Με μικρές απώλειες έκλεισαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου τη Δευτέρα, στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, μαζεύοντας πάντως το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης τους που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε το 1%.

Το WTI παράδοση Μαΐου υποχώρησε κατά 0,3% στα 85,41 δολάρια το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ το Brent για διακανονισμό Ιουνίου υποχώρησε κατά 0,4% στα 90,10 δολάρια το βαρέλι, στο ICE Futures Europe.

Τα δύο συμβόλαια έλαβαν ισχυρές πιέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο οι αναφορές ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεσμεύονται να αντεπιτεθούν κατά του Ιράν άλλαξε το κλίμα.

«Σε αυτή τη συγκυρία, οι προοπτικές για το πετρέλαιο φαίνεται να εξαρτώνται από την ισραηλινή απάντηση στην επίθεση», έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co, σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες. «Παρόλα αυτά, με την πολεμική ρητορική που έρχεται και από τις δύο πλευρές, οι αγορές ενδέχεται να συνεχίσουν να αποδίδουν ένα σημαντικό ασφάλιστρο στην τιμή του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον».

Το πετρέλαιο έχει μία από τις ισχυρότερες επιδόσεις στα εμπορεύματα φέτος, καθώς ο OPEC+ διατηρεί αυστηρά τον έλεγχο της προσφοράς. Η αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή ενίσχυσε τις τιμές τις τελευταίες εβδομάδες, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν την πιθανότητα το πετρέλαιο να φτάσει και πάλι τα 100 δολάρια το βαρέλι . Η Societe Generale SA αναθεώρησε την πρόβλεψή της σημαντικά υψηλότερα, λέγοντας σε σημείωμα ότι η άμεση στρατιωτική δράση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει το Brent στα 140 δολάρια.

Οι κίνδυνοι ναυτιλίας βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο αφού το Ιράν κατέλαβε ένα σκάφος , το MSC Aries, κοντά στα βασικά στενά του Ορμούζ, λίγο πριν τα πλήγματα κατά του Ισραήλ. Ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πλοίου είναι μέρος του Zodiac Group που συνδέεται με το Ισραήλ. Η κίνηση εγείρει νέες ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων στην περιοχή, προσθέτοντας σε προηγούμενες υλικοτεχνικές διακοπές.

Διαβάστε επίσης

Ευρωαγορές: Περιόρισαν τα κέρδη στο τέλος αναμένοντας τις αποφάσεις του Ισραήλ

Χρηματιστήριο: Ρουκέτες από τους Έλληνες επενδυτές σε τράπεζες και blue chips – «Αντεξαν», ΕΛΠΕ, Σαράντης, Jumbo