ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μιλώντας στους Ρώσους πολίτες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε μια μακρά ιστορική αναφορά γύρω από τη δημιουργία της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας πως το ουκρανικό έθνος ήταν ένα τεχνητό δημιούργημα του Βλαντίμιρ Λένιν, ο οποίος παραχώρησε τις δύο περιοχές στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας.
«Η Ουκρανία είναι κομμάτι της ιστορίας της Ρωσίας και όχι απλά μία γειτονική χώρα και πως η Ρωσία είναι έτοιμη να δείξει στην Ουκρανία τι σημαίνει πραγματική απο-κομμουνιστικοποίηση», ανέφερε.
Η σταδιακή κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ενίσχυσε τους τοπικές ηγέτες και τον εθνικισμό τους, υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Το ουκρανικό κράτος δημιουργήθηκε από την κομμουνιστική Ρωσία με την απόρριψη μέρους των ιστορικών εδαφών της, κανείς δεν ρώτησε τίποτα από τους ανθρώπους της. Οι μπολσεβίκοι ήθελαν να παραμείνουν στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης του Μπρεστ-Λιτόφσκ και της ικανοποίησης κάθε επιθυμίας των εθνικιστών» ανέφερε.
«Όταν η Ουκρανία μας ζήτησε βοήθεια, τους στηρίξαμε και σεβαστήκαμε την κυριαρχία της. Έχουμε ενισχύσει την Ουκρανία με περίπου 250 δισ. δολάρια, ενώ αναλάβαμε εξολοκλήρου και το εξωτερικό χρέος της Σοβιετικής Ένωσης, αντί να επιμεριστεί και στις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Παρά τα προβλήματα πάντα συμπεριφερόμασταν με πολύ φιλικό τρόπο προς την Ουκρανία», ανέφερε ο Πούτιν.
Διεκδίκησαν την αυτονομία τους παρά τα όσα ένωναν Ρώσους και Ουκρανούς, ενώ ταυτόχρονα είχαμε την άνοδο στην Ουκρανία του ριζοσπαστισμού, ενώ χρησιμοποίησαν τις μυστικές τους δυνάμεις για να μας κατασκοπεύσουν, πρόσθεσε. Παράλληλα, κατηγόρησε την ελίτ της γειτονικής χώρας πως απέσπασε δισεκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία, την ώρα που φώναζαν για μια φιλοδυτική στροφή, προσπαθώντας να αλλοιώσουν την ταυτότητα των κατοίκων.
Κατηγόρησε δε τους ολιγάρχες της Ουκρανίας πως υποκίνησαν την πορτοκαλί επανάσταση, ενώ κατήγγειλε πως στηρίχθηκαν από τη Δύση. Κατήγγειλε πως κανένας δεν έχει τιμωρηθεί για τα εγκλήματα που ακολούθησε, την ώρα που η επανάσταση απέτυχε να φέρει περισσότερη Δημοκρατία, αλλά αντίθετα προκάλεσε μεγαλύτερη φτώχεια για τους πολίτες και διαφθoρά στη χώρα.
Κατηγόρησε την Ουκρανία πως επιβάλλει διακρίσεις προς τους Ρωσόφωνους, απαγορεύοντας τη διδασκαλία της Ρωσικής και πως με σκληρά μέτρα καταπιέζουν τους πολίτες των κοινοτήτων τους. Ανέφερε δε πως η Ρωσία έχει ντοκουμέντα που αποδεικνύουν όλα αυτά.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε τη Δύση πως ενισχύει στρατιωτικά την Ουκρανία για να στραφεί κατά της Ρωσίας, ενώ κατήγγειλε πως μέσω των εξυπηρετήσεων που προσφέρει το Κίεβο στις Νατοϊκές δυνάμεις, γίνεται κατασκοπία κατά της Ρωσίας.
Κάθε χώρα μπορεί να έχει το δικαίωμα να ενταχθεί όπου θέλει, αλλά το Διεθνές Δίκαιο απαγορεύσει σε μια χώρα να ενισχύει την ασφάλειά της ενάντια στην ασφάλεια μιας άλλης, ανέφερε.
Αναφέρθηκε στις διαβεβαιώσεις των Δυτικών πως η Ουκρανία δεν θα γίνει «αύριο» μέλος του NATO, αλλά πρόσθεσε πως το ίδιο είχαν διαβεβαιώσει και το 1990 μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, όταν οι ΗΠΑ είχαν διαβεβαιώσει τη Ρωσία πως δεν θα υπάρξει επέκταση της Συμμαχίας προς την Ανατολή. Κατηγόρησε δε τις ανατολικές χώρες πως μεταφέρουν το κόμπλεξ τους κατά της Ρωσίας εντός του NATO, ενώ εκμεταλλεύονται τη συνεργασία της Ρωσίας.
