• Διεθνής πολιτική

    Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στη Γαλλία: Οι επιστροφές, οι εκπλήξεις και οι μετριοπαθείς

    • NewsRoom

    Γκαμπριέλ Αττάλ, Μαρίν Τοντελιέ, Φρανσουά Ολάντ


    Τις επόμενες ημέρες η Γαλλία θα είναι καταδικασμένη να βαδίζει σε αβέβαιους δρόμους, καθώς το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δεν έφερε ξεκάθαρο αποτέλεσμα.

    Το πρωταρχικό ερώτημα όλων είναι ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Κι αν θα μπορεί να έρθει σε συνεννόηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για το χάος στο οποίο βρίσκεται η Γαλλία.

    Ο Γκαμπριέλ Αττάλ επιστρέφει;

    Αν και έσπευσε να ανακοινώσει την παραίτησή του αλλά και να πάρει τις αποστάσεις του από τις πρωτοβουλίες του Μακρόν, ο Γκαμπριέλ Αττάλ, ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας είναι πιθανό να μη φύγει ακόμα από το καθήκον του.

    Είναι δημοφιλής, έχει δεσμούς με την Αριστερά, καθώς πολιτικά ξεκίνησε από εκεί (σ.σ. όπως και ο Μακρόν) και θεωρείται αρκετά μετριοπαθής για να συνεννοηθεί με τους εκπροσώπους του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

    Βέβαια, δεν παύει να είναι μια επιλογή του Μακρόν, μία φιγούρα που έχει συνδεθεί με τον λεγόμενο «μακρονισμό». Μπορεί να βρει διεξόδους επικοινωνίας με τους άλλους πολιτικούς, αλλά δεν είναι σίγουρο αν έχει και την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στον Μακρόν.

    Το «αποκούμπι» των Ρεπουμπλικανών

    Τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που έχασε την πλειοψηφία, ο Μακρόν είχε στραφεί συχνά στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών για να περάσει διάφορα νομοσχέδια. Οι συντηρητικοί ήταν ένας καλός σύμμαχος του Γάλλου προέδρου, γι’ αυτό και το όνομα του Ξαβιέ Μπερτράν, του ρεπουμπλικανού προέδρου δεν θεωρείται τόσο απίθανό στους πιθανούς υποψηφίους.

    Αν και στην προηγούμενη Βουλή οι δύο πλευρές μπόρεσαν να συνεργαστούν καλά, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής δεν δίνουν την απαραίτητη πλειοψηφία στις δύο πλευρές για να δημιουργήσουν μία συμμαχία αυτοδυναμίας. Άγνωστο παραμένει κι αν το όνομα του Μπερτράν μπορεί να στηριχθεί από τους κεντρώους της αριστεράς και της δεξιάς.

    Ένας πρόεδρος από το παρελθόν

    Κάποιοι βλέπουν έναν πιθανό υποψήφιο και στον προκάτοχο του Μακρόν, τον Φρανσουά Ολάντ.

    Κι αν και ο ίδιος δεν έχει τοποθετηθεί ανοιχτά για τις προθέσεις του, υπάρχουν και άλλοι που περιμένουν στα παρασκήνια της κεντροαριστεράς, συμπεριλαμβανομένου του Ραφαέλ Γκλυκσμάν, του Γαλλου Σοσιαλιστή.

    Ο Μακρόν έχει κι άλλους μετριοπαθείς να αναζητήσει το αντίπαλο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, όπως η επικεφαλής των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ, η οποία  δήλωσε ότι ο επόμενος πρωθυπουργός πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το πρόγραμμα της αριστεράς και να είναι  ικανός να αποκαταστήσει την ηρεμία στη χώρα και να οικοδομήσει συναίνεση.

    Από τα σενάρια δεν μένει εκτός ούτε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Βέβαια, παραμένει μυστήριο πώς ένας τεχνοκράτης θα καταφέρει να γεφυρώσει τόσες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές.

    Ένας άλλος Φρανσουά, ο Μπαϊρού, στυλοβάτης κεντρώας πολιτικής σκηνής στη Γαλλία, θα μπορούσε να είναι μία ακόμα επιλογή για τον Μακρόν.

    Το αδύναμο σενάριο για τον Μελανσόν

    Η πιο εξέχουσα προσωπικότητα του αριστερού συνασπισμού που έφερε την ανατροπή στη Γαλλία είναι ο Ζαν Λυκ Μελανσόν.

    Κέρδισε τις περισσότερες έδρες, όμως το στυλ του και η επιθετική του προσέγγιση κάνουν όλο και λιγότερο πιθανό το σενάριο να τον επιλέξει ο Μακρόν.

    Άλλωστε οι δύο άνδρες έχουν ξεκαθαρίσει αρκετές φορές τη θέση τους ότι δεν έχουν καμία διάθεση να συνεργαστούν.

    Διαβάστε επίσης:

    Γαλλία: Ανακούφιση στην Ευρώπη, ανησυχία στις αγορές – Οι πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας

    UBS: Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα των γαλλικών εκλογών και οι κίνδυνοι για την οικονομία της χώρας

    Μαρίν Λεπέν: Πώς «εκλεψε» την έδρα από τον κληρονόμο της δυναστείας Dassault



    ΣΧΟΛΙΑ