Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Microsoft – αεροδρόμια: Περισσότερες από 1.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί – Τι συμβαίνει σε Αθήνα, Ηράκλειο, Λονδίνο, Βερολίνο

Τεράστια προβλήματα καταγράφονται στα αεροδρόμια όλου του κόσμου μετά το τεχνικό μπλακ άουτ στην Microsoft. Δεκάδες πτήσεις ακυρώνονται ενώ πολλά δρομολόγια είναι στην κόψη του ξυραφιού.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, έχουν ακυρωθεί περισσότερες από 1.000 πτήσεις στα διεθνή αεροδρόμια ενώ χιλιάδες άλλες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα καθυστερήσεων.

Η εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium εκτιμά ότι οι πτήσεις που ακυρώθηκαν μέχρι το μεσημέρι ήταν 1.078 αλλά σίγουρα ο αριθμός τους θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι η σημερινή ημέρα επρόκειτο να είναι η πιο πολυσύχναστη ημέρα για τις αναχωρήσεις πτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής φέτος, με περισσότερες από 3.200 προγραμματισμένες αναχωρήσεις – ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων αναχωρήσεων από τον Οκτώβριο του 2019.

Αυτή την ώρα σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στα αεροδρόμια της Ζυρίχης, του Άμστερνταμ, του Βερολίνου και της Βαρκελώνης.

Δίχως πολύ σοβαρά προβλήματα εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οπως ανέφερε πριν λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος στον τομέα επικοινωνίας του Αεροδρομίου, μόνον ορισμένες εκ των αεροπορικών εταιρειών έχουν εμφανίσει προβλήματα λειτουργίας στα πληροφοριακά τους συστήματα τα οποία όμως υπερβαίνουν με καταφυγή σε … παραδοσιακές μεθόδους Check In (χρήση καρτών κλπ). Δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα ή καθυστερήσεις πτήσεων, πέραν του συνήθους.

Βέβαια η ανακοίνωση της Aegean επιβεβαίωσε ότι θα επηρεαστεί και αυτή.

Η ανακοίνωση της Aegean

Η AEGEAN ενημερώνει ότι, όπως αποτυπώνεται και σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, λόγω των προβλημάτων σε πάροχο συστήματος antivirus, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις αερομεταφορές παγκοσμίως, χωρίς όμως να έχει επηρεαστεί σημαντικά η δική μας επιχειρησιακή λειτουργία.
Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί σε όλη την παγκόσμια αλυσίδα και σε συστήματα υποστήριξης, έχουν επηρεαστεί ορισμένες υπηρεσίες του site μας, ενώ ενδέχεται να επηρεαστούν και πτήσεις μας από και προς αεροδρόμια, των οποίων η λειτουργία έχει επηρεασθεί. Οι επιβάτες μας μπορούν να ενημερώνονται από όλα τα επίσημα κανάλια της εταιρείας.

Πρόβλημα σε οκτώ πτήσεις καταγράφηκε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου λόγω του παγκόσμιου black out των συστημάτων της Microsoft.

Τα αεροπλάνα έφτασαν στο Ηράκλειο, προσγειώθηκαν αλλά δεν μπορούν να φύγουν, καθώς οι πτήσεις είναι ενταγμένες στο σύστημα που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Όπως ανέφερε στο Cretalive ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας γίνεται χειροκίνητα η διευθέτηση των πτήσεων, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, ωστόσο επειδή είναι δεκάδες οι πτήσεις που έρχονται, προκαλείται μια γενικότερη πίεση στο σύστημα.

Η FAA κάλεσε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να ενημερώσουν τους πιλότους που βρίσκονται στον αέρα ότι οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν επί του παρόντος προβλήματα επικοινωνίας. Καμία πτήση της American, της United ή της Delta δεν θα απογειωθεί.

Στην Ευρώπη, οι αερομεταφορείς από την Deutsche Lufthansa AG, την Air France-KLM και την εξειδικευμένη εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair Holdings Plc δήλωσαν ότι οι λειτουργίες διαταράσσονται καθώς το ζήτημα σάρωσε τον κόσμο.

Χάος στις ΗΠΑ

Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ αναγκάστηκαν να ακυρώσουν πτήσεις σήμερα επικαλούμενες προβλήματα στην επικοινωνία, ενώ άλλες εταιρείες αερομεταφορών και μέσων ενημέρωσης, τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο ανέφεραν επίσης τεχνικά προβλήματα σε σύστημα πληροφορικής τα οποία επηρεάζουν τη λειτουργία τους.

Η American Airlines, η Delta Airlines, η United Airlines και η Allegiant Air καθήλωσαν τις πτήσεις τους. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η απόφαση αυτή συνδέεται με βλάβη της Microsoft.

Στην Αυστραλία μέσα ενημέρωσης, τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών αντιμετώπισαν τεχνικές βλάβες, οι οποίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συνδέονται με πρόβλημα της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike.

Στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, οι πληροφορίες εξαφανίστηκαν από τις πίνακες αναχωρήσεων. Σε ανακοίνωση προς τους επιβάτες στον τερματικό σταθμό εσωτερικού, ο οικονομικός αερομεταφορέας Jetstar ανέφερε ότι ένα «πρόβλημα με τη Microsoft» σήμαινε ότι δεν μπορούσε να κάνει check-in στους επιβάτες ή να επιβιβαστεί στις πτήσεις του.

Η Virgin Australia δήλωσε επίσης στους ταξιδιώτες της ότι υπήρξε «πλήρης στάση των πτήσεων».

Ο ιστότοπος Downdetector έδειξε ότι πολλές τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών αντιμετώπιζαν τεχνική βλάβη.