Τόνισε δε πως το NATO συνεχώς επεκτείνεται, ενώ χώρες όπως η Ρουμανία περιλαμβάνουν οπλικά συστήματα που μπορούν να επιτεθούν στη Ρωσία. Πρόσθεσε πως η Μόσχα έχει την πληροφορία πως το ΝΑΤΟ έχει λάβει την απόφαση να επεκταθεί ανατολικά, και πως θα μπορούσε να επιτεθεί στη Ρωσία, ακόμα και πέρα των Ουραλίων. Υποστήριξε δε πως οι πρόγονοι των Ουκρανών δεν θα ήθελαν να υπάρξει κάτι τέτοιο.
«Ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε με την περαιτέρω επέκταση του NATO. Αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες που φέρουμε για την παγκόσμια ασφάλεια», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Ζητήσαμε να υπάρξει γραπτώς εγγυήσεις ασφάλειας, και μας είπαν πως μόνο μέλη του NATO μπορούν να λάβουν τέτοιες γραπτές εγγυήσεις. Προσπάθησαν να φέρουν τη συζήτηση σε άλλα θέματα πέρα του κυρίως, που θα αφορούσε την ασφάλεια τόσο της Ρωσίας όσο και των μελών του NATO», πρόσθεσε.
«Μας λένε τα ίδια και τα ίδια, τίποτα δεν άλλαξε στη θέση τους. Προσπαθούν να μας εκβιάσουν με επιβολή κυρώσεων, αλλά δεν έχουν δει πόσο ισχυρή έχει γίνει η χώρα μας. Οι κυρώσεις αυτές δεν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας.», πρόσθεσε.
Κατηγόρησε την Ουκρανία για σφαγές στο Ντονμπάς και για καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών, επειδή οι ρωσόφωνοι της περιοχής δεν θέλουν να υποστηρίξουν την πορτοκαλί επανάσταση. Κατήγγειλε δε τους τους Δυτικούς πως ανέχονται την κατάσταση.
Ο κ. Πούτιν, για αυτούς τους λόγους, ανέφερε πως προχωρά στην ανεξαρτησία των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, λέγοντας πως είναι μια απόφαση που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό και πως είναι σίγουρος πως έχει τη στήριξη όλων των Ρώσων.
Επικοινωνία Πούτιν με Σολτς και Μακρόν
Η Δύση ανέμενε με κομμένη την ανάσα το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, προκειμένου να απαντήσει με επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων.
Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας και για την ζήτημα της πιθανής αναγνώρισης των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητων περιοχών.
Ο καγκελάριος Σολτς καταδίκασε τα σχέδια της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις λεγόμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη, ανέφερε στο RIA Novosti η υπηρεσία ενημέρωσης του Γερμανικού Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο Πούτιν ενημέρωσε επίσης για την πρόθεσή του να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις δύο περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα
Το ζήτημα πλέον είναι αν η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών ακολουθηθεί με μια ρωσική εισβολή σε αυτές ή γενικότερα στην Ουκρανία.
Η ένταση στα ρωσο-ουκρανική σύνορα κλιμακώνεται καθώς οι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας, σύμφωνα με τους Δυτικούς, παραμένουν στην περιοχή και βρίσκονται σε ετοιμότητα για εισβολή στην Ουκρανία.
Τρεις Δυτικοί αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, είπαν ότι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας, βρίσκονται τώρα “σε ετοιμότητα” για εισβολή, ενώ προηγουμένως είχαν τοποθετηθεί για εισβολή.
Είπαν, επίσης, πως δεν γνωρίζουν εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει (ή όχι) ήδη διατάξει μια εισβολή, όμως εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με μια αύξηση (των στρατευμάτων), στο πλαίσιο προβοκάτσιας, στις περιοχές των ανταρτών, που στηρίζουν οι Ρώσοι, στην Ουκρανία.
Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό των αυτονομιστών
Νωρίτερα δύο άμαχοι σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.
Το θύμα, ένας άνδρας που γεννήθηκε το 1970, σκοτώθηκε στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, όπου ο βομβαρδισμός προκάλεσε, επίσης, διακοπή στην ηλεκτροδότηση, στη θέρμανση και ζημιές σε έναν αγωγό φυσικού αερίου, διευκρίνισε στο Facebook ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.
Διαβάστε επίσης
Ρωσία: Τελευταία ευκαιρία στη Δύση να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ
Πούτιν: Η απόφαση για την αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ θα παρθεί σήμερα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»