρο
- Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
- Προμήνυμα ευρύτερα κακών μαντάτων και όχι περιστασιακή η πτώση των χρηματιστηρίων
- Ποια πλοία βγαίνουν σε πλειστηριασμό