Από την πλευρά της, η Crowdstrike ανέφερε σε ηχογραφημένο μήνυμά της ότι είναι ενήμερη για αναφορές περί προβλήματος στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft που συνδέονται με τον αισθητήρα της Falcon.

«Έχω ενημερωθεί για μια μεγάλης κλίμακας τεχνική βλάβη που επηρεάζει αριθμό επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε όλη την Αυστραλία σήμερα το απόγευμα», επεσήμανε μέσω Χ η Μισέλ ΜακΓκίνες, της αυστραλιανής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας.

Εξάλλου η ΜακΓκίνες τόνισε ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υπονοούν ότι πρόκειται για περιστατικό συνδεόμενο με την κυβερνοασφάλεια».

Η τεχνική βλάβη επηρέασε δεκάδες χώρες, με την Ισπανία να κάνει λόγο για «ένα συμβάν στο σύστημα πληροφορικής» το οποίο έπληξε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

H Ryanair προειδοποίησε τους πελάτες της για ενδεχόμενα προβλήματα «εξαιτίας παγκόσμιας βλάβης στο σύστημα πληροφορικής».

Προβλήματα ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει και το αεροδρόμιο της Πράγας στο σύστημα check-in που χρησιμοποιεί μεγάλος αριθμός αεροπορικών εταιρειών, σημειώνοντας ότι κάποιες αναχωρήσεις θα καθυστερήσουν.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρα αν όλες οι βλάβες συνδέονται με το πρόβλημα στην Crowdstrike.

Βρετανία και Ολλανδία

Είναι μια κακή στιγμή για την πτώση των συστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα θεωρείται ως η πιο πολυσύχναστη ημέρα για τις αναχωρήσεις πτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, με 3.214 αεροπλάνα να απογειώνονται, οι περισσότερες καθημερινές αναχωρήσεις από τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών δεδομένων Cirium.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα στο Χίθροου με ακυρώσεις πτήσεων ή μεγάλες καθυστερήσεις, ωστόσο οι αρχές τονίζουν ότι θα υπάρξει σύντομα αποκατάσταση του προβλήματος.

Οι επιβάτες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου στη Βρετανία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αυτόματα μηχανήματα καρτών επιβίβασης, ενώ οι οθονές δείχνουν μήνυμα που αναφέρει ότι “ο σέρβερ είναι εκτός διαδικτύου”, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Το αεροδρόμιο Σίπχολ στην Ολλανδία — ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης — ανέφερε ότι έχει επίσης επηρεαστεί από την παγκόσμια τεχνική βλάβη, σημειώνοντας ότι οι επιβάτες που είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψουν σήμερα θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με την αεροπορική τους εταιρεία.

“Η βλάβη έχει επηρεάσει τις πτήσεις από και προς το Σίπχολ”, εξήγησε εκπρόσωπος του αεροδρομίου, προσθέτοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσες πτήσεις αφορά το πρόβλημα.

Στο Άμστερνταμ, η KLM είπε ότι αναγκάστηκε να αναστείλει τις «περισσότερες λειτουργίες» καθώς η διακοπή καθιστούσε «αδύνατο τον χειρισμό πτήσεων».

Νωρίτερα το αεροδρόμιο του Βερολίνου είχε αναφέρει ότι αναστέλει την εναέρια κυκλοφορία ως τις 10:00 λόγω τεχνικού προβλήματος.

“Προς το παρόν οι μόνες πληροφορίες που διαθέτουμε είναι ότι υπάρχει ένα τεχνικό συμβάν και κατά συνέπεια (…) χρειάστηκε να ανασταλεί η εναέρια κυκλοφορία ως τις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας)”, εξήγησε εκπρόσωπος του αεροδρομίου χωρίς να διευκρινίσει τη φύση της βλάβης και χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Τεχνική βλάβη σε σύστημα πληροφορικής επηρεάζει τράπεζες, εταιρείες, μέσα ενημέρωσης, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές μεταφορές σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Τουρκία.

Η σημαντικότερη σιδηροδρομική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου Govia Thameslink Railway προειδοποίησε τους επιβάτες να αναμένουν διαταραχές, καθώς αντιμετωπίζει «εκτεταμένα προβλήματα πληροφορικής». Και τα τέσσερα εμπορικά σήματα της – Southern, Thameslink, Gatwick Express και Great Northern – έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε εκτεταμένα προβλήματα πληροφορικής σε ολόκληρο το δίκτυό μας».

Γερμανία

Το αεροδρόμιο του Βερολίνου ανακοίνωσε την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας ως τις 11:00 ώρα Ελλάδας λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα πληροφορικής.

Νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου σε ανακοίνωσή της στο Χ ενημέρωσε τους επιβάτες ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στο check -in λόγω τεχνικού προβλήματος.

Τεχνική βλάβη στο σύστημα πληροφορικής επηρεάζει τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων και εταιρειών σε πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Τουρκία και η Ισπανία.

Προβλήματα ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει και το αεροδρόμιο της Πράγας στο σύστημα check-in που χρησιμοποιεί μεγάλος αριθμός αεροπορικών εταιρειών, σημειώνοντας ότι κάποιες αναχωρήσεις θα καθυστερήσουν.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιο black out σε μεταφορές, τράπεζες, χρηματιστήρια, μέσα ενημέρωσης λόγω προβλήματος στα Microsoft Windows

Aegean: Ενδέχεται να επηρεαστούν πτήσεις λόγω του μπλακ άουτ της Microsoft

Κλινικές μελέτες: Η μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις 500 εκατ. τον χρόνο και η εκτόξευση του ΑΕΠ – Πώς μπορεί να γίνει