ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως έδειξε η δημοσκόπηση, το 61% των πολιτών της πΓΔΜ στηρίζουν τη λύση στο ζήτημα της ονομασίας, με το 43% από αυτούς να τάσσεται πλήρως υπέρ των προσπαθειών της κυβέρνησης Ζάεφ και το 18% να συμφωνεί μερικώς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σε δημοσκοπήσεις σχετικά με το θέμα της αλλαγής του ονόματος.
Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική και διεξήχθη το διάστημα 19-26 Ιανουαρίου 2018 σε δείγμα 1.000 ατόμων.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στήριξη σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας με στόχο την ένταξη της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ εξέφρασε το 50% των πολιτών σλαβικής καταγωγής (30% πλήρως, 20% μερικώς) και το 95% των πολιτών αλβανικής καταγωγής (84% πλήρως, 11% μερικώς).
Επίσης, στο ερώτημα εάν με την αλλαγή του ονόματος θα αλλάξει και το νόημα των όρων «Μακεδονία» και «μακεδονικός λαός», το 34% απάντησε ότι θα αλλάξει εντελώς, το 19% ότι θα αλλάξει μερικώς, το 33% ότι δεν θα αλλάξει καθόλου, ενώ 4% ότι μερικώς δεν θα αλλάξει.
Το 60% των σλαβικής καταγωγής ερωτηθέντων θεωρούν ότι με την αλλαγή της ονομασίας θα αλλάξει και η ταυτότητα (το 40% ότι θα αλλάξει πλήρως, το 20% ότι θα αλλάξει μερικώς), ενώ το 35% πιστεύει το αντίθετο.
Όσον αφορά τους αλβανικής καταγωγής πολίτες, το 30% θεωρεί ότι η ταυτότητα θα αλλάξει (13% πλήρως, 17% μερικώς), 48% εκφράζει την άποψη ότι η ταυτότητα δεν θα αλλάξει καθόλου, ενώ 10% ότι μερικώς δεν θα αλλάξει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθιου Νίμιτς: Εκτός διαπραγμάτευσης η ταυτότητα των Σκοπιανών, δεν θα επηρεαστεί από το όνομα (video)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπέρ του συλλαλητηρίου η «συνιστώσα Κοτζιά», αλλά «κίβδηλοι πατριδοκάπηλοι» όσοι διαφωνούν με την Κυβέρνηση
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Πόλεμος» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό: «Καλή η προπαγάνδα, αλλά δεν πείθει»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πυροσβεστική: Προσοχή στις απόπειρες οικονομικής εξαπάτησης επιχειρήσεων – Πώς θα τις αποφύγετε
- FinTech: Σε φάση έντονης ανάπτυξης στην Ελλάδα – Οι κύριοι παράγοντες
- Κωνσταντίνος Φουντάς: Το νέο «αφεντικό» του Cern μιλά για το σωματίδιο του Θεού, τον πυρηνικό πόλεμο, τα πανεπιστήμια
- Πώς τα ελληνικά πανεπιστήμια μπαίνουν στο ραντάρ των διεθνών φοιτητών