ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο προσκήνιο έρχεται μια ουσιαστική διαφωνία ως προς τον τρόπο προσέγγισης μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη μία πλευρά και την Ουκρανία μαζί με Ευρωπαίους εταίρους από την άλλη να διατυπώνουν διαφορετικές προτάσεις. Οι αποκλίσεις καλύπτουν κρίσιμα θέματα όπως ο έλεγχος των εδαφών, οι κυρώσεις, η ασφάλεια και η μελλοντική στρατιωτική ισχύς της Ουκρανίας, σύμφωνα με έγγραφα που εξασφάλισε το Reuters.
Κατά τη διάρκεια επαφών στο Παρίσι (17 Απριλίου) και στο Λονδίνο (23 Απριλίου), αναδείχθηκαν οι διαφορετικές θέσεις. Η αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με τις προτάσεις του απεσταλμένου του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, επιδιώκει έναν άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης, έστω και με σημαντικές παραχωρήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την επίσημη αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος και την αποδοχή του ελέγχου της Μόσχας σε τμήματα της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας.
Αντίθετα, οι Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν οποιαδήποτε αναγνώριση κυριαρχίας της Ρωσίας σε ουκρανικά εδάφη και προτείνουν να προηγηθεί η επίτευξη εκεχειρίας, αφήνοντας το εδαφικό για αργότερα. Ειδικά στο θέμα της ασφάλειας, οι ΗΠΑ προτείνουν γενικές εγγυήσεις χωρίς ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ το ευρωπαϊκό και ουκρανικό κείμενο περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις, ακόμη και με ρήτρα αμοιβαίας άμυνας ανάλογη με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.
Στο πεδίο των κυρώσεων, οι ΗΠΑ εμφανίζονται διατεθειμένες να άρουν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από το 2014, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας. Οι Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι, από την άλλη, ζητούν σταδιακή άρση των κυρώσεων μόνο εφόσον διασφαλιστεί η τήρηση των όρων της ειρήνης, με την πιθανότητα επαναφοράς τους αν η Ρωσία παραβεί τη συμφωνία.
Τέλος, το θέμα των αποζημιώσεων παραμένει ασαφές στο αμερικανικό κείμενο, σε αντίθεση με τις προτάσεις Ουκρανίας και Ε.Ε. που περιλαμβάνουν αποζημίωση μέσω ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στο εξωτερικό.
Το Reuters εξασφάλισε το κείμενο των αντιπροτάσεων που δόθηκε στην αμερικανική πλευρά από Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Το κείμενο του εγγράφου δημοσιεύεται αυτούσιο και έχει ως εξής:
“ΕΠΙΣΗΜΟ-ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συμφωνία-Πλαίσιο Ρωσίας-Ουκρανίας για την κατάπαυση του πυρός:
– Δέσμευση για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.
– Οι δύο πλευρές να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την τεχνική εφαρμογή με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό, παράλληλα με την προετοιμασία της ατζέντας και των λεπτομερειών για μια πλήρη ειρηνευτική συμφωνία.
– Επόπτευση της κατάπαυσης του πυρός, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και με την υποστήριξη τρίτων χωρών.
– Η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει άνευ όρων όλα τα απαχθέντα και παράνομα εκτοπισμένα παιδιά της Ουκρανίας. Ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων πολέμου (αρχή “όλοι για όλους”). Η Ρωσία πρέπει να απελευθερώσει όλους τους αμάχους αιχμαλώτους.
Εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία:
– Η Ουκρανία λαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ (συμφωνία τύπου άρθρου 5), ενώ δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Συμμάχων για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
– Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις.
– Οι εγγυήτριες χώρες θα είναι μια ad hoc ομάδα ευρωπαϊκών χωρών και πρόθυμων μη ευρωπαϊκών χωρών. Κανένας περιορισμός στην παρουσία, τα όπλα και τις επιχειρήσεις των φίλιων ξένων δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας.
– Η Ουκρανία επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ.
Εδάφη:
– Εδαφικά ζητήματα θα συζητηθούν και θα επιλυθούν μετά από πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.
– Οι εδαφικές διαπραγματεύσεις ξεκινούν από τη βάση της γραμμής ελέγχου.
– Η Ουκρανία ανακτά τον έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, καθώς και του φράγματος Καχόβκα
– Η Ουκρανία απολαμβάνει απρόσκοπτα περάσματα στον ποταμό Δνείπερο και τον έλεγχο του KinburnSpit.
Οικονομικά:
– ΗΠΑ και Ουκρανία εφαρμόζουν συμφωνία οικονομικής συνεργασίας/ορυκτών.
– Η Ουκρανία θα ανασυγκροτηθεί πλήρως και θα αποζημιωθεί οικονομικά, μεταξύ άλλων μέσω ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που θα παραμείνουν παγωμένα μέχρι η Ρωσία να αποζημιώσει τη ζημία στην Ουκρανία.
– Οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από το 2014 μπορεί να υπόκεινται σε σταδιακή χαλάρωση μετά την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και να υπόκεινται σε επαναφορά σε περίπτωση παραβίασης της ειρηνευτικής συμφωνίας (snapback)”.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σκλαβενίτης: Ψεύτικος ο διαγωνισμός που αποστέλλεται στα emails πελατών – Η ανακοίνωση της αλυσίδας
- ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης 7 ετών σε πρώην βουλευτή για ψεύτικο βιογραφικό και εξαπάτηση δωρητών
- Ινδία: «Ούτε μια σταγόνα νερού» στο Πακιστάν λέει μετά τις εχθροπραξίες στο Κασμίρ
- Ηγουμενίτσα: Έσπασε ο καταπέλτης πλοίου και δεν μπορούσε να βγει ο κόσμος – Τους απεγκλώβισαν με «καλάθι» της Πυροσβεστικής
