Την Παρασκευή 14/10 στις 19:00 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, η τελετή έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας EuroAsia Interconnector για το τμήμα Κύπρου – Κρήτης.

H τελετή θα γίνει παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, της επιτρόπου της ΕΕ για θέματα ενέργειας, Kadri Simson, της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσας Πηλείδου και του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

1

Τι ανέφερε η κα Πηλείδου

Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ “Από Μέρα Σε Μέρα” και ερωτηθείσα σχετικά με ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας , η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Ν. Πηλείδου ανέφερε ότι ”είναι πιθανόν η Τουρκία να κάνει κάποιες ενέργειες για να αποτρέψει ακριβώς την όδευση του καλωδίου, εμείς σίγουρα κάνουμε τις συζητήσεις για το θέμα αυτό και με την Ε.Ε. και θα γίνουν επαφές και με όποιον άλλο χρειαστεί. Θεωρούμε όμως ότι το θέμα του καλωδίου είναι εντελώς ξεχωριστό από τα θέματα εκμετάλλευσης και αξιοποίησης των φυσικών πόρων, του ΦΑ, εντός της ΑΟΖ”.

Η κα Πηλείδου επεσήμανε πως ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν νομικά, επιπρόσθετα εργαλεία ως προς το καλώδιο, ούτως ώστε να μπορεί να προστατευθεί η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικότερα του έργου, όπως γίνεται και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις χωρίς πρόβλημα.

Ο ρόλος του έργου Interconnector

Το έργο EuroAsia Interconnector αποτελεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου από τα ευρωπαϊκά και περιφερειακά δίκτυα ηλεκτρισμού. Η Ε.Ε έχει εγκρίνει παροχή χορηγίας 657 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του 1ου τμήματος του έργου που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Κύπρου – Κρήτης χρησιμοποιώντας πόρους από το Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη». Το ποσό της χορηγίας που εγκρίθηκε για τον EuroAsia Interconnector είναι το μεγαλύτερο που έχει εξασφαλιστεί ιστορικά για έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας. To έργο περιλαμβάνεται στο εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο» και θα λάβει επιπλέον επιχορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα το πρωί, θα προηγηθεί το Συνέδριο με θέμα «EMGF – Energy Transition Conference» που διοργανώνει η Κύπρος, με την ευκαιρία της Προεδρίας στον περιφερειακό διακυβερνητικό οργανισμό East Mediterranean Gas Forum (EMGF). Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθεί ο αποφασιστικός ρόλος του EMGF στις προσπάθειες για μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Στo συνέδριο θα είναι παρούσα η επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια. Στο ΕΜGF συμμετέχουν η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη. Παρατηρητές του Φόρουμ είναι η Ε.Ε, οι ΗΠΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα.