Βαριές ευθύνες στον Τζο Μπάιντεν για την βιαστική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, που επέφερε την αστραπιαία επέλαση των Ταλιμπάν, επιρρίπτουν Αμερικανοί πρώην στρατηγοί και αξιωματικοί.

Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως έχει με το μέρος του την κοινή γνώμη της χώρας του – τουλάχιστον προς το παρόν, σημειώνει το BBC.

Για τους επικριτές του, η απόφαση Μπάιντεν να τερματίσει την μακροβιότερη πολεμική σύγκρουση των ΗΠΑ άνοιξε το δρόμο στην ανθρωπιστική καταστροφή και έθεσε εν αμφιβόλω την αμερικανική αξιοπιστία.

Πολλοί από τους επικριτές της απόφασης αμφέβαλαν από καιρό για το εάν η εύθραυστη κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα μπορούσε από μόνη της να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Με την πτώση της Καμπούλ την Κυριακή πολλοί λένε ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει αντιληπτό πως η απόφαση του Μπάιντεν ήταν λανθασμένη.

Γνωστή η θέση του

Η απόφασή για απεμπλοκή των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Επέμενε σε αυτό από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα λέγοντας ότι ο πόλεμος έπρεπε να περιοριστεί στην αποστολή του.

Ως γερουσιαστής του Ντέλαγουερ το 2001 ψήφισε υπέρ της αμερικανικής αποστολής, μια απόφαση ομόφωνη. Ωστόσο, διαφώνησε στην απόφαση του Ομπάμα να στείλει περισσότερους στρατιώτες το 2009.

«Ο Μπάιντεν ήταν πολύ ξεκάθαρος για το Αφγανιστάν» δήλωσε στο BBC ο Μπρετ Μπρούεν, πρώην διπλωμάτης που συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Ομπάμα. «Είπε ότι πρέπει να φύγουμε από εκεί».

Ο κ. Μπάιντεν πίεζε πολύ και μερικές φορές το έκανε να μοιάζει προσωπική υπόθεση, θυμάται ο κ. Μπρούεν.

Δεν είμαστε εκεί για τα δικαιώματα των γυναικών…

Ως υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2019 έλεγε στους ψηφοφόρους του ότι θα ήταν ο πρώτος πρόεδρος μετά τον Αϊζενχάουερ που το παιδί του θα υπηρετούσε έναν εν εξελίξει πόλεμο.

Στα απομνημονεύματά του το Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ -ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν στα πρώτα χρόνια της προεδρίας Ομπάμα- θυμάται τον Μπάιντεν να του λέει θυμωμένα ότι δεν θα έστελνε τον γιο του εκεί «για να ρισκάρει την ζωή του για τα δικαιώματα των Αφγανών γυναικών… Δεν είναι γι’ αυτό τον λόγο εκεί».

Σύμφωνα με τον Μπρούεν η εμπειρία του Μπάιντεν στην εξωτερική πολιτική είναι τεράστια: «Έχει ζήσει τόσες συγκρούσεις. Όχι μόνο το Βιετναμ και τον πόλεμο του Κόλπου, αλλά και το Κόσοβο και την Γρενάδα.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια κάποια νηφάλια στον τρόπο που βλέπει αυτές τις προκλήσεις, και επίσης μια κούραση» λέει ο ίδιος.

Ως υποψήφιος, ο Μπάιντεν ειχε δηλώσει στο CBS το 2020 ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν στρατεύματα στο Αφγανιστάν, «μόνο για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μπορέσουν οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος ή η Αλ Κάιντα να ξαναποκτήσουν μια βάση εκεί».

Ωστόσο, την Κυριακή, η Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν αμαχητί ενώ οι ξένες δυνάμεις αποσύρουν τις δυνάμεις τους από κει.

Πηγή: BBC

Μέρκελ: Κυρίως για λόγους εσωτερικής πολιτικής η απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση – Αύριο σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Αφγανιστάν: Γιατί γινόταν πόλεμος από το 2